Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

 

Συγκέντρωση βιβλίων για την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας

«Επειδή τα βιβλία είναι ο δρόμος της αλλαγής…», η πρωτοβουλία «Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι» επεκτείνει τη δράση της και συγκεντρώνει βιβλία για τη δανειστική - χαριστική βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας.

Μετά, λοιπόν, τη συγκέντρωση και αποστολή ενός μεγάλου αριθμού βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Ελευθερία Χαλίλι και τα μέλη της ομάδας του «Βιβλιοταξιδεύουμε» απευθύνθηκαν στην επιμελήτρια Ανηλίκων και γενική γραμματέα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, Αγγελική Ρουμελιώτου, ώστε να ανακαλύψουν πώς θα μπορούσαν να γίνουν αρωγοί στο έργο της Υπηρεσίας.

Μαθητές ανακυκλώνουν παλιά μαγειρικά σκεύη -Φτιάχνουν ρολόγια, φωτιστικά, γλάστρες

«Δες τα σκεύη σου αλλιώς» προτρέπουν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου στέλνοντας, μεταξύ άλλων, το δικό τους μήνυμα για τη σημασία της ανακύκλωσης.

Λέσβος : Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ από πορτοκάλια του… Δημοτικού Σχολείου Θερμής

 
Τρεις παλιές μαθήτριες του σχολείου έφτιαξαν από τα πορτοκάλια που βρίσκονται στην αυλή του Δημοτικού σχολείου της Θερμής, Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ και χυμοί.

Στα μέσα του Φλεβάρη ξεκίνησε το μάζεμα των πορτοκαλιών από τα εσπεριδοειδή της σχολικής αυλής. 

Μια και δεν μπορούσαν λόγω κοροναϊού να τα καταναλώσουν άμεσα, αποφάσισαν να τα κάνουν γλυκά κουταλιού, χυμούς, μαρμελάδες και λικέρ. Και ξαφνικά ήρθε η νέα καραντίνα και τους έκλεισε πάλι μέσα. 

Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων: Πώς οι γονείς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο – κυρίως χωρίς επίβλεψη – προσεγγίζονται κάποια στιγμή από κακόβουλους χρήστες. Ενδεικτικά του κινδύνου που διατρέχουν τα παιδιά είναι τα αποτελέσματα σειράς ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα σε γονείς αποκαλύπτει ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση.

Η απόλαυση του κειμένου στην υπηρεσία της διδασκαλίας των Μαθηματικών

Γράφει η Κατερίνα Καλφοπούλου στο Θαλής + Φίλοι
Το μάθημα των Μαθηματικών στο Λύκειο, με τη στείρα φορμαλιστική μορφή του, αποτελούσε και αποτελεί τον εφιάλτη μιας μεγάλης μερίδας μαθητών, οι οποίοι αδυνατώντας να αντιληφθούν τη λειτουργία των μαθηματικών τύπων και των μεταβλητών που υπεισέρχονται σ’ αυτούς, πολύ δε περισσότερο τις τεχνολογικές, φιλοσοφικές, οικονομικές, κοινωνικές και λοιπές πρακτικές στις οποίες οι τύποι αυτοί βρίσκουν εφαρμογή, συχνά εκφράζουν διαμαρτυρίες όπως: «και πού θα τα χρειαστώ εγώ αυτά τα Μαθηματικά;» ή «γιατί πρέπει να τα μάθω;». Τέτοιες στάσεις αμφισβήτησης και αρνητισμού χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και ιδιαίτερων ελιγμών, από την πλευρά του εκπαιδευτικού, προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Τα «παρα-μαθηματικά κείμενα», λειτουργούν ως μέσο ανατροπής της αρνητικής στάσης αρκετών μαθητών. Προερχόμενα από «εξωσχολικές πήγες», αποτελούν ένα πειστικό και αποτελεσματικό εργαλείο, κυρίως επειδή προκαλούν στους μαθητές έντονο ξάφνιασμα, αφενός και αφετέρου προσφέρουν αυτό που ο Roland Barthes αποκαλεί απόλαυση του κειμένου.
Διαβάστε το άρθρο εδώ.

Περιβαλλοντικό τηλεπαιχνίδι σ΄ έναν «Κύκλο» στην Άνω Πόλη!

Περιβαλλοντικό ...τηλεπαιχνίδι για παιδιά, ενημέρωση για τους «κήπους της βροχής», συζητήσεις για το νερό είναι μερικές από τις δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα του «Κύκλου», ενός Εργαστηρίου Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας, που στεγάζεται εδώ και λίγους μήνες, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα ως παιδί μεταναστών

Η Τζάκυ Αμπουλιμέν και η Ειρήνη Οντούλ μιλάνε στο OneMan για το βίωμα του να είσαι παιδί μεταναστών στην Ελλάδα, για τον καθημερινό ρατσισμό και για τον όρο «Αφροέλληνας».

Το καλοκαίρι που μας πέρασε πρώτα οι ΗΠΑ και μετά ολόκληρος ο πλανήτης έζησαν μία εξέγερση. Αφορμή υπήρξε η σοκαριστική δολοφονία του George Floyd από τις αστυνομικές αρχές. Ακόμα μία δολοφονία, ακόμα ένας αθώος νεκρός. Ο συστημικός ρατσισμός που δημιουργήθηκε και αναπαράχθηκε ως ηγεμονική ιδεολογία επί αιώνες μπήκε στο επίκεντρο με έναν πρωτόγνωρα μαζικό τρόπο και έφτασε μέχρι την Ελλάδα, όχι βέβαια με την ένταση που είχε σε άλλες χώρες με αποικιοκρατική παράδοση.

Συνταγή για ειδώλια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από τις πασχαλινές προετοιμασίες στην κουζίνα του σπιτιού εμπνέεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και με ένα σύντομο βίντεο δίνει συνταγή για ειδώλια. Η νέα διαδικτυακή δράση του Μουσείου εμπνέεται από τα νεολιθικά ειδώλια και μαθαίνει στον χρήστη πώς μπορεί να τα πλάσει και να τα ψήσει μαζί με τα κουλουράκια της Λαμπρής.

Τα ελληνικά «Κλασσικά Εικονογραφημένα» έγραψαν ιστορία

Παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» προσδιόρισαν τη λαϊκή φαντασία για πολλές δεκαετίες. Στη δική μας εποχή με τα πολλά Μέσα, τις πολλές πηγές και την πληθώρα των εικόνων και των μηνυμάτων, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη δύναμη της εικονογραφημένης ιστορίας όταν αυτή κυριαρχούσε χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό μαγεύοντας παιδιά και εφήβους.

AudioPrints: Μια λογοθεραπεύτρια στην πρώτη γραμμή

Η αποκατάσταση ενός ασθενούς που έχει νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι μια διαδικασία που δεν ξεκινάει με το εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά μέσα σε αυτό.

Η Βάσια Κωστάκου, η μοναδική λογοθεραπεύτρια στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μιλάει στον Γιάννη Παπαδόπουλο για το πώς προσπαθεί να βοηθήσει ασθενείς στις ΜΕΘ COVID-19 και πώς τους καθοδηγεί ώστε να μπορέσουν να φάνε και να μιλήσουν ξανά μετά την καταστολή.

Έτσι θα εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο των παιδιών μας

Εάν τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ήσυχα όταν φτάνουν στην νηπιακή ηλικία ή εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις δίχως να τις ανανεώνουν, πολλοί γονείς αναζητούν τρόπους και μεθόδους για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο των μικρών τους.

Γερμανία: Απαγόρευση των περιττών επεμβάσεων στα ίντερσεξ παιδιά

Η ανακούφιση για τα ΛΟΑΤ+ άτομα της Γερμανία έφτασε την Πέμπτη (25 Μαρτίου), με την απαγόρευση των περιττών χειρουργικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ μωρά, όμως, δυστυχώς, δεν κράτησε για πολύ. Διαπιστώθηκε ότι ένα «παραθυράκι» του νόμου παρέμεινε, οπότε υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος η κακοποιητική αυτή πρακτική αυτή να συνεχιστεί.

Οι νομοθέτες στο Bundestag, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, ψήφισαν να απαγορεύσουν μη θεραπευτικές, εξαιρετικά καλλωπιστικές ιατρικές παρεμβάσεις σε ίντερσεξ παιδιά που εδώ και καιρό βασίζονταν σε ιστορικό στίγμα.

Πρόσωπο: Κωνσταντίνος Τζούνης

Γεμάτος ικανοποίηση επέστρεψε πριν από μερικές μέρες με το ασημένιο μετάλλιο στα χέρια ο Κωνσταντίνος Τζούνης, με καταγωγή από το Περιβολάκι και τα Λαγυνά.

Με την φανέλα της Εθνικής Ομάδας, ο Κωνσταντίνος αγωνίστηκε στο γκραν πρι Στίβου ΑΜΕΑ της Τυνησίας, πετυχαίνοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ στη δισκοβολία F56, όπου κατέγραψε ρίψη 41,79 μέτρων! Μάλιστα, πρόκειται για πανευρωπαϊκό ρεκόρ, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Αζέρο Ολοκχάν Μουσάγιεφ, με 41.77m που έκανε το 2012 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι έχουμε κάποιο χαρακτηριστικό που είναι σπάνιο»