Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

60 δεξιότητες της καθημερινής ζωής που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας με (και χωρίς) αναπηρία.

Όταν ο γιoς μου έγινε 9 ετών συνειδητοποίησα κάτι που με σόκαρε. Συνειδητοποίησα ότι επειδή είχε Αυτισμό, Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας και σημαντικές καθυστερήσεις σε βασικούς τομείς, θα έπρεπε να εστιάσουμε πραγματικά σε εκείνες τις δεξιότητες της καθημερινής ζωής στις οποίες θα έμενε όλο και πιο πίσω. Σε εκείνες τις δεξιότητες που διδάσκονται πολύ πολύ χαλαρά στους τυπικά αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους. Τις ίδιες δεξιότητες που κάποια παιδιά τις αποκτούν απλώς παρατηρώντας τους άλλους.

Η πιο συναρπαστική πανελλήνια δράση εφήβων έγινε στην Πελοπόννησο

Η Πελοπόννησος είναι τόπος μαγευτικός. Όσοι έχουν πάει έχουν πάντα να πούνε κάτι καλό γι' αυτήν. Και τα μέρη της επίσης ξεχωρίζουν, όλα. Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα, Κόρινθος, Μάνη και άλλα τόσα. Εκεί, πρόσφατα έγινε η πέμπτη, καθιερωμένη πλέον Πανελλήνια Προσκοπική Δράση Ανιχνευτών (εφήβων 15-18 ετών) με τον τίτλο "Ελπίδα 2017". Περισσότεροι από 1000 έφηβοι και 250 ενήλικοι συνοδοί τους, μεταξύ 4 και 14 Αυγούστου, διέσχισαν τα βουνά της Πελοποννήσου, με το μεγάλο ραντεβού να δίνεται στην Ολυμπία για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του προσκοπισμού στην Ελλάδα.
Διαβάστε τις αφηγήσεις των συμμετεχόντων στον Άρη Δημοκίδη στη LIFO και απολαύστε τις φωτογραφίες που τις συνοδεύουν.

Ειδική άδεια 22 ημερών σε γονείς που έχουν παιδιά με αυτισμό

Τη χορήγηση του δικαιώματος ειδικής άδειας 22 ημερών ετησίως σε δημοσίους υπαλλήλους με τέκνα που πάσχουν από αυτισμό ενεργοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, το δκαίωμα αυτό χορηγείται όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παιδιά με αυτισμό, εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή ενήλικα και δεν εργάζονται.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών: Τμήματα εκμάθησης Braille στη Θεσσαλονίκη

Σας ενημερώνουμε ότι τον Οκτώβριο 2017 θα ξεκινήσουν τα νέα μαθήματα εκμάθησης της γραφής και ανάγνωσης Braille, τα οποία θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων μπορείτε να λάβετε την μοναδική και αναγνωρισμένη πιστοποίηση του ΚΕΑΤ.

Αιτήσεις υποβάλλετε αυτοπροσώπως στα γραφεία μας από τη Παρασκευή 01/09/2017 ΕΩΣ τη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/09/2017 (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 114 & Πέτρου Συνδίκα γωνία - 54643 Θεσσαλονίκη, 3ος όροφος, καθημερινές 9.00 - 14.00)

Πανελλαδική συγκέντρωση σχολικών ειδών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να πάνε όλα τα παιδιά με αξιοπρέπεια στο σχολείο!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μια ακόμα χρονιά, μας καλεί όλους στην πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών που διοργανώνει για να καλυφτούν οι ανάγκες κάθε παιδιού και να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με αξιοπρέπεια και χαμόγελα! 

Σε λίγες ημέρες θα ζητηθεί από τους μαθητές των σχολείων και από τις οικογένειές τους, να καλύψουν ένα πλήθος δαπανηρών προμηθειών για τις σχολικές υποχρεώσεις. Για κάποιες οικογένειες αυτή η εποχή είναι εποχή χαράς και ανανέωσης, για αρκετές άλλες όμως είναι περίοδος άγχους και αγωνίας για το πώς θα καταφέρουν να καλύψουν αξιοπρεπώς τις ανάγκες των παιδιών τους.

Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το εργαστήρι δραματοθεραπείας «Ανοιχτό Παράθυρο», διοργανώνει δύο εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στις 28 και στις 30 Αυγούστου.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.
Πηγή: ΕΡΤ

Δίνεται εντολή για δυσκολότερα θέματα;

Πλανάται το ερώτημα μεταξύ των υποψηφίων και των οικογενειών τους αν δίνεται εντολή από το Υπουργείο Παιδείας προς τους θεματοδότες των Πανελληνίων εξετάσεων να βάλουν εύκολα ή δύσκολα θέματα στις εξετάσεις. Οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν είναι πολλές και είναι της μόδας. Φυσικά δεν έχουμε καμία απόδειξη για την ύπαρξη ή όχι εντολής. Ένας πρώην Υπουργός Παιδείας μου είπε, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, ότι δεν δίνεται εντολή από τον Υπουργό ή κάποιον άλλο υψηλά ιστάμενο από το Υπουργείο να επιλέξουν εύκολα ή δύσκολα θέματα οι θεματοδότες. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν χρειάζεται να δώσεις εντολή. Αν θέλεις να βάλεις δύσκολα θέματα θα επιλέξεις στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ανθρώπους που γνωρίζεις ότι βάζουν δύσκολα θέματα. Αν θέλεις να μπουν εύκολα θέματα θα διαλέξεις τους κατάλληλους ανθρώπους που προτιμούν τα εύκολα θέματα. Να θυμίσουμε ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ορίζεται με πλήρη μυστικότητα και αδιαφάνεια και έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν μπορεί η Επιτροπή να επιλέγεται με διαγωνισμό ούτε φυσικά με κλήρωση.

Λέσβος: 12 προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές

Συνολικά 12 προκατασκευασμένες αίθουσες, που θα τοποθετηθούν στους αύλειους χώρους οκτώ σχολείων της Λέσβου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου και δεν θα λειτουργήσουν φέτος, αποστέλλει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υποδομών, όπως διαβεβαίωσε τη Δευτέρα τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο υπουργός Χρήστος Σπρίτζης.