Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Δανειστικές βιβλιοθήκες και παιδιά με σύνδρομο Asperger

Οι βιβλιοθήκες είναι για πολλούς λόγους ένα ιδανικό μέρος για τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger, πολλά από τα οποία θέλουν να δραπετεύουν από τις απαιτήσεις του κοινωνικού μας κόσμου μέσα από τα βιβλία και τους υπολογιστές. Το παιδικό τμήμα των βιβλιοθηκών μπορεί να τους προσφέρει ακόμα την δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια με τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά. Ένας βιβλιοθηκάριος που κατανοεί τα διλήμματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger και οι οικογένειές τους, μπορεί να μετατρέψει τη βιβλιοθήκη σε καταφύγιο για αυτές τις οικογένειες. 

Γίνε εθελοντής/τρια στην ΠΡΟΣΒΑΣΗ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισκέπτεται τα τμήματα και ενημερώνει για το εθελοντικό της πρόγραμμα. Οι εθελοντές και εθελόντριες της ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στην υποστήριξη των συμφοιτητών και συμφοιτητριών τους με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι εθελοντές και εθελόντριες παρακολουθούν ατομικά και ομαδικά σεμινάρια και υποστηρίζονται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια της εθελοντικού προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας prosvasi.uth.gr και να δείτε τους τομείς στους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε ως εθελοντής ή εθελόντρια καθώς και την αίτηση εγγραφής.

Ακούμε: «Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο»


Ένα ραδιοφωνικό παραμύθι 24ων επεισοδίων, με τις προθήκες γεμάτες θησαυρούς απ’ το Α ως το Ω! Μια νέα σειρά παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών ξεκινάει το ταξίδι της στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ, με τίτλο «Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο». Όχημά της, ένα βιβλιοπωλείο με όνομα ένα γράμμα της Αλφαβήτου, που αλλάζει κάθε μέρα. Στο τιμόνι του ο Μαστρο- Μέρας. Συνοδηγοί: η Περσεφόνη και ο γάτος Πασπαρτού. Καλά κρυμμένοι πίσω από τα βιβλία, ο Πον Τίκι και η Ρέα- η Ωραία Αρουραία, που αγαπάνε την ποίηση και να μασουλάνε σελίδες.

EuroClio: Διαγωνισμός βίντεο Instagram για νέους με θέμα τη Δημοκρατία

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό βίντεο στο Instagram που διοργανώνει η EuroClio. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 14-20 ετών και η τελική ημερομηνία υποβολής είναι η 31η Οκτωβρίου.  

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους νέους συζήτηση για τη σημασία της Δημοκρατίας και να αναζητηθούν καλύτεροι τρόποι παρουσίασης των βασικών εννοιών και αξιών της  στους νέους
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Χίος: Οι μαθητές του Δημοτικού Καλλιμασιάς υιοθέτησαν δύο αδέσποτα γατάκια

Σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, παράδειγμα και προς άλλα σχολεία, προχώρησε η σχολική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς.

Υιοθέτησε δύο αδέσποτα γατάκια, που από τον Ιούνιο τριγύριζαν στην αυλή του σχολείου. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αποφασίστηκε από τα παιδιά να υιοθετηθούν. Μετά τον τραυματισμό του ενός από τα δύο από διερχόμενο αυτοκίνητο. Αυτό το ονόμασαν ουριήλ, το όνομα του «διασώστη» αρχαγγέλου. Και το άλλο λόγω χρώματος, snow white.

Μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες στην επέκταση Θέρμης

«Πάρε ένα βιβλίο, άφησε ένα βιβλίο», προτρέπουν τους κατοίκους της Θέρμης μέλη τοπικού συλλόγου που δημιούργησαν μικρές αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες, με δωρεάν διάθεση βιβλίων, σε τέσσερα σημεία του δήμου.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο σύλλογος «Επί-Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης», ο οποίος σε συνεργασία με την «GreekEcoProject», δημιούργησε «μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες», όπως τις αποκαλούν χαρακτηριστικά και τις τοποθέτησαν πριν από λίγες μέρες, σε διάφορα σημεία της επέκτασης Θέρμης. Το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών βασίζεται στη διάθεση ανταλλαγής των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, χωρίς καμία υποχρέωση εγγραφής ή συνδρομής, μπορούν να συμμετέχουν, απλώς και μόνο αφήνοντας ένα άλλο βιβλίο στη θέση αυτού που παίρνουν.

Σεξουαλική κακοποίηση: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα πολλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βγαίνουν στο φως.

Πρόκειται δυστυχώς για ένα φαινόμενο που είναι πολύ πιο συχνό από ότι φανταζόμαστε. Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η δημοσιογράφος Έλενα Καρανάτση.

1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχει δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, που μπορεί να είναι ασέλγεια, κακοποίηση ή βιασμός, ενώ το 80-85% των πράξεων είναι από κάποιον που γνωρίζει καλά το θύμα: γείτονας, φίλος, μέλος της οικογένειας.

Κορονοϊός - έρευνα: Και τα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλό φορτίο μεταδοτικού ιού

Δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία των παιδιών και στο επίπεδο του ιικού φορτίου

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εξίσου ικανοί με τους ενήλικες να μεταφέρουν υψηλά φορτία μεταδοτικού κορονοϊού στο σώμα τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Η νέα μελέτη σε 110 παιδιά με μέση ηλικία δέκα ετών, που είχαν διαγνωστεί με Covid-19, διαπίστωσε μέσω μοριακών τεστ και ιικής καλλιέργειας στο εργαστήριο ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα ζωντανού μολυσματικού ιού βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τους στην αρχή της λοίμωξης (μέσα στις πέντε πρώτες μέρες), τόσο στα συμπτωματικά παιδιά όσο και - αυτό είναι το σημαντικότερο - στα ασυμπτωματικά.

Κυριακίδου: Οι σκέψεις και οι ελπίδες των νέων θα μας βοηθήσουν στον τομέα της ψυχικής υγείας

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου και εκπρόσωπος της UNICEF συμμετείχαν σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία των νέων και πώς επηρεάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ενημέρωσης της UNICEF για την Κατάσταση των Παιδιών του Κόσμου 2021 με τίτλο «Ψυχική υγεία: σπάζοντας τη σιωπή».

Τιγκράι: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών με ακραίο οξύ υποσιτισμό

Ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία με ακραίο οξύ υποσιτισμό στην επαρχία Τιγκράι, στην εμπόλεμη βόρεια Αιθιοπία, διπλασιάστηκε φέτος σε σύγκριση με το 2020, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Σχεδόν 18.600 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Τιγκράι εισήχθησαν σε νοσοκομεία για να τους προσφερθούν φροντίδες για ακραίο οξύ υποσιτισμό μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου αυτής της χρονιάς, από 8.900 το 2020, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση 100%, σύμφωνα με τη UNICEF», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού στην εβδομαδιαία αναφορά του για την ένοπλη σύρραξη, η οποία ξέσπασε πριν από ένδεκα μήνες.