Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Έξυπνοι νόμοι για την ενδοοικογενειακή βία

Η εφαρμογή της νέας διάταξης που επιβάλλει την υποχρέωση σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλους, να καταγγείλουν στις αρχές περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αποδείχθηκε σωτήρια στην περίπτωση του γνωστού δικηγόρου που διώκεται για άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Σύμφωνα με τον λεγόμενο νόμο Φλωρίδη, σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ανεξάρτητα αν το θύμα επιθυμεί να καταγγείλει ή αρνείται, ότι έχει δεχθεί ενδοοικογενειακή βία, γιατροί, εκπαιδευτικοί και λοιποί, που έρχονται σε επαφή με το θύμα έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές.

Μάλιστα έχουν ποινικές ευθύνες, αν δεν το κάνουν, δηλαδή παράβαση καθήκοντος.

Στην προκειμένη περίπτωση με τον γνωστό ποινικολόγο, γιατρός ιδιωτικής κλινικής όπου προσήλθε το θύμα, ειδοποίησε εφαρμόζοντας τον νέο νόμο τις αρχές, καθώς δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της συζύγου του δικηγόρου, ότι τα βαριά τραύματα που έφερε κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι, ήταν από πτώση στη σκάλα του σπιτιού.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο δικηγόρος συνελήφθη διώχθηκε ποινικά για κακούργημα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή για απολογία.

Από την εφαρμογή της διάταξης Φλωρίδη, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν αρκούν μόνον αυστηρές ποινές για να αντιμετωπιστούν τα συχνά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Χρειάζονται έξυπνες διατάξεις που θα διευκολύνουν, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη διάταξη, στην προστασία των θυμάτων. Και τούτο διότι τα θύματα, κακώς, αλλά συμβαίνει, δεν καταγγέλλουν εύκολα, είτε γιατί φοβούνται, είτε για λαθεμένα θεωρούν, ότι το περιστατικό της βίας δεν θα επαναληφθεί και ο δράστης θα διορθωθεί, κάτι που δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται από στατιστικά δεδομένα.

Το αντίθετο. Αυτός που θα σηκώσει το χέρι μια και δύο φορές θα το ξανακάνει και πιθανόν να καταστεί, αυτό λένε οι στατιστικές, πιο βίαιος φθάνοντας, μέχρι τη βαριά κακοποίηση η και την αφαίρεση ζωής.

Οπότε αυτή η έξυπνη και αποδοτική διάταξη έπαιξε το ρόλο της στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης και υπόσχεται προστασία σε πολλά θύμα είτε είναι γυναίκες είτε είναι παιδιά η ηλικιωμένοι, διότι και αυτοί υφίστανται ποικίλες και σκληρές κακοποιήσεις.

Μάλιστα από το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζονται και νέες διατάξεις προς την κατεύθυνση να διευκολυνθεί η αποκάλυψη της σκοτεινή εγκληματικότητας της ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους.

Έξυπνοι νόμοι, λοιπόν, και όχι μόνον αυστηροί.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου