Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

11 τρόποι με τους οποίους οι δάσκαλοι μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ στις τάξεις τους

Πώς μπορούν οι δάσκαλοι να βοηθήσουν τους μαθητές τους με ΔΕΠΥ να τα πάνε καλά στις τάξεις τους παρέχοντάς τους δομή, ρουτίνα, καλή επικοινωνία και διασκέδαση.

- Η σπουδαιότητα των δασκάλων 
Γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ, κάνει ο δάσκαλος του παιδιού σας ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει την μάθηση; Οι δάσκαλοι συχνά καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία της εκπαίδευσης του παιδιού – ιδίως όταν το παιδί έχει ΔΕΠΥ. Μετά τους γονείς, οι δάσκαλοι είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή των παιδιών. 

Άρθρο: Κριτικός γραμματισμός στο κυπριακό σχολείο

Η παρούσα εργασία διερευνά τις θέσεις, πρακτικές και στάσεις εκπαιδευτικών δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με την εισαγωγή των νέων προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που εφαρμόστηκαν κλιμακωτά στα δημόσια κυπριακά σχολεία από τον Σεπτέμβριο 2011. Βασικότερο σημείο διαφοροποίησης των νέων προγραμμάτων από προηγούμενα, που στηρίζονταν κυρίως σε επικοινωνιακές-λειτουργικές προσεγγίσεις, ήταν η εισαγωγή στη διδασκαλία της γλώσσας της παιδαγωγικής του κριτικού γραμματισμού.

H κρίση ωθεί τον πολιτισμό στο περιθώριο

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πολιτιστικός χαρακτήρας της Ε.Ε εξασθενεί, καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, ως καλλιτέχνες ή θεατές. Εξαιρετικά προβληματική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου μόνο το 5% των ερωτηθέντων αναφέρει «υψηλή» ή «πολύ υψηλή» συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες (μ.ο. Ε.Ε 18%). Το 63% των Ελλήνων δηλώνει πολύ χαμηλή ή μηδαμινή συμμετοχή σε οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα (μ.ο. Ε.Ε 34%). Μόλις το 50% των Ελλήνων δηλώνει ότι διάβασε έστω και ένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες (μ.ο. Ε.Ε. 68%), το 22% των Ελλήνων δηλώνει ότι επισκέφθηκε έστω ένα πολιτιστικό μνημείο (μ.ο ΕΕ 52%) και μόλις το 16% πήγε σε μουσείο ή γκαλερί (μ.ο ΕΕ 32%)

Μικρό πορτοφόλι οι γονείς, μικρές άμυνες στις ασθένειες τα παιδιά

Τα παιδιά και οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό οικονομικό επίπεδο έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρυολογούν ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Διαγωνισμός φωτογραφίας "Ζώντας με μία σπάνια ασθένεια"

Διαβάσαμε στο NOESI.gr για το διαγωνισμό φωτογραφίας "Ζώντας με μία σπάνια ασθένεια" -  EURORDIS Photo Contest 2013.
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για κάποια σπάνια ασθένεια.
Ψηφίστε τις καλύτερες φωτογραφίες ή στείλτε τις δικές σας (send your own photo) και μπείτε σε κλήρωση για διάφορα δώρα (iPad and other prizes)!

Εκδήλωση Αρωγής Θεσσαλονίκης: "Πακέτα Αγάπης"


Δωρεάν διαδικτυακά παιχνίδια για διδασκαλία οικονομικών

To economics-games.com είναι  ένα πολύ ενδιαφέρον site με  δωρεάν διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη διδασκαλία οικονομικών εννοιών. Εμείς το εντοπίσαμε μέσω του ιστολογίου της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δ.Ε. Μακεδονίας - Θράκης.

8ος Εθνικός Διαγωνισμός eTwinning!

Για την αναγνώριση των καλύτερων έργων eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2012-2013, η ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) της δράσης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προκηρύξει τον 8o Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning!

Η περίοδος υποβολής των έργων είναι από 4 έως και 15 Νοεμβρίου 2013.

Εκδηλώσεις στο ΟΞΥΓΟΝΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ της Λίνας Μουσιώνη, με τη συγγραφέα
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Μια μικρή άτακτη νεράιδα αφήνει το μαγεμένο δάσος της και έρχεται κοντά μας για να παίξει και να μαγειρέψει. Μαζί της θα φέρει ένα μαγικό μαντήλι, πολλά παράξενα μανιτάρια και φυσικά τις κουτάλες της. Είμαστε έτοιμοι για καλομαγειρεμένες συνταγές νοστιμιάς και ευτυχίας; Απαραίτητο συστατικό το κέφι και η φαντασία!

Δωρεάν καφές σε άπορους και άστεγους σε μαγαζί της Θεσσαλονίκης

Με ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει η μέρα για τους περισσότερους. Τι γίνεται, όμως, με τους άστεγους και τους άπορους; Γι' αυτούς αναπτύχθηκε ένα δίκτυο καταστημάτων της πρωτοβουλίας "Ένας καφές σε περιμένει", όπου μπορούν να απολαύσουν ένα φλιτζάνι αλληλεγγύης κερασμένο από κάποιον συνάνθρωπό τους.