Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ανάγνωση σε παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ)

Έρευνες αναφέρουν ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν να διαβάζουν ακόμα και αν έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ). 

Στα παιδιά με νοητική καθυστέρηση δίνεται συνήθως έμφαση στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης και όχι στις ακαδημαϊκές δεξιότητες. Ωστόσο, μια έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ) μπορούν να μάθουν να διαβάζουν. 

Sisoudo: ένα παραμύθι για την διαφορετικότητα

Τι γίνεται όταν τα μαύρα και τα άσπρα πλήκτρα ενός παλιού πιάνου μαλώνουν για το ποια είναι τα πιο χρήσιμα; Θα μπορέσουν άραγε να συμφιλιωθούν και να ξανακουστεί έτσι η μελωδία; 
Αυτά κι άλλα πολλά εκτυλίσσονται στην ιστορία: «Sisoudo: ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα» που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Νεότητας (ΕΣΥΝ) με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Τα παιδιά της βομβαρδισμένης Γάζας επέστρεψαν στο σχολείο

Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς επί 50 ημέρες και σταμάτησαν μόλις την 26η Αυγούστου, άρχισε χθες Κυριακή η νέα σχολική χρονιά στη Λωρίδα της Γάζας, με τον φωτογραφικό φακό να καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες.

Το υπουργείο Παιδείας της Παλαιστίνης ανέφερε ότι 700.000 παιδιά πήγαν ξανά στο σχολείο έπειτα από τις παρατεταμένες θερινές διακοπές που σημάδεψε ο αιματηρός πολεμος.

Οι έξυπνοι μαθητές δεν είναι εξυπνότεροι από τους άλλους

Γράφει ο  Γιώργος Καρουζάκης στο ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Ο Γαλιλαίος πίστευε ότι κανείς δεν μπορεί να διδάξει οτιδήποτε σε κανέναν. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον βοηθήσει να το ανακαλύψει μέσα του. Την πεποίθηση του Γαλιλαίου μοιράζεται ο Βρετανός συγγραφέας Adam Robinson στο βιβλίο του, What Smart Students Know (Three Rivers Press)

Τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα της επιτυχίας

Xρόνο με τον χρόνο το «κολεγιακό τοπίο» γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο στη χώρα μας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά που αναζητούν την... άλλη διέξοδο, να προχωρήσουν χωρίς ενδοιασμούς.

Η μεταλυκειακή εκπαίδευση μπορεί και στέκεται σήμερα σχεδόν ισότιμα με τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στον χώρο των σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης, αφού παρέχει πτυχία αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, σύμφωνα και με την αλλαγή που τους έδωσε ο νέος νόμος 4093 του 2012.

Κοινωνικό Φροντιστήριο στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Δ/νση Βιβλιοθηκών & Μουσείων σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών του Α.Π.Θ. διοργανώνει στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές Λυκείου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2015

Ενημερωτική εγκύκλιο για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τους διευθυντές των σχολείων. 

Μέσα από αυτήν, οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις ενδοσχολικές εξετάσεις.