Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Δυσλεξία και κινητά τηλέφωνα

Μήπως το παιδί σας επιμένει ότι του είναι πιο εύκολο να διαβάζει από την οθόνη τού κινητού του παρά από ένα πραγματικό βιβλίο; Αν έχει Δυσλεξία, τότε είναι πολύ πιθανό η δήλωση αυτή να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όσο παράξενο κι εάν φαίνεται αρχικά. Πολλά παιδιά, αλλά κυρίως έφηβοι και ενήλικες, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα και εκμεταλλεύονται την τεχνολογία προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε κείμενα που διαφορετικά δεν θα τολμούσαν να προσεγγίσουν. Σε έρευνες καταγραφής των κινήσεων των οφθαλμών διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη μικρών σε μήκος/ σύντομων γραμμών διευκολύνουν την ανάγνωση των ατόμων με Δυσλεξία.

Καρολίνα Πελενδρίτου: «Θέλω να είμαι παράδειγμα για ανθρώπους με αναπηρία που ψάχνουν για δύναμη»

Η Καρολίνα Πελενδρίτου τον περασμένο χειμώνα κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες του Τόκιο. O απολογισμός λέει τρία χρυσά μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Τόκιο 2021), ένα αργυρό (Λονδίνο 2012) και δύο χάλκινα (Πεκίνο 2008, Τόκιο 2021). Πριν από δύο εβδομάδες κατέκτησε και δύο χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μαδέιρα: ένα στα 50 μ. ελεύθερο (με ευρωπαϊκό ρεκόρ) και ένα στα 100 μ. πρόσθιο (ρεκόρ αγώνων), δύο ακόμα προσθήκες στη διόλου αυτονόητη της, αλλά και η αφορμή γι’ αυτή τη συνέντευξη. 

Ηρθαν τα «μπιλοζίρια» και χάθηκε το Σίγμα

Στα μαθηματικά των χρηματοοικονομικών υπάρχει μία ομάδα μεγεθών, που εκφράζει την ευαισθησία των τιμών των παραγώγων στις μεταβολές μιας σειράς παραμέτρων. Η ομάδα αυτή ονομάζεται διεθνώς ως τα «Greeks» κι αυτό επειδή οι μερικές παράγωγοι που περιλαμβάνει συμβολίζονται με ελληνικά γράμματα. 

Πώς βοηθάμε τα εσωστρεφή παιδιά

Ορισμένοι γονείς ενδέχεται να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους τείνει να είναι πιο ήσυχο από άλλα, πιο ντροπαλό ή ακόμα και να μην θέλει να επικοινωνήσει με κανέναν, είτε πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα είτε για φίλους. Είναι λογικό να θέλετε να βοηθήσετε το μικρό σας να «ανοιχθεί» και να επικοινωνήσει με τα άτομα γύρω του, ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού που είναι προσεκτικό και ευαίσθητο είναι κάτι που πρέπει να εκτιμάται και να γίνεται σεβαστό σε κάθε περίπτωση.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού και τα επαγγέλματα του μέλλοντος


Μέχρι τις 20 Ιουλίου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους σημείωμα, και επομένως έχουν αρκετό χρόνο να κάνουν τις επιλογές τους.

Κορονοϊός: Τα παιδιά «ξέχασαν» ακόμα και να γράφουν όσο τα σχολεία ήταν κλειστά...

Ακόμα και προβλήματα δυσγραφίας, τα οποία δεν έχουν βάση Ειδικής Μαθησιακής Δυσκολίας, αλλά οφείλονται στη μη εξάσκηση της δεξιότητας της γραφής και της ανάγνωσης, προκάλεσε το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊου και η τηλεκπαίδευση σε πολλούς μαθητές...

Έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης σε 15 σχολεία της Καλλιθέας

Εγκρίθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών το έργο, προϋπολογισμού 4.090.422,18€ «Δράσεις για τη χωριστή συλλογή και μεταφορά των παραγόμενων αστικών βιοαποβλήτων και δημιουργία Έξυπνων και Ενεργειακά Αυτόνομων Γωνιών Ανακύκλωσης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στο Δήμο Καλλιθέας»

Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της τοποθέτησης σημείων ανακύκλωσης σε 15 σχολεία της Καλλιθέας. Οι έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης θα είναι ενεργειακά αυτόνομες με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενώ στα 6 ρεύματα ανακύκλωσης που διαθέτουν θα έχουν διπλή είσοδο ώστε να χρησιμοποιούνται και μέσα από τα σχολεία αλλά και από τους διερχόμενους.

Επιστροφή με 5 μετάλλια από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων στη Φινλανδία

Πέντε μετάλλια ήταν ο συνολικός απολογισμός από τη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων που διεξήχθησαν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το διάστημα 27/6-4/7/2022.

Για την ακρίβεια, ο αθλητής της κολύμβησης Κωνσταντίνος Καραντζής απέσπασε τη δέυτερη θέση στα 50μ. ύπτιο (S4), σημειώνοντας επίδοση 1:06.97.

«Τσουνάμι» η βία μεταξύ ανηλίκων - Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς

Χαρακτηριστικά από ένα «τσουνάμι» βίας δίνει η κα Αλεξάνδρα Καππάτου - ψυχολόγος παιδοψυχολόγος στην μεγάλη αύξηση των περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς ανηλίκων που εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή σχολικού εκφοβισμού, και άλλοτε με τη δημιουργία «παιδικών συμμοριών», φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια απασχολούν όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα.

Η επιθετική συμπεριφορά κατά την παιδοψυχολόγο, έρχεται ως απόρροια των οικογενειακών σχέσεων αλλά και από άλλους παράγοντες που άφησαν το στίγμα τους στην κοινωνική ζωή της χώρας κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια.