Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

“Μια μέρα στη ζωή μιας εφήβου με δυσαριθμησία”

Αυτή είναι η Άβα, ένα κορίτσι που πηγαίνει στην 3η Γυμνασίου και έχει δυσαριθμησία. Είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, αλλά οι δυσκολίες της στα μαθηματικά συχνά παρερμηνεύονται από τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη της οικογένειάς της. Δείτε μια τυπική μέρα της ζωής της Άβας για να δείτε πώς η δυσαριθμησία επηρεάζει την ζωή της μέσα και έξω από την τάξη των μαθηματικών. 

Ίρις Σαμαρτζή: “Δεν ξέρω γιατί φορτώνουμε τόσο προβληματισμό στα παιδιά από την ηλικία των 5 ετών”

"Είναι πολύ δύσκολο να προλογίσεις μια δημιουργό σαν την Ίριδα Σαμαρτζή. Να γράψεις για τα ξεχωριστά, βραδυφλεγή σύμπαντα που έχει μορφοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια στα βιβλία της, να τονίσεις την αγάπη της για την λεπτομέρεια, τον υπαινιγμό, το απλό και το απροσδόκητο, την φροντίδα της για την αισθητική συνόλων, μορφών και αντικειμένων, για την μάχη της με κάθε μικρή ψηφίδα που από το περιβάλλον της μπορεί να καθίσει στα σχέδιά της. Για την διαρκή της αμφιβολία όσων δημιουργεί. Και τι έχεις καταφέρει; Δεν έχει πει σχεδόν τίποτα.

Δεν μπορεί να στηρίξει τα παδιά - διάνοιες η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα

Τα χαρισματικά παιδιά στη χώρα μπορεί να χαρακτηριστούν ως παιδιά με προβληματικές συμπεριφορές αν δεν διαγνωστούν οι ικανότητές τους, ενώ δεν υπάρχουν δημόσια προγράμματα για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους.

Τι να κάνετε για να μην μεγαλώσετε ένα παιδί θύτη σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και κακοποίησης

Ο τρόπος που μιλάμε, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε ως γονείς, παίζει ρόλο. Μας μιλά η Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Νικολέττα Μπόγκα.

-Ένα τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να κατανοήσουμε εκείνη την ώρα γιατί είναι θυμωμένο το παιδί, να χαμηλώσουμε στο ύψος του (πολύ σημαντικό να μην το βλέπουμε αφ’ υψηλού), να μιλήσουμε και να κατανοήσουμε γιατί είναι θυμωμένο. «Πολλές φορές εκείνη την ώρα αυτό που θέλουν πιο πολύ είναι μία αγκαλιά και μία ανακούφιση. Εκ των υστέρων να γίνει μια μικρή συζήτηση. Να του εξηγήσουμε το συναίσθημα που ένιωσε, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει εκείνη τη στιγμή. Και αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συχνά και με πολλές αφορμές, γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται πάρα πολύ να το ακολουθήσουν. Δεν είναι γιατί είναι απαραιτήτως χειριστικά. Πολλές φορές τα λέμε χειριστικά, κακομαθημένα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους εκείνη την ώρα. Εδώ εμείς οι ενήλικες δεν μπορούμε πολλές φορές να το κάνουμε. Και αν εμείς δεν είμαστε ψύχραιμοι, αν εμείς αρχίζουμε να φωνάζουμε και βγαίνουμε εκτός εαυτού, αυτό ταράζει ακόμα περισσότερο τα παιδιά. Φανταστείτε όταν εμείς είμαστε θυμωμένοι και έρθει κάποιος και μας φωνάξει, και η δική μας ένταση ανεβαίνει. Εκείνη την ώρα θέλουμε κάποιον να μας καλμάρει».

Τι κάνει ένα παιδί πραγματικά ευτυχισμένο;

Όλοι θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να χαμογελούν, απολαμβάνοντας την κάθε τους ημέρα. Θέλουμε μεγαλώνοντας να αγαπούν την καθημερινότητά τους και παρά τις δυσκολίες, να συνεχίζουν την προσπάθεια για να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο, πόσο έλεγχο έχουμε εμείς στην ευτυχία των παιδιών μας; Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ορισμένα παιδιά είναι εκ του φυσικού τους λιγότερο ή περισσότερο ευδιάθετα από τα άλλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αισθάνονται δυσάρεστα ή άβολα. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να δημιουργήσετε ένα ζεστό σπίτι, όπου θα ευδοκιμήσει η ευτυχία του;

Alpha: H πρώτη διαφήμιση για ΑμεΑ προβλήθηκε στην Prime Time ζώνη του καναλιού

Με την υπηρεσία CC, κατά τη διάρκεια προβολής της επιτυχημένης σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα»

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας, προβλήθηκε στην κανονική ροή του προγράμματος του Alpha, διαφήμιση που αφορά και σε ΑμεΑ. Ο Alpha -σύμφωνα με ανακοίνωσή του- ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ένα πλήρως προσβάσιμο από ανθρώπους με αναπηρία τηλεοπτικό περιβάλλον, καινοτομεί και δημιουργεί το τεχνολογικό πλαίσιο ώστε και τα διαφημιστικά σποτς να παρέχουν την υπηρεσία διάθεσης επιλέξιμων ελληνικών υποτίτλων.

Πέτρος Σαπουντζάκης: «Χτίζουμε τοξικές αρρενωπότητες, με άγνοια και προκαταλήψεις»

Ενέργειες όπως αυτή της διανομής φυλλαδίων σε σχολεία που χαρακτηρίζουν τους ομοφυλόφιλους χειρότερους από τους δολοφόνους τραυματίζουν όλα τα άτομα, γιατί όλοι έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ συγγενείς ή φίλους», αναφέρει στο liberal.gr ο Πέτρος Σαπουντζάκης, απόφοιτος ιερατικής σχολής, ομοφυλόφιλος ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου, και εκπαιδευτικός. Μάλιστα επισημαίνει και τον κίνδυνο ο σκοταδισμός που κάνει την εμφάνισή του να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

3rd International Dance Festival Disability


Τα παιδιά στο εξωτερικό, οι ηλικιωμένοι γονείς μόνοι

Την απόσταση των 8.000 χιλιομέτρων που χωρίζει το Μίσιγκαν από τον Θεσσαλικό Κάμπο δεν τη διανύεις εύκολα. Ο 52χρονος χρηματοοικονομικός σύμβουλος Τζορτζ Παπαδόπουλος, όμως, έχει συνηθίσει το μακρύ ταξίδι. Εχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τότε που έφυγε για τις ΗΠΑ για σπουδές, όπου και παρέμεινε δημιουργώντας μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη οικογένεια. Oμως, η σκέψη δεν ξεμακραίνει από τη Λάρισα, όπου ζει η μητέρα του. Είναι καλά; Πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο για κάτι επείγον;

MasterChef: «Πρακτικά τυφλός» μαγείρεψε μπροστά στους κριτές και πήρε την ποδιά

«Αυτό που με ξεχωρίζει από τους άλλους μάγειρες, είναι ότι εγώ βλέπω μόλις 5%, οπότε καταλαβαίνετε πως υπάρχει ένα θεματάκι», λέει στον φακό ο Βασίλης Στεφανίδης, ενώ μαγειρεύει στον πάγκο των οντισιόν. «Ονομάζομαι πρακτικά τυφλός. Αυτό που λέμε "όραση" σε μένα αυτή τη στιγμή, είναι ένας καθρέφτης αυτοκινήτου μεγάλος, θολός, και όλο το άλλο οπτικό μου πεδίο είναι μαύρο». Κατάφερε να μπει σε σχολή μαγειρικής με υποτροφία και όπως λέει μαγειρεύει με αγάπη. «Η μαγειρική για μένα είναι όλες αυτές οι αισθήσεις» που δεν γίνονται αντιληπτές με την όραση.