Αν είστε γονιός ενός έφηβου παιδιού, πιθανόν θα έχετε παρατηρήσει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του, γεγονός που ίσως σας προβληματίζει μπορεί και να σας ενοχλεί. Μπορεί και να το προτρέπετε να περνάει λιγότερο χρόνο στο Διαδίκτυο. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να παρατηρείτε την δραστηριότητα των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον όταν το sadfishing γίνεται τόσο συχνά ανάμεσα στους εφήβους.
Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το sadfishing ήρθε η ώρα να μάθεετε τα πάντα για αυτό, αλλά και πως μπορείτε να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας σε περίπτωση που έχει υιοθετήσει αυτήν την συμπεριφορά.
Τι είναι το sadfishing;
Ο όρος, τον οποίο οι ερευνητές όρισαν στο Journal of American College Health το 2021, αναφέρεται στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υπερβάλλουν στη συναισθηματική τους κατάσταση στο διαδίκτυο για να προκαλέσουν συμπόνια.
Μπορεί να έχει τη μορφή μιας θλιβερής φωτογραφίας, ενός δυσοίωνου αποσπάσματος ή μιας ασαφούς ανάρτησης.
Φυσικά σχεδόν όλοι μας έστω και μια φορά έχουμε αναρτήσει κάτι σχετικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που δεν είναι κακό ή ανησυχητικό, αλλά η διαρκής ανάρτηση τέτοιου περιεχομένου από τους εφήβους μπορεί να κρύβει μια ψυχική διαταραχή και να αποτελεί μια κραυγή βοηθείας.
Γιατί κάνουν οι έφηβοι sadfishing;
Ένας από τους λόγους που οι έφηβοι το κάνουν είναι γιατί μπορεί να παλεύουν με κάτι το οποίο θέλουν να το μοιραστούν με κάποιον, ωστόσο αισθάνονται ότι δεν έχουν με κανέναν να μιλήσουν και για αυτό στρέφονται προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η συμπεριφορά αυτή συχνά υποδηλώνει ότι οι έφηβοι απομονώνονται από τους γονείς τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον, χωρίς να έχουν διέξοδο για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους.
Σύμφωνα με μια έρευνα, οι έφηβοι που κάνουν sadfishing, εμφάνιζαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και η μειωμένη υποστήριξη που είχαν από το περιβάλλον τους ήταν ένας μεγάλος παράγοντας.
Επίσης τα αγόρια έκαναν περισσότερο sadfishing, από τα κορίτσια στην ηλικία των 12, το οποίο όμως μειωνόταν όσο μεγάλωναν, σε αντίθεση με τα κορίτσια που αυξανόταν όσο μεγάλωναν.
Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντιδράσεις που δέχονται οι έφηβοι σε αυτές τις αναρτήσεις είναι θετικές, υπάρχει και η πιθανότητα να λάβουν μια αρνητική αντίδραση, η οποία θα ενισχύσει το αίσθημα του άγχους και της θλίψης.
Επίσης επιλέγοντας να μοιραστούν τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί δυσκολία στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν στον έξω κόσμο, οδηγώντας έτσι σε απομόνωση.
Πώς θα καταλάβετε ότι το κάνει το παιδί σας
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας κάνει συναισθηματικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μοιράζεται προσωπικά του προβλήματα και συναισθήματα σε υπερβολικό βαθμό, ή αν παρατηρείτε ότι αναρτεί πράγματα τα οποία είναι αντιφατικά με τη ζωή του και την πραγματικότητα του, τότε μπορεί να κάνει sadfishing.
Πώς να το βοηθήσετε
Είναι πολύ σημαντικό εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις να του μιλήσετε για να δείτε τι το προβληματίζει. Αποφύγετε να του αναφέρετε την ανάρτηση του, καθώς μπορεί να αισθναθεί ντροπή και θυμό.
Προσεγγίστε το παιδί με συμπόνια και χωρίς να γίνεστε επικριτικοί, καθώς θα το βοηθήσετε να ανοιχτεί. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί, για να μην αισθάνεται ότι πρέπει να σας κρύβει τους προβληματισμούς του και τα συναισθήματα του.
Επίσης αναφέρετε στο παιδί σας τη σημαντικότητα της διαπροσωπικής επαφής. Αν έχετε μιλήσει στο έφηβο παιδί σας και εξακολουθεί να κάνει sadfishing, τότε ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε παρέα έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Μαρία Τρακαδα
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου