Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

6 τρόποι για να βοηθήσετε τους μαθητές σας με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή / Oppositional Defiant Disorder - ODD

Τα περισσότερα παιδιά, κατά καιρούς, λογομαχούν και δοκιμάζουν τα όρια. Ωστόσο, κάποια παιδιά είναι προκλητικά και εχθρικά σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την καθημερινή τους ζωής – μια συμπεριφορά που κάποιες φορές διαγιγνώσκεται ως Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή (ΟDD).

Οι μαθητές με ODD διαταράσσουν την ζωή τους και συχνά και τις ζωές όλων των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά τους. Συμπεριφέρονται με προκλητικό τρόπο, δείχνονται περιφρόνηση και φτάνοντας τους άλλους ανθρώπους γύρω τους στα όριά τους. Τα προβλήματα συμπεριφοράς τους είναι πιο έντονα από αυτά των συνομηλίκων τους και συμβαίνουν πολύ πιο συχνά.

Παζλ: Τι προσφέρει στο παιδί;

Από τη νηπιακή ηλικία μέχρι τη…συνταξιοδότηση μάς αρέσει να φτιάχνουμε παζλ, προκαλώντας τη σκέψη μας και ακονίζοντας το μυαλό μας. Μάλιστα, το παζλ είναι ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης για τα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εξασκήσουν πολλές δεξιότητες και να αποκομίσουν γνωστικά οφέλη.

«Επικοινωνώ»: Το φιλόδοξο project αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ κωφών και ακουόντων

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο ελληνικό project που θα βοηθήσει ανθρώπους με μερική ή ολική απώλεια ακοής να επικοινωνήσουν μέσω μιας εφαρμογής και τη χρήση της νοηματικής με όλους τους υπολοίπους, βρίσκεται στα σκαριά. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας μιλήσαμε με τον Δρ. Πέτρο Δάρα, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αλλά και τον Δρ. Κοσμά Δημητρόπουλο, Ερευνητή Γ’ στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Κίνδυνος για μια "κατεστραμμένη γενιά" λόγω της πανδημίας

Η πανδημία covid-19 επηρέασε πολύ τα δικαιώματα των παιδιών παγκοσμίως και υπάρχει φόβος για μια “κατεστραμμένη γενιά”, αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν, υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights.

Εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, προειδοποιεί η ΜΚΟ με έδρα το Άμστερνταμ.

Κορονοϊός: Πώς θα πάνε τα παιδιά κατασκήνωση το καλοκαίρι – Οι οδηγίες προφύλαξης

Η περίοδος των κατασκηνώσεων για τα παιδιά πλησιάζει αλλά μαζί της φαίνεται ότι θα διατηρηθούν και κάποια μέτρα λόγω της πανδημίας.

Μπορεί φέτος το καλοκαίρι τα παιδιά να μπορούν να πάνε σε κατασκηνώσεις με δεδομένο ότι είναι υπαίθριες, όμως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ συστήνει να φοράνε μάσκες σχεδόν συνεχώς.

Εμβόλιο: Οι όροι για να εμβολιαστούν τα παιδιά

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της 44χρονης στην Κρήτη που έχασε τη ζωή της από θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα ακούγονται έντονα για τον εμβολισμό των παιδιών. Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά. Πριν από τρεις μέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με εμβόλια mRNA.

Πανελλαδικές 2021: Με αρνητικό τεστ στις εξετάσεις

Ενα επιπλέον άγχος θα πρέπει να ξεπεράσουν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι γονείς τους: αυτό του test για τον κορωνοϊό. Οπως αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, οι υποψήφιοι και όσοι συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Ειδικότερα:

Προ των πυλών η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σημαντικά μειωμένη – λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία – θα είναι φέτος η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή, «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσουν γραμμές υποστήριξης παιδιών και οικογενειών.

Ερευνα: Τι αναζήτησαν στο Διαδίκτυο τα παιδιά την περίοδο της πανδημίας

Εφαρμογές όπως το TikTok και το WhatsApp, το YouTube αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων αναζητήσεων των παιδιών παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Kaspersky Safe Kids, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις κατηγορίες «λογισμικό, μουσική και video» και «ηλεκτρονικό εμπόριο», ενώ τα «διαδικτυακά Μέσα επικοινωνίας» και τα «παιχνίδια υπολογιστή» έπεσαν ελαφρώς. Την ίδια στιγμή, το TikTok υπερίσχυσε του Instagram διπλασιάζοντας σχεδόν το επίπεδο δημοτικότητάς του.

ΟΑΕΔ: Πρόσκληση εισαγωγής σπουδαστών στο ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

Πρόσκληση για την εισαγωγή 30 σπουδαστών για το σχολικό έτος 2020-2021 στο Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή τους στα πιο κάτω τμήματα κατάρτισης να υποβάλλουν σχετική αίτηση σύμφωνα με τα ακόλουθα:

Eurostat: To 14% των νοικοκυριών με παιδιά στην ΕΕ είναι μονογονεϊκά

Το 2020, η ΕΕ είχε 195,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο (29%) είχαν παιδιά που ζουν μαζί τους. Περίπου το 14% των νοικοκυριών με παιδιά (7,8 εκατομμύρια νοικοκυριά) στην ΕΕ αποτελούνταν από ένα μόνο γονιό, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό των ανύπαντρων γονέων διαφέρει σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη. Εξι χώρες κατέγραψαν ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών (μεταξύ όλων των νοικοκυριών με παιδιά), άνω του 20%.

Κομισιόν: Τα παιδιά των εμβολιασμένων γονέων δεν θα πρέπει να περνούν από καραντίνα στα ταξίδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα παιδιά των εμβολιασμένων γονιών θα πρέπει να εξαιρούνται από τον κανονισμό καραντίνας στα ταξίδια διακοπών στην Ευρώπη.

Αυτό επισήμανε η Κομισιόν σε ανανέωση των επίσημων συστάσεων περί ελευθερίας ταξιδιών στην ΕΕ, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Θερινά Τμήματα Εκμάθησης Γραφής & Ανάγνωσης Braille

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει την έναρξη θερινών τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα τμήματα θα ξεκινήσουν την εβδομάδα 05 με 09 Ιουλίου 2021, θα διαρκέσουν περίπου 3 μήνες και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Μετά την λήξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις πιστοποίησης από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Δωρεάν διαδικτυακή δράση με θέμα «Πανελλήνιες Εξετάσεις: Διαχείριση άγχους προετοιμασίας και αποτελεσμάτων»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, και τα ΚΕΠ Υγείας σας προσκαλούν στη διαδικτυακή δράση με θέμα «Πανελλήνιες Εξετάσεις: Διαχείριση άγχους προετοιμασίας και αποτελεσμάτων», που πραγματοποιείται την Παρασκευή 4 Ιουνίου και ώρα 13:30 από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τα ΚΕΠ Υγείας.
Ομιλήτρια της δράσης είναι η Ψυχολόγος Σμαράγδα Χρηστάκη.

Νικητές του Διαγωνισμού Never Such Innocence 2020–21

Ο φετινός διαγωνισμός Never Such Innocence συγκέντρωσε συνολικά 3,179 συμμετοχές από 99 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Συγχαρητήρια στους μαθητές από την Ελλάδα για τις σπουδαίες διακρίσεις τους στον διαγωνισμό: Ιωάννη, Ζαχαρία, Ελένη, Αντώνιε-Παναγιώτη, Σταυρούλα και Ελισάβετ – είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για τις σημαντικές σας επιτυχίες!

«Οθόνη» uber alles, με προκλήσεις που δεν βλέπουμε

Η οθόνη σήμερα της πιο διαδεδομένης συσκευής στον κόσμο που είναι το κινητό μας τηλέφωνο αποτελεί το σημείο από το οποίο δισεκατομμύρια (μικροί και μεγάλοι) χρήστες του Διαδικτύου οπτικοποιούν δεδομένα και το αποτέλεσμα των περιηγήσεων τους

Η διασυνδεδεμένη σήμερα όσο ποτέ πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο, κοινό για όλους μας, σημείο αναφοράς. Την Οθόνη!! (1). Από την εποχή της μεγάλης οθόνης (κινηματογράφος) και της μικρής οθόνης (τηλεόραση) η αλματώδης (εκθετικής δυναμικής) εξέλιξη των τεχνολογιών κράτησε και αξιοποίησε σε κάθε του μορφή και μέγεθος, το εργαλείο, που λέγεται οθόνη, την οποία έφερε πιο κοντά μας, αποσταθεροποιώντας την πραγματικότητα μας (Harari, 2018, pp. 26-27).

Δωρεάν κράνη ποδηλάτου σε μαθητές του δημοτικού σχολείου Ολύνθου

Λίγο πριν χτυπήσει το πρωινό κουδούνι στο δημοτικό σχολείο Ολύνθου στη Χαλκιδική, η εικόνα θυμίζει ποδηλατικό γύρο. Μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο με τα ποδήλατά τους, τα παρκάρουν στις ειδικές θέσεις που έχουν φτιαχτεί και μπαίνουν στις τάξεις. Ποδήλατο έχουν όλοι οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς πηγαίνουν για μάθημα με ...ορθοπεταλιές. Ωστόσο, γονείς και εκπαιδευτικοί παρατήρησαν ότι οι πιο μικροί ποδηλάτες δεν φορούσαν κράνος κι έτσι το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και την οικονομική στήριξη των Ολυνθιωτών ιδιοκτητών εργοστασίων επεξεργασίας Πράσινης Ελιάς, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να προσφέρουν δωρεάν κράνη σε όλα τα παιδιά.

Κύπρος: Διαφωνούν με εγκύκλιο ένταξης παιδιών ειδικής αγωγής στην Τεχνική οι ψυχολόγοι

Η εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ για «Ένταξη παιδιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, που θα φοιτήσουν σε κλάδους της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ)» είναι ενάντια στη σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στα δικαιώματα του παιδιού για εκπαίδευση, στον «Περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμο του 2000», καθώς και στον «Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμο», που η ίδια η πολιτεία έχει ψηφίσει και στηρίζει, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Κλάδος Σχολικής Ψυχολογίας του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου.

Τρίποντα στο γυναικείο μπάσκετ στα σχολεία...

Σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του μπάσκετ, κλιμάκιο ομοσπονδιακών προπονητών καλαθόσφαιρας συνεργάστηκε με πληθώρα Θεσσαλών προπονητών για την ταυτόχρονη εφαρμογή δύο προγραμμάτων, του «Μπάσκετ για κορίτσια στα Σχολεία» και του «Τρίποντα στα Σχολεία» που διοργανώθηκε μέσα στα σχολεία στη Λάρισα και τον Βόλο από την ΕΟΚ σε συνεργασία με την ΕΣΚΑΘ και τη FIBA.

Πρόσωπο: Μιχάλης Σεΐτης