Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Δεν σας σέβεται το παιδί σας; 9 τρόποι για να αλλάξετε τη συμπεριφορά αυτή.

Συχνά ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν γεννιούνται με την αίσθηση του σεβασμού για τους άλλους. Μολονότι κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να δείχνουν σεβασμό. Από τη γέννησή τους ακόμα τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται τον κόσμο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους και να επιβιώσουν – είναι στην ανθρώπινη φύση. Ωστόσο, είναι δουλειά μας ως γονείς να τους μάθουμε σωστούς τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, δείχνοντας σεβασμό στους άλλους ανθρώπους. 

Στο τραπέζι η οικογένεια έρχεται πιο κοντά

«Η οικογένεια είναι σαν τη σούπα. Κάθε συστατικό της είναι νόστιμο. Ομως μόνο όταν μαγειρευτούν όλα μαζί, δημιουργείται κάτι πλούσιο, ενδιαφέρον και αξέχαστο» λέει η ψυχολόγος δρ Αν Φίσελ, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Διευθύντρια επίσης του Προγράμματος Θεραπείας Οικογένειας και Ζευγαριών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) στη Βοστώνη, η δρ Φίσελ, την τελευταία δεκαετία έχει αφιερωθεί στο να φέρνει κοντά οικογένειες γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και να κάνει τα γεύματα μία εμπειρία θεραπευτική, εποικοδομητική και ευχάριστη. Μία εβδομάδα πριν από την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Στο Σπίτι για Δείπνο» («Home for Dinner») μιλάει στην «Κ» για το όνειρό της να φτάσουν στα αυτιά κάθε οικογένειας τα εκπληκτικά οφέλη των οικογενειακών γευμάτων.

Η παιδική πορνογραφία Νο1 στο δίκτυο ανώνυμων περιηγήσεων Tor

Η εξάμηνη μελέτη επιδίωξε να καταχωρήσει κρυμμένες υπηρεσίες για το λεγόμενο «σκοτεινό δίκτυο» και να βρεθούν ποιες από αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθούν πολλές ιστοσελίδες εμπορίας παράνομων ουσιών, αλλά κυρίως ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας. Δυστυχώς, από την έρευνα προέκυψε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτές τις σελίδες.

Εξ αποστάσεως μαθήματα ελληνικής γλώσσας για αρχάριους από το ΑΠΘ

Εξ αποστάσεως μαθήματα ελληνικής γλώσσας για αρχάριους ξεκινά από τις 19 Ιανουαρίου 2015 το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). 

Χρειάζεται εξυπνάδα για να συμπεριφερθεί κανείς με κακεντρέχεια

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με μεγαλύτερη γνωστική ικανότητα τείνουν περισσότερο στο να συμπεριφέρονται κατα τη διάρκεια παιχνιδιού με κακεντρέχεια στους άλλους,  καθώς προβαίνουν εσκεμμένα σε πράξεις που μειώνουν τις απολαβές των συντρόφων τους, ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει ότι και τα ίδια θα έχουν κάποιο κόστος. Η έρευνα των Elisabeth Bügelmayer και C. Katharina Spiess από το DIW Berlin έδειξε ότι η κακεντρεχής συμπεριφορά απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο γνωστικής δεξιότητας, καθώς το υποκείμενο θα πρέπει να υπολογίζει το κόστος και το όφελος μίας συμπεριφοράς, καθώς και τις συνέπειες που θα έχει αυτή. 
Μπορείτε να διαβάστε όλη την έρενα εδώ

Προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος λογοθεραπευτή

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 176/2014 – ΦΕΚ A 279 - 31.12.2014
Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτών

Η εκπαίδευση και ο κοινωνικός αποκλεισμός των Ρομά. Δείτε την εκπομπή στην ΕΤ3

“Οι Ρομά παίρνουν επιδόματα, και τα ξοδεύουν”, “το κράτος τους έδωσε πολλά και αυτοί τα σπατάλησαν”, “είναι άξιοι της μοίρας τους” Αυτές οι φράσεις ακούγονται πολλές φορές κρυφά, από τον δημόσιο λόγο, ακριβώς για να μην αποκαλυφθεί ο ρατσιστικός πυρήνας της κυρίαρχης ιδεολογίας που προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για τον αποκλεισμό στις κοινωνικές ομάδες που αποκλείονται αντί να την επωμιστεί το κράτος και οι πολιτικές και οικονομικές του επιλογές.

Το 5ο τεύχος του περιοδικού Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε το 5ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση». Μπορείτε να διαβάσετε όλο το περιοδικό σε μορφή αρχείου .pdf, όπως το φιλοξενεί το ιστολόγιο "Η Βιολογία στο Σχολείο".


Γιατί πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς;

Δυο νέες έρευνες μας επιβεβαιώνουν- για μια ακόμη φορά την ευεργετική επίδραση του ύπνου από… νωρίς 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience, όταν τα παιδιά κοιμούνται, οι εγκέφαλοί τους μετατρέπουν το υποσυνείδητο υλικό που έχουν μάθει σε ενεργή γνώση – μια διαδικασία που είναι πολύ πιο αποτελεσματική στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. 
Στη συγκεκριμένη έρευνα που μελέτησε την επίδραση του ύπνου στη μνήμη και στη μάθηση σε παιδιά ηλικίας 8 ως 11, βρέθηκε ότι μετά από μια νύχτα ύπνου τα παιδιά μπορούσαν να θυμούνται περισσότερα πράγματα και να κατακτούν καλύτερα τη νέα γνώση σε σύγκριση με τα παιδιά που έμειναν ξύπνια στο μεσοδιάστημα. 

Η απόπειρα αυτοκτονίας του γονέως αυξάνει τον κίνδυνο και στο παιδί

Ένα παιδί έχει πενταπλάσιες πιθανότητες να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει αν έχει γονέα που στο παρελθόν έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, ανακάλυψε έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν άμεση σχέση της απόπειρας ενός γονέως στο παιδί, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη το ιστορικό προηγούμενης απόπειρας από το παιδί και η οικογενειακή μετάδοση διαταραχής συναισθήματος.

Streetpanthers: Οι «Πάνθηρες των δρόμων» που διαπομπεύουν τους ασυνείδητους οδηγούς

Η ομάδα του πληθυσμού που κυρίως πλήττεται από το παράνομο παρκάρισμα, όπως τονίζει ο ιδρυτής τής οργάνωσης Streepanthers κύριος Μαυράκης, είναι οι ανάπηροι. «Μιλώντας για αναπηρίες, θα ήθελα να αναφέρω ότι το γνωστό αυτοκόλλητο μας με το γάιδαρο έχει πλέον στο κάτω μέρος του εγκοπή, που επιτρέπει στους “πάνθηρες” με προβλήματα όρασης να ανιχνεύουν με την αφή το πάνω και το κάτω μέρος του, και να το κολλάνε σωστά στο αυτοκίνητο που τους φράζει το δρόμο».