Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

5 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά με δυσλεξία.

 Ακόμα και τα πιο καλοπροαίρετα σχόλια μπορούν να κάνουν ένα παιδί με δυσλεξία να αισθανθεί ανεπαρκές. Μιλήσαμε με τον Ben Foss, συγγραφέα του βιβλίου “The Dyslexia Empowerment Plan”και μας εξήγησε πόσο πολύ μπορεί να πληγώσουν τα λόγια μας ένα παιδί με δυσλεξία.

Διαβάστε τις φράσεις που πρέπει να αποφεύγουμε.

Βραβείο δημιουργικής διδασκαλίας: «Εύρηκα, Εύρηκα»

Εδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική εκπαίδευση (science education) στη χώρα μας φαίνεται να έχει χάσει το στόχο της. Μαθητές και εκπαιδευτικοί του ελληνικού λυκείου αισθάνονται αμοιβαία εγκλωβισμένοι σ’ ένα στείρο σύστημα εξετασιοκεντρικής μάθησης με φόντο και τελικό κριτή των προσπαθειών τους τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ανήσυχο πνεύμα της επιστήμης και το κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό της να διεγείρει την περιέργεια για το φυσικό κόσμο και να καλλιεργεί την ικανότητα να θέτουμε ερωτήματα και να αναζητούμε τις απαντήσεις τους, δύσκολα βρίσκει θέση.

Τι είναι η «ψηφιακή άνοια» και γιατί απειλεί ιδιαίτερα τα παιδιά;

Στην εποχή που περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας μπροστά σε οθόνες και ψηφιακές συσκευές, μεγάλοι και μικροί, ένας ειδικός, ο κοινωνικός ψυχολόγος Jonathan Haidt, προειδοποιεί για τη λεγόμενη «ψηφιακή άνοια», που απειλεί όλες τις ηλικίες. Μπορεί να μη συνιστά επίσημη διάγνωση, αλλά τα συμπτώματά της θυμίζουν την άνοια και έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή, όπως προειδοποιεί.

Χριστίνα Γκέντζου: «Γεννήθηκα με μαιευτική αναπηρία από λάθος γιατρού»


Προσλήψεις 8.763 αναπληρωτών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε την πρόσληψη 8.763 εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο κάλυψης αναγκών για το σχολικό έτος 2024-2025.

"ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ" για την ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) για την ισότητα και τις διακρίσεις δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2024, αποκαλύπτοντας ποιες χώρες και τομείς της Ευρώπης παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανισότητες. Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία για την ΕΕ στους τομείς του πληθυσμού, της υγείας, της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας, του εισοδήματος και των συνθηκών διαβίωσης.

Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024

Το αγαπημένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ επιστρέφει με ιστορίες… πέρα από κάθε φαντασία. Με περισσότερες από κάθε φορά μεγάλου μήκους ταινίες, προβολές με ζωντανή μεταγλώττιση, τα αγαπημένα Baby & Me, Μικρά για τα Μικρά και Ζωηροί Φίλοι, αλλά και πολλές πολλές εκπλήξεις μέσα κι έξω από τις αίθουσες, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024 υπόσχεται μαγικές στιγμές για μικρούς και μεγάλους.

Συνέδριο: "Το μέλλον της Κοινωνικής Εργασίας: από τη Συνηγορία στην Αυτοεκπροσώπηση"

Στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα: "Το μέλλον της Κοινωνικής Εργασίας: από τη Συνηγορία στην Αυτοεκπροσώπηση" που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη (Συνεδριακό Κέντρο: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ - ΔΕΘ HELEXPO) από τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ) μέσω της δημιουργικής συνεργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου και του Περιφερειακού Συμβουλίου του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Θεσσαλονίκη: Ακατάλληλο το κτήριο του ΕΕΕΕΚ Ευόσμου - 49 μαθητές σε χώρο για 20

Τον δικό τους Γολγοθά (συνεχίζουν να) ανεβαίνουν καθημερινά οι μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού Ευόσμου. Στις ήδη δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους -καθώς το κτήριο που τους φιλοξενεί εδώ και 22 χρόνια, είναι ακατάλληλο υλικοτεχνικά- έχουν πλέον στριμωχτεί και ασφυκτιούν, μια που μαζί τους έχουν μετακομίσει και οι μαθητές του 2ου ΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη στο οποίο έχει μπει λουκέτο, επίσης λόγω ακαταλληλότητας.

Αισιόδοξα μηνύματα από τις ΗΠΑ για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS

Ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, που μετρά 1.100 ασθενείς στη χώρα μας και αριθμεί 2-4 νέες περιπτώσεις σε κάθε 100.000 άτομα ετησίως σε διεθνές επίπεδο, θέλησε να στείλει από τη Θεσσαλονίκη ο Dr James D. Berry, επικεφαλής του Division of ALS and Motor Neuron Diseases του Massachusetts General Hospital του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.