Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Αποτελεσματικές μέθοδοι διδασκαλίας για μαθητές με Νοητική Καθυστέρηση

Τα άτομα με Νοητική Καθυστέρηση επωφελούνται από τις ίδιες διδακτικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται και για τη διδασκαλία των παιδιών με δυσκολίες στη μάθηση (πχ με ΔΕΠΥ, Δυσλεξία, Αυτισμό). 

Μια τέτοια στρατηγική είναι το σπάσιμο της εργασίας / της δεξιότητας σε μικρότερα βήματα. Κάθε φορά διδάσκουμε ένα βήμα στο παιδί. Μόλις κατακτηθεί, περνάμε στο επόμενο βήμα. Έτσι, δεν φορτώνεται υπερβολικά ο μαθητής. Πρόκειται για μια προοδευτική/ σταδιακή διδασκαλία με βήματα, που χαρακτηρίζει πολλά διδακτικά μοντέλα. Η μόνη διαφορά που παρουσιάζουν είναι ο αριθμός και το μέγεθος των διαδοχικών βημάτων. 

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Εργαστήριο STEM για παιδιά

Από 1η Νοεμβρίου ξεκινά ένας νέος εκπαιδευτικός κύκλος για παιδιά ηλικίας 10-13 χρονών με θέμα: "Διαστημικές Αποστολές ...Από τη Γη στο Διάστημα" και με έμφαση στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά βάσει των αρχών της Διεπιστημονικότητας και του STEM.

Ο πρώτος κύκλο εργαστηρίων ξεκινάει την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και διαρκεί 4 εβδομάδες. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 17:30 με 19:00 στο Θησείο στο Τηλεσκόπιο Δωρίδη!

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα γαλλικής γλώσσας για παιδιά

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039) σε συνεργασία με το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου διοργανώνει τμήμα εκμάθησης της Γαλλικής γλώσσας (6μηνης διάρκειας) για παιδιά Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού- μέχρι 12 άτομα .

Λιγότερη γνώση, λιγότεροι καθηγητές, λιγότεροι μαθητές!

Μια αγνώριστη Β΄ Λυκείου προβλέπει για την επόμενη σχολική χρονιά (2018-19) το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του νέου Λυκείου.

Περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία θα καταλαμβάνουν τις 22 από τις συνολικά 34 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος της Β΄ Λυκείου.

Κινέζος πανεπιστημιακός: «Χάστε κιλά για να περάσετε τα μαθήματα»

Ενα πρόγραμμα που διδάσκεται σε ένα πανεπιστήμιο στην ανατολική Κίνα θα συνδέει την απώλεια βάρους των φοιτητών με την βαθμολογία τους, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η παχυσαρκία των φοιτητών.

Το μάθημα του Τζόου Τσουανφού, καθηγητή στο Nanjing Agricultural University στην επαρχία Τσιανγκσού, στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους φοιτητές με υπερβολικό βάρος να ελέγχουν τη διατροφή τους και να προσθέτουν στην καθημερινότητά τους την φυσική άσκηση. Στο πλαίσιο αυτό, το 60% της βαθμολογίας των φοιτητών θα καθορίζεται από την απώλεια των κιλών τους.

Νέο τμήμα για παιδιά Γ' Γυμνασίου, Α' & Β' Λυκείου στα Θεατρικά Εργαστήρια > (17/10/2017)

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποφάσισε να δημιουργήσει στα Θεατρικά Έργαστήρια ένα νέο τμήμα για παιδιά Γ' Γυμνασίου, Α' & Β' Λυκείου, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή 13:00 - 15:00 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σκουδών.

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνετε με το αλκοόλ μπροστά στα παιδιά

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών -και όχι μόνο- αποτελούν τα ευρήματα έρευνας για τις συνήθειες των γονέων όσον αφορά την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών

WWF: Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το WWF Ελλάς η νέα πανελλήνια εκστρατεία του για τη βιώσιμη διατροφή: «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης».

Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση: «Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 – 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 – 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας – αν δεν είναι σωστή – κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη!

Νέο επικίνδυνο παιχνίδι στο Facebook- Παρακινεί παιδιά να εξαφανιστούν από τα σπίτια τους

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο Facebook έχει προκαλέσει τον τρόμο και τον φόβο των γονιών μετά την είδηση πως τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Βόρεια Ιρλανδία.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο ενθαρρύνει τα παιδιά και τους νέους να εξαφανιστούν από το σπίτι τους όχι για μερικές μέρες, αλλά για 2 ολόκληρες μέρες.

Άποψη: Αυτονομία του σχολείου. Δηλαδή;

Η πρόσφατη «ενδιάμεση» έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση (Education Policy in Greece: A Preliminary Assessment) επανέφερε στον δημόσιο χώρο το ζήτημα της αυτονομίας του σχολείου. Το ζήτημα προέκυψε ως εναλλακτική στο κεντρικά ελεγχόμενο σχολείο, το οποίο, με εξαιρέσεις, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, αποτέλεσε κομβικό μηχανισμό σχηματισμού κρατών-εθνών.