Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση: Εσύ διαλέγεις

«Αν μπορούσες να πας οπουδήποτε, πού θα πήγαινες;
Ποιους θα ήθελες για συγγενείς και φίλους;
Τι είδους σπίτι θα διάλεγες;
Και τι θα έβαζες μέσα;
Θα ταξίδευες με τροχούς ή με φτερά; Ή μήπως θα διάλεγες κάποιο από αυτά εδώ;
Όταν θα πεινούσες, τι θα έτρωγες;
Τι θα φορούσες;
Διάλεξε παπούτσια ... και ίσως ένα καπέλο;
Θέλεις να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο ... ή δύο ή τρία ή περισσότερα;
Υπάρχει κάποιο επάγγελμα που θα ήθελες να κάνεις;
Τι θα έκανες για διασκέδαση;
Και όταν κουραζόσουν, πού θα κοιμόσοουν; Εσύ διαλέγεις. Καληνύχτα!»

Punk's not deaf: Παίζοντας πανκ δίπλα στη Λέσχη Κωφών

Απο την IRΕNE D' ATHΕNES

Η ιστορία έχει ως εξής: στα τέλη των 1970s, όταν το πανκ έκανε την έλευση του στο Σαν Φρανσίσκο, οι συναυλιακοί χώροι της πόλης δεν άνοιγαν τις πόρτες τους στο νέο μουσικό είδος για την διοργάνωση live και πάρτυ. Η λύση στο πρόβλημα αυτό όμως βρέθηκε τυχαία, όταν ο μάνατζερ του πανκ/σκα συγκροτήματος The Offs, Robert Hanrahan βγήκε ένα βράδυ για μια βόλτα στο Mission District του Σαν Φρανσίσκο. Καθώς έτρωγε το μπουρίτο του, παρατήρησε απέναντι του μια πινακίδα που έλεγε "ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ". Μπήκε στο κτήριο, ανέβηκε τις σκάλες και συνάντησε δύο τύπους που παρακολουθούσαν τηλεόραση χωρίς ήχο και χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Σύντομα αντιλήφθηκε πως ήταν κωφοί και φυσικά η προφορική επικοινωνία θα ήταν άσκοπη. Πήρε λοιπόν ένα κομμάτι χαρτί κι έγραψε ότι ενδιαφερόταν να νοικιάσει την αίθουσα. Ο Μπίλ, ένας μουστακαλής, λάγνος τύπος του οποίου το επίθετο ο μάνατζερ των Offs ισχυριζόταν πως δεν έμαθε ποτέ, ήταν ο υπεύθυνος του χώρου. Στο χαρτί που του έτεινε έγραψε από κάτω την απάντηση "ΟΚ & $ 250", ποσό με το οποίο ο Hanrahan συμφώνησε κι έτσι γεννήθηκε το βραχύβιο μεν, αλλά ιστορικό πανκ κλαμπ "The Deaf Club". 

1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), το Σύλλογο Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ), την Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝΕΛΕΑ), μαζί με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και συλλόγων Γονέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνουν με την «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.», στις 5 και 6 Ιουνίου 2016, στο Γκάζι, το «1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και του Δήμου Αθηναίων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» και πραγματοποιεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 (10:30 - 12:00), το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πώς ένα σπίτι έγινε μουσείο;» για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 χρόνων.

Αλλη μια διάκριση μετρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Φοιτητές μίλησαν τα καλύτερα... ρώσικα

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα των 9 αριστούχων φοιτητών του ΑΠΘ που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ρωσικής Γλώσσας, με τίτλο «Η δικιά μας Ρωσική γλώσσα από το Α έως το Ω» που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Kuban State University) στο Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας, από τις 4 έως τις 11 Μαΐου 2016. 

Πιτσιρίκι δεμένο σε μία πέτρα ενώ οι γονείς του δουλεύουν

Ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters δείχνει ένα πιτσιρίκι μόλις 15 μηνών να μένει έως και εννέα ώρες δεμένο σε μία πέτρα κάτω από τον καυτό ήλιο στην πόλη Ahmedabad με τη θερμοκρασία να φτάνει έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μετά 16 χρόνια μπαίνει σε λειτουργία η πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά

Την Πέμπτη 19 Μαϊου 2016 η πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά υποδέχεται στα θερμαινόμενα νερά της τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για να τεθεί σε λειτουργία, μετά 16 χρόνια, η προορισμένη για θεραπευτική κολύμβηση πισίνα χρειάστηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τη Γ.Γ. Αθλητισμού και με τους τοπικούς φορείς (Δήμος Πειραιά, Δήμος Νίκαιας). 

Παιδιά από τη Χάλκη… «Συλλέγουν Εμπειρίες»

Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν τα παιδιά της Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω Εμπειρίες», το οποίο παρακολούθησαν φέτος χιλιάδες μαθητές σε περισσότερες από 100 βιβλιοθήκες της χώρας.

Όλες οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Σε αλλαγές στα ωράρια και τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για το σχολικό έτος 2016- 2017, τα δημοτικά όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος.

Μουσεία μέσα σε σχολεία!

Η δημιουργία λειτουργικών μουσείων εντός σχολικών μονάδων της περιοχής μας, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που αναδείχθηκαν μέσα από το απόλυτα επιτυχημένο 3ο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την προηγούμενη εβδομάδα.