Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ετοιμάζεται ντοκιμαντέρ για το θέατρο Κωφών Ελλάδας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας, με βάση το θεατρικό έργο "Ένας ακούων στη χώρα των κωφών" δουλεύει ένα νέο ντοκιμαντερ αφιερωμένο στην κουλτούρα και την πολιτισμική προσέγγιση των κω΄φων ηθοποιών.
"Η πρώτη γνωριμία του σκηνοθέτη Αντώνη Ρέλλα με τους συντελεστές και πρωταγωνιστές του Θεάτρου Κωφών, έγινε το καλοκαίρι του 2007 κατά την διάρκεια του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα αναπηρίας “ Emotion Pictures”. Από τις “ψυχές” του φεστιβάλ ο με ακρωτηριασμό σκηνοθέτης, έγινε μονομιάς κομμάτι της ομάδας των κωφών ηθοποιών, που μοίραζαν στο κοινό σκληρό καταγγελτικό κείμενο για το επαπειλούμενο λουκέτο του θεάτρου τους εξαιτίας της πολιτειακής υποχρηματοδότησης. Η σχέση που τότε σχεδόν τυχαία γεννήθηκε, έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχτεί σε σχέση ζωής ..."

Ημερίδα για την κώφωση


και το Κέντρο Εξατομικευμένης Αγωγής (ΚΕΑ), 
σας προσκαλούν στην ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα την κώφωση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010, στις 17:15 
στο αμφιθέατρο των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη (12ο χλμ Θεσσαλονίκης- Μουδανιών).

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.


Σας περιμένουμε!

Ενα σύντομο διάλειμμα βελτιώνει τη μνήμη

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα σύντομο διάλειμμα ανάμεσα στη μελέτη, σε μαθήματα, σε σεμινάρια κτλ. βοηθά στο να οργανώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και κυρίως να απομνημονεύει αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες που δέχεται. Ειδικοί του Τμήματος Ψυχολογίας και του Κέντρου Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι ένα σύντομο διάλειμμα είτε για να ξεκουραστεί είτε για να χαλαρώσει πίνοντας έναν καφέ κατά τη διάρκεια μελέτης ή ανάμεσα σε μαθήματα βοηθούν το υποσυνείδητο τόσο να συγκρατήσει όσο και να ταξινομήσει σωστά τις πληροφορίες και τα δεδομένα που έχει καταγράψει. Η έρευνα που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Νeuron» θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού της μνήμης. Επίσης θα δοθούν απαντήσεις στο γιατί θυμόμαστε κάποια πράγματα με εξαιρετικές λεπτομέρειες ενώ άλλα τα ξεχνάμε εντελώς και μάλιστα πολύ γρήγορα. «Ενα σύντομο διάλειμμα όπου κάποιος θα ηρεμήσει και θα χαλαρώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός μαθήματος μπορεί να τον βοηθήσει στο να συγκρατήσει στη μνήμη του όλες τις πληροφορίες που μόλις άκουσε» αναφέρει στην «Daily Τelegraph» η Λίλα Νταβάτσι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. 
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ , 30/1/2010

Ηλεκτρονικό τρισδιάστατο βιβλίο

Ονομάζεται Εlectronic Ρopable book και, όπως μαρτυρεί το όνομά του, πρόκειται για ένα «τρισδιάστατο» βιβλίο υψηλής τεχνολογίας το οποίο αποτελεί το νέο εγχείρημα των ειδικών της ερευνητικής ομάδας Ηigh-Low Τech του Μedia Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. 

Το φουτουριστικό βιβλίο έχει ενσωματωμένο στις σελίδες του έναν μικροεπεξεργαστή, ο οποίος μεταμορφώνει τις κλασικές λαβές, που φέρουν τα συγκεκριμένα βιβλία, και στοχεύουν στην κίνηση κάποιων τμημάτων τους, σε διακόπτες φωτός και αισθητήρων. Με τον τρόπο αυτόν στο άγγιγμα του αναγνώστη οι χάρτινες σελίδες «ζωντανεύουν», προσφέροντας φωτεινά ερεθίσματα με τη βοήθεια φωτοδιόδων (LΕD), ηχητικά εφέ ή ακόμη και την αίσθηση της δόνησης. 

Για τη δημιουργία του διαδραστικού εντύπου, οι μηχανολόγοι μηχανικοί Ζι Κι και Λία Μπίτσλι χρησιμοποίησαν αγώγιμες βαφές και υφάσματα, σε συνδυασμό με μαγνητικά μέρη τα οποία είχαν ρυθμιστεί ώστε να ανταποκρίνονται στο ειδικά διαμορφωμένο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα.

«Η καινοτομία του Εlectronic Ρopable book βασίζεται στις νέες χρήσεις διαθέσιμων πρώτων υλών » υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Το σίγουρο είναι ότι αν ποτέ κυκλοφορήσει ένα τέτοιο παιδικό βιβλίο στην αγορά θα γίνει ανάρπαστο. 


Πηγή : Ηλεκτρονικό τρισδιάστατο βιβλίο , ΤΟ ΒΗΜΑ, 31/1/2010

«Οι γονείς έχουν πιο πολλές φοβίες από τα παιδιά»



«Οι γονείς προτίθενται να θυσιάσουν τη δική τους ψυχαγωγία, όχι όμως και των παιδιών τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο βραβευμένος Γάλλος εικονογράφος Ολιβιέ Ταλέκ
«Συχνά οι γονείς-που έχουν μεγαλύτερες φοβίες- φοβούνται να δώσουν ένα βιβλίο στα παιδιά τους για διάβασμα, αν τους ανησυχεί το περιεχόμενό του, ενώ τα παιδιά όταν το πιάσουν στα χέρια τους το διαβάζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, γιατί είναι πολύ προσαρμοστικά», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γάλλος εικονογράφος Ολιβιέ Ταλέκ.

Η υπέρταση συναντάται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους

H υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους είναι συχνότερη από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Μάλιστα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της μέσης αρτηριακής πίεση και κατά συνέπεια και της επίπτωσης της υπέρτασης στα παιδιά και τους εφήβους.

Πήδηξε στο κενό γιατί δεν άντεχε άλλο τις προσβολές και τις απειλές

Στις 7:30 μιλούσε στο κινητό. Στις 7:35 πέταξε το κινητό κι έπειτα πήδηξε από το μπαλκόνι. Επεσε μπροστά από τις κερκίδες με το κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία. Στις 8:20 που ήρθα, είχε φτάσει ήδη η αστυνομία, ενώ το ασθενοφόρο είχε φύγει...».
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μάνεση έμειναν εμβρόντητοι, όταν λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, αντίκρισαν το πτώμα του συμμαθητή τους μπροστά στις κερκίδες της αυλής.
Ο 17χρονος Γιώργος πήδηξε από τον τρίτο όροφο την ώρα που στο σχολείο βρίσκονταν λίγοι μαθητές και καθηγητές. Είχε αφήσει σημείωμα στους γονείς του, στο οποίο ζητούσε συγνώμη κι εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στο κενό...