Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Monster: Προβολή για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (bullying)

 

Judy Heumann (1947- 2023)

Έφυγε από την ζωή μια σημαντική προσωπικότητα του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, η Judy Heumann.

Η Heumann υπήρξε αμερικανίδα ανάπηρη ακτιβίστρια που μέσα στις δεκαετίες, μετά από νίκες του αναπηρικού κινήματος στην Αμερική, εργάστηκε ως σύμβουλος και για τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις με αντικείμενο την εκπαίδευση και τα αναπηρικά δικαιώματα.

Μη φοβερίζεις, γίνε φίλος στο σχολείο

«Η ιστορία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν ήμασταν σε καραντίνα. Τα παιδιά της τάξης, ήμουν στη Β΄ Γυμνασίου, δημιουργήσαμε ομάδα στο messenger για να μιλάμε. Θυμάμαι πολύ έντονα πώς ξεκίνησε η επίθεση από συμμαθήτριά μου. Για πολλοστή φορά είχε ζητήσει να της στέλνουμε λυμένες τις ασκήσεις. Δεν δεχθήκαμε και επειδή εγώ δεν την υποστήριξα, η κοπέλα με στοχοποίησε. Αρχισε να με βρίζει, να με αποκαλεί βόδι, σκουπίδι, να στέλνει εικόνες με παχύσαρκους ανθρώπους και να λέει ότι τους μοιάζω. Ελεγε να ψοφήσω, απορούσε πώς με αντέχει η οικογένειά μου. Με φίλους της με κορόιδευαν. Είχα στεναχωρηθεί, έκλαιγα, είχα μπλοκάρει, δεν ήξερα τι θα συνέβαινε όταν συναντιόμασταν στο σχολείο. Οταν όμως μίλησα στη μητέρα μου και σε μία καθηγήτρια, λυτρώθηκα, γιατί με βοήθησαν και με έκαναν να καταλάβω ότι δεν έφταιγα έχω για όλο αυτό.

Podcast: "Ανάπηροι εργαζόμενοι: Σου ακούγεται σαν ανέκδοτο;"

Πόσο εύκολα εντάσσονται τα ανάπηρα άτομα στην εργασία; Έχουν τη δυνατότητα και την επιθυμία να εργάζονται όπως όλοι οι άλλοι; Μπορεί η συμπερίληψη στην εργασία να είναι κάτι περισσότερο από μια θεωρητική ευχή;

Ακούστε αυτό το επεισόδιο της σειράς Zούμε, ρε! με την Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο οι οποίοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους παρέα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νικόλα Περδικάρη

Ένα νέο πρόγραμμα βοηθά τους εφήβους να αποσύρουν γυμνές φωτογραφίες εκτός διαδικτύου

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο των ΗΠΑ για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC) και χρηματοδοτείται εν μέρει από τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook. Το εργαλείο απευθύνεται ειδικά σε ανηλίκους.

Εκπρόσωπος του NCMEC δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν ότι η γυμνή τους φωτογραφία κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ή που φοβούνται ότι η φωτογραφία τους μπορεί να καταλήξει στο Διαδίκτυο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι σεξουαλικά σαφείς φωτογραφίες που αποστέλλονται σε έναν σύντροφο ή όταν κάποιος εκβιάζεται με γυμνές φωτογραφίες.

La Singla - Ένας προσωπικός αγώνας ανάμεσα στη σιωπή και στο φλαμένκο

Η Αντόνια Σίνγκλα υπήρξε μια θρυλική μορφή του φλαμένκο στην Ισπανία την δεκαετία του ’60. Το γεγονός πως υπήρξε κωφή αλλά και η απότομη και ξαφνική εξαφάνιση της από την επικαιρότητα αυξάνει το μέγεθος του μύθου της καθώς αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο μπήκε με κρότο στα καλλιτεχνικά δρώμενα και έφυγε το ίδιο ξαφνικά. Γεννημένη σε μια παραγκούπολη Ρομά της Βαρκελώνης, το Σομορόστρο (το οποίο σήμερα αποτελεί τουριστική ακτή για τους επισκέπτες της καταλανικής μεγαλούπολης) μεγάλωσε σε πέρα για πέρα φτωχικό περιβάλλον και διαγνώστηκε σε πολύ μικρή ηλικία με κώφωση. το γεγονός αυτό δεν την εμπόδισε να μάθει να χορεύει φλαμένκο ακολουθώντας τα παλαμάκια της μητέρας της και αργότερα τις δονήσεις από τον ρυθμό των μουσικών και των χορευτών γύρω της.

Σοφία Ζαραμπούκα: «Το βιβλίο θα ζήσει χάρη στα παιδιά»

Η πρώτη φορά που συνάντησα τις εικόνες της Σοφίας Ζαραμπούκα ήταν στα βιβλία της ελληνικής μυθολογίας. Ηταν μεγάλες ζωγραφιές, γενναιόδωρα απλωμένες σε ολόκληρη τη σελίδα, με τα χρώματα να ξεχειλίζουν και μικρές λεπτομέρειες στο φόντο που αποκαλύπτονταν με κάθε νέο ξεφύλλισμα. Οι ιστορίες που φανταζόμουν μόνη μου με αφορμή την εικονογράφηση, σίγουρα δεν ήταν καλύτερες από αυτές της μυθολογίας, αλλά μπορούσα να τις ανανεώνω κάθε φορά που άνοιγα το βιβλίο.

Διδακτικά υλικά από την Πλατφόρμα Ευρωπαϊκής Σχολικής Εκπαίδευσης

Η Πλατφόρμα Ευρωπαϊκής Σχολικής Εκπαίδευσης είναι σημείο συνάντησης για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του τομέα της σχολικής εκπαίδευσης —προσωπικό σχολείων, ερευνητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικών και άλλους επαγγελματίες— που καλύπτουν κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η Μέριμνα παρέχει ψυχολογική στήριξη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Οι ψυχολόγοι των δύο Συμβουλευτικών Κέντρων Στήριξης στο Πένθος που λειτουργεί η Μέριμνα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, θα παρέχουν ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες με παιδιά, εφήβους και νέους έως 25 ετών που έχουν χάσει αγαπημένο τους πρόσωπο στο δυστύχημα.

Θα είναι επίσης διαθέσιμοι να συμβουλεύσουν τηλεφωνικά εκπαιδευτικούς και καθηγητές πανεπιστημίων που στην τάξη τους έχουν μαθητές ή φοιτητές που έχασαν φίλο/ους ή συγγενή τους.

Μεταθέσεις Δευτεροβάθμιας: Ποιοι μετατίθενται σε ΕΑΕ, σχολεία κωφών και ΚΕΔΑΣΥ

Τις Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, σε Σχολεία Κωφών-Τυφλών και σε Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) έτους 2023 ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν ικανοποιήθηκε, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι υπολείπονται των μονάδων μετάθεσης αυτών που μετατίθενται.

Από τι κινδυνεύει η ακοή μας;

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής η 3η Μαρτίου και θυμόμαστε να κλείσουμε επειγόντως ραντεβού με τον ωτορινολαρυγγολόγο, εάν ρωτάμε διαρκώς: «Τι είπες;»

Τα τρυπάμε, τους φοράμε σκουλαρίκια, τα σκεπάζουμε με σκουφιά επειδή κρυώνουν ή τα κρύβουμε με τα μαλλιά μας επειδή δεν μας αρέσει η εικόνα τους στον καθρέφτη και ντρεπόμαστε γι’ αυτά. Τα αυτιά μας είναι πολύπαθα γιατί ένα μεγάλο μέρος τους είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους του περιβάλλοντος. Είναι και πολύτιμα: Όργανα αντίληψης της ακοής, μας κρατάνε σε επαφή με το περιβάλλον.

Aνακατασκευή αποκαλύπτει «μοναχικό αγόρι» με παραμορφωμένο κρανίο που πέθανε σε σπήλαιο στη Νορβηγία πριν από 8.300 χρόνια

Μια νέα ανακατασκευή ενός από τους παλαιότερους γνωστούς σκελετούς της Νορβηγίας δείχνει έναν έφηβο με ασυνήθιστο κρανίο που μπορεί να πέθανε μόνος του σε μια σπηλιά

Πριν από περίπου 8.300 χρόνια, ένα έφηβο αγόρι με ασυνήθιστο κρανίο και κοντό ανάστημα μπορεί να έτρεχε κατά μήκος της βραχώδους ακτής της σημερινής Νορβηγίας, σταματώντας για να ξαναβρεί την ισορροπία του καθώς κρατούσε ένα καλάμι ψαρέματος. Τώρα, μια νέα ολόσωμη αναπαράσταση του εφήβου της Λίθινης Εποχής, με το παρατσούκλι Vistegutten, που στα νορβηγικά σημαίνει «το αγόρι από το Viste», εκτίθεται στο μουσείο Hå Gamle Prestegard στη νότια Νορβηγία.