Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

15 κανόνες για να έχουν τα παιδιά μας καλή συμπεριφορά.

15 κανόνες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να συμπεριφέρονται καλά (τον περισσότερο χρόνο) 

1) Να παίζετε (και να δουλεύετε) συχνά μαζί τους: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους διδάξετε να συνεργάζονται με άλλα άτομα και να ελέγχουν τον εαυτό τους. Κάθε λεπτό που το παιδί αλληλεπιδρά στο παιχνίδι με κάποιον ενήλικα που θαυμάζει του προσφέρεται η ευκαιρία να μάθει κανόνες και όρια. Κατά την πορεία του παιχνιδιού (και της δουλειάς) τα παιδιά καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα των κανόνων –τόσο για την ασφάλεια όσο και για την συνύπαρξη με τους άλλους. Προς απογοήτευση πολλών γονέων που έχουν καλές προθέσεις, τα περισσότερα παιδιά δεν μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά μέσα από επαναλαμβανόμενες συζητήσεις και «κηρύγματα». Πριν από μια γενιά οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι Eleanor Maccoby και Mary Parpal παρότρυναν τους γονείς να παίζουν κάθε βράδυ με τα παιδιά τους, ό,τι και όπως ήθελαν να παίξουν εκείνα. Μετά από δύο εβδομάδες, αυτά τα παιδιά ήταν πιο συνεργάσιμα όταν τους ζητούσαν να μαζέψουν τα παιχνίδια τους. Από τότε, η σημασία του αλληλεπιδραστικού παιχνιδιού έχει αποδειχθεί πολλές φορές – σε κλινικές παρεμβάσεις για παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε νευρολογικές μελέτες. 

Υγιές μωρό όλο το χειμώνα

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το μωρό μας από γρίπη και ιώσεις;

Καθώς η θερμοκρασία χαμηλώνει και μπαίνουμε πια για τα καλά στο χειμώνα και οι ιοί που προκαλούν γρίπη και κρυολόγημα αρχίζουν να κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους, οι γονείς αναρωτιούνται πώς να διαφυλάξουν με τον καλύτερο τρόπο την υγεία των παιδιών του. εξασφαλίσω ότι το παιδί μου δεν θα αρρωστήσει;». Η απάντηση είναι, δυστυχώς, όχι!

Σκύλοι κατά του στρες στα σχολεία

Kάθε πρωί η Κάλι, ένα 18μηνο ροδεσιανό ρίτζμπακ, περιμένει υπομονετικά να έρθουν οι μαθητές στο σχολείο Καλέ στο Ουιπάνι της Νέας Υερσέης, στις ΗΠΑ. Καθώς οι μαθητές περνούν μπροστά της, μυρίζει τον καθένα προσεκτικά. Τα παιδιά, 85 στο σύνολό τους, χαμογελούν στο όμορφο σκυλί αλλά γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να το χαϊδέψουν ή να του διασπάσουν την προσοχή.

Δημόσιο: Επίδομα τέκνων με μοναδικό κριτήριο την ηλικία του παιδιού

Την καταβολή του επιδόματος τέκνων ή οικογενειακού επιδόματος σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν τέκνα με μοναδικό κριτήριο την ηλικία των παιδιών γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας, ανακαλώντας τα προηγούμενα έγγραφα.

Τα παιδιά αυξάνουν την παραγωγικότητα

Η απόκτηση παιδιών μπορεί να σας κάνει πιο… παραγωγικούς στην εργασία σας, με την επίδραση να είναι πιο έντονη στις γυναίκες.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν, ότι η απόκτηση παιδιών μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και απόδοση ενός εργαζομένου στα πρώτα και τελευταία στάδια της καριέρας του.

Νέα τεύχη "i-Teacher" και "Νέος Παιδαγωγός"

Διαβάστε και μεταφορτώστε το 9ο τεύχος του περιοδικού i-Teacher (τεύχος Οκτωβρίου2014). Επίσης, εδώ, μπορείτε να βρείτε  το 4ο τεύχος του περιοδικού «Νέος Παιδαγωγός». Για να το αποθηκεύσετε, μεταβείτε εδώ. Καλή ανάγνωση!

Νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το 2016

Στην αλλαγή του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται από τους μαθητές της φετινής Β’ Λυκείου με κατάληξη στην Γ’ Λυκείου του 2015-2016 - προχώρησε το υπουργείο Παιδείας ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4186/13. Πρόκειται για τη δέκατη μερική ή ριζική αλλαγή, που γίνεται στο σύστημα εισαγωγής τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο κ. Λοβέρδος ανατρέπει ρύθμιση που πρωτοεισήγαγε στην ελληνική εκπαίδευση ο Ευάγγελος Παπανούτσος! Αλλαγές γίνονται και στα μαθήματα Γενικής Παιδείας αφού πλέον οι μαθητές θα κάνουν επιπλέον ώρες Γυμναστικής αλλά όχι Πληροφορική.

Δεύτερη η Ελλάδα στα περιστατικά σχολικού ομοφοβικού εκφοβισμού στην Ευρώπη

Το εντυπωσιακό 96% των ελλήνων μαθητών στα σχολεία απαντούν σε πανευρωπαϊκή έρευνα ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες ή ακόμα και θύματα ομοφοβικού εκφοβισμού. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη προς το παρόν για την αποφυγή και την καταδίκη των περιστατικών σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη αρνούνται να υπάρξει παρέμβαση από τις Βρυξέλλες στα εθνικά τους εκπαιδευτικά συστήματα.

Ανεπιθύμητοι και φέτος στο Μαραθώνιο: Οι αθλητές με αμαξίδια απαντούν!

Ο παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης γράφει εκ μέρους των συναθλητών του ΑΜΕΑ, καταγγέλοντας ότι για μια ακόμα χρονιά αποκλείονται από τη μεγαλύτερη γιορτή του μαζικού αθλητισμού. Διαβάστε σχετικά εδώ

Οι ρυθμίσεις για τα μειονοτικά και τα πειραματικά σχολεία

Σειρά τροπολογιών κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή που θα αφορά την εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.