Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

«Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»: Ενα επικίνδυνο κίνημα που διαρκώς μεγαλώνει

Μπορεί ένα παιδί να πεθάνει από χρήση μάσκας; Σύμφωνα με τουλάχιστον 16.000 άτομα που έχουν κάνει like στην σελίνα που ακολουθεί, ναι. Ενα ανησυχητικό «κίνημα» κατά της χρήσης μάσκας ξεκίνησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο ελληνικό Facebook.

Πρόκειται για το γκρουπ «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο», το οποίο δημιουργήθηκε την Τρίτη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, με καθολική συμμετοχή των μαθητών και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Η αφίσα του στοχεύει στο συναίσθημα, εκμεταλλευόμενη το σύνθημα «Ι can’t Breath» του κινήματος «Black Lives Matter», για να δείξει ότι ούτε τα παιδιά δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν - και ίσως πεθάνουν κιόλας - εξαιτίας της μάσκας.

Σχολεία: Με μάσκα από το νηπιαγωγείο τα παιδιά λέει η Κεραμέως

Να φορούν μάσκες όλοι μαθητές, από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων όπως γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση την αποδέχεται.

Πώς θα κάνετε το μωρό σας χαρούμενο

Κανένα μωρό δεν γίνεται να χαμογελάει συνέχεια, ούτε αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσετε το μωρό σας να είναι χαρούμενο και άνετο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Τι συνέβη όταν οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία εν μέσω πανδημίας το 1918

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες δυσκολεύονται να αποφασίσουν εάν τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά εν μέσω πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης το 1918, παρόλο που ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός, η συζήτηση ήταν εξίσου έντονη.

Εκείνη η πανδημία σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ .

Με εκατομμύρια νέα θρανία και δωρεάν μάσκες ανοίγει η Ιταλία τα σχολεία – Το παράδειγμα της Σικελίας

Την ώρα που στην Ιταλία σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, η κυβέρνηση -όπως στις περισσότερες χώρες- προβληματίζεται για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτελεί μείζον ζήτημα.

Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να διατρέξουν το λιγότερο δυνατό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, η κυβέρνηση ζήτησε την κατασκευή 3 εκατομμυρίων μονών θρανίων. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεύθυνοι των σχολείων δεν είναι σίγουροι αν τα θρανία θα είναι έτοιμα εγκαίρως πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Κύπρος: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και από παιδιά άνω των 6 έτων

Την επέκταση της ισχύος του μέτρου για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 6 ετών και άνω, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου, ορίζοντας παράλληλλα ανώτατη τιμή χρέωσης για τη μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, πολυκαταστήματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, νοσηλευτήρια, κλινικές, οίκους ευγηρίας, άλλα ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας, φαρμακεία, υπηρεσίες ή τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται και εξυπηρετούν κοινό, πρακτορεία στοιχημάτων και ανελκυστήρες. Η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση.

Η σημασία των καλών φίλων στη ζωή των παιδιών

Το αίσθημα του ανήκειν αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, το οποίο μπορεί να είναι ισχυρότερο στα παιδιά και τους εφήβους.

Η υγιής και ποιοτική φιλία μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί συνδεδεμένο με τον κόσμο γύρω του. Επιστημονικά δεδομένα μάλιστα έχουν ότι οι υγιείς φιλίες έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία του ατόμου.

Σομαλία: Σάλος για νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον γάμο παιδιών - Ακόμα και πριν τα 10 τους χρόνια

Στη Σομαλία δεν ορίζεται βάσει νόμου κατώτατη ηλικία γάμου. Νομοσχέδιο που υποβλήθηκε αυτό τον μήνα προκάλεσε αντιδράσεις καθώς προβλέπει τη νομιμοποίηση του γάμου παιδιών. 

Το νομοσχέδιο, που υποβλήθηκε αυτό τον μήνα στο κοινοβούλιο από βουλευτή που πρόσκειται στον πρόεδρο της χώρας προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις συναδέλφων του, όταν ανακάλυψαν ότι προβλέπει τη νομιμοποίηση του γάμου στη εφηβεία, ακόμη και στην ηλικία των 10 ετών για κάποια κορίτσια. 

Ο Δήμος Πλατανιά συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΕΛΕΜΠΑ για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή γονείς που έχουν παιδιά, που φοιτούν στη Γ΄ έως και ΣΤ΄ Τάξη Δημοτικού

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Επιστημών Υγείας, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) έχει δημιουργήσει μια κινητή μονάδα, με σκοπό την αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά, που φοιτούν στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού σχολείου και την παροχή βραχείας συμβουλευτικής υποστήριξης στις οικογένειές τους.

Πώς τα παιδιά του σήμερα κάνουν νεύμα ότι μιλάνε στο τηλέφωνο;

Ένα βίντεο στο TikTok γίνεται viral και δείχνει πώς τα παιδιά του σήμερα κάνουν το νεύμα με το χέρι, προσποιούμενα ότι είναι στο τηλέφωνο.

Πριν λίγο καιρό, ένα βίντεο στη δημοφιλές video sharing κοινωνικό δίκτυο TikTok – ναι, αυτό που ο Τραμπ θεωρεί νούμερο ένα εχθρό του έθνους – έγινε viral, με περισσότερα από 2.3 εκατομμύρια views, δείχνοντας πως η κάθε γενιά έχει τους δικούς της κώδικες και πως πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε καν πως τα παιδιά του σήμερα επικοινωνούν μεταξύ τους.

Το ΦΕΚ με τα ονόματα των 3.445 εκπαιδευτικών που διορίζονται στην Ειδική Αγωγή

Διορισμοί Εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή 2020 - Το ΦΕΚ με όλα τα ονόματα

Οι διοριζόμενοι/ες οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Επίδομα παιδιού: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πότε καταβάλλεται η τέταρτη δόση

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την 4η δόση του επιδόματος παιδιού για το 2020 στους δικαιούχους.

Η πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού, Α21» επαναλειτουργεί προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις ή τυχόν τροποποιήσεις. Η πλατφόρμα είχε προσωρινά κλείσει στις 17 Ιουλίου, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

ΠΟΥ και η Unicef ζητούν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία στην Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef ζήτησαν από τις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών να διευκολύνουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, που παραμένουν κλειστά εδώ και περίπου έξι μήνες στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ελ Σαλβαδόρ: Κλειστά τα σχολεία μέχρι τέλος του χρόνου εξαιτίας του κοροναϊού

Τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Ελ Σαλβαδόρ θα παραμείνουν κλειστά ως την 31η Δεκεμβρίου και οι μαθητές ή οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων από τον κοροναϊό, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της κεντροαμερικανικής χώρας.

Ο αλγόριθμος του Μπόρις «έσφαξε» τους μαθητές της εργατικής τάξης

Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων εξακολουθούν να ασχολούνται με τις διαμαρτυρίες των μαθητών για το λεγόμενο «φιάσκο του αλγορίθμου», όπως οι ίδιες το βάφτισαν. Ομως πρόκειται στ’ αλήθεια για φιάσκο ή μήπως για συνειδητή πολιτική επιλογή της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον; 

Δαιμονοποίηση αλγορίθμου δεν νοείται, καταδίκη όμως του «προγραμματιστή», εκείνου δηλαδή που εισήγαγε στο μηχάνημα τα στοιχεία του γούστου του, βεβαίως και μπορεί να υπάρξει. Πολιτική τουλάχιστον, αν όχι και και από τα αστικά δικαστήρια ακόμη, κατόπιν αγωγής. 

Σχεδόν 9.500 προσλήψεις σε δήμους για την καθαριότητα των σχολείων- Αναλυτικός πίνακας

Σχεδόν 9.500 προσλήψεις θα γίνουν στους δήμους, για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων. 

Η πράξη υπουργικού συμβουλίου, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, προβλέπει τον αριθμό του προσωπικού που θα προσληφθεί. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κτλ.) και πριμοτοδούνται τα έτη εμπειρίας, προκειμένου να διευκολύνονται όσοι εργάζονται πολλά χρόνια στον τομέα της καθαριότητας.