Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Μία μύτη για σημάδι (κολπάκι για το "< ή >")

Πολλά παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά και μεγαλύτερα με Μαθησιακές Δυσκολίες δεν βάζουν σωστά τα σύμβολα < και >, μολονότι μπορούν εύκολα να πουν ποιος είναι ο μεγαλύτερος και ποιος ο μικρότερος από δύο αριθμούς. Κάποια δεν θυμούνται ποιο σύμβολο είναι για το μεγαλύτερο, ενώ άλλα δυσκολεύονται να το σχεδιάσουν.

‘Ένα απλό κολπάκι είναι το εξής:

Να μην αφήσουμε τον πόλεμο να εισβάλει στις παιδικές ψυχές

Στο σπίτι τους η τηλεόραση ανοίγει σπάνια. Ομως ο 9χρονος Χάρης δεν χρειαζόταν να το ακούσει από τις ειδήσεις ότι άρχισε πόλεμος. Η Οξάνα, η γυναίκα που τον κρατάει όσο η μητέρα του λείπει στη δουλειά, είναι από την Ουκρανία. Ο γιος της ζει εκεί. Ο Χάρης άκουγε εδώ και αρκετό καιρό τις λέξεις «πόλεμος», «Ρωσία», «Πούτιν» να πετάγονται στις κουβέντες της με τους μεγάλους. Δεν έβγαζαν νόημα μέχρι που μια μέρα είδε τα κόκκινα μάτια της. Ο πόλεμος είχε έρθει και δεν γινόταν κάπου μακριά, ούτε μέσα σε κάποια οθόνη, ο πόλεμος είχε έρθει μέσα στο σπίτι του. «Εγώ δεν θέλω να πάω στρατό», ανακοίνωσε στους γονείς του ένα πρωί, εκφράζοντας έτσι το φορτίο που τον βάραινε.

Σεμινάριο: «Διαδραστικό πολυαισθητηριακό περιβάλλον iMUSE – Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες»

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας (http://eeeyt.gr/index.php/el/), διοργανώνει δωρεάν για τα μέλη της και για όσους θελήσουν να γίνουν μέλη της, διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Διαδραστικό πολυαισθητηριακό περιβάλλον iMUSE – Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες». 

Προσωπικός Βοηθός-επιτροπές αξιολόγησης: Πρόσκληση για συμμετοχή Εργοθεραπευτών-Αιτήσεις έως 13.03.2022

Προσωπικός Βοηθός-επιτροπές αξιολόγησης: Πρόσκληση για συμμετοχή Εργοθεραπευτών μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ)-Αιτήσεις έως 13 Μαρτίου 2022. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή εργοθεραπευτών, μελών του ΠΣΕ, στις επιτροπές αξιολόγησης δικαιούχων Προσωπικού Βοηθού. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά αρχικά τα μέλη που διαμένουν στο νομό Αττικής και η υποβολή αιτήσεων έχει προθεσμία έως 13 Μαρτίου 2022 στις 23:59. 

Τιμητική διάκριση σε Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου για Λύκειο της Θεσσαλονίκης

Η τελετή βράβευσης θα γίνει στην Τεργέστη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ποίησης και Λογοτεχνίας, το διάστημα 17 ως 20 Μαρτίου.

Την Τιμητική Διάκριση (Δίπλωμα) της Κριτικής Επιτροπής για τη συμμετοχή του στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου Castello di Duino έλαβε φέτος το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος».

Masterclass με θέμα "Κινηματογράφος για παιδιά 4-12 ετών: Η έμπνευση, η γνώση και η δημιουργία"


Μasterclass με θέμα “Κινηματογράφος για παιδιά 4-12 ετών: η έμπνευση, η γνώση και η δημιουργία” από το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 

Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Αναδιοργάνωση Διαδικασίας Κάλυψης Θέσεων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

Με όχημα τον "Ψηφιακό Μετασχηματισμό των τομέων της Ελληνικής Οικονομίας" (Παιδεία - Στρατηγικές Κατευθύνσεις και Στόχοι), δίνεται ιδιαίτερη σημασία, εκτός από την εκπαιδευτική διάσταση και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Βασικός στόχος της ψηφιακής στρατηγικής πχ στη σχολική εκπαίδευση αφορά στον έγκαιρο προγραμματισμό, τον ακριβή προσδιορισμό και τη γρήγορη κάλυψη των λειτουργικών κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς επιδιώκοντας τη μείωση της απώλειας διδακτικών ωρών για όλους τους μαθητές.

Βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/23-12-2010). Οι βραχείες λίστες μετάφρασης αφορούν στις κατηγορίες Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου και Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από αιτιολογημένες εκθέσεις των Επιτροπών, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίση περιόδου (εκδόσεις 2020).

2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς: Οι μικροί hi-tech καλλιεργητές microgreens


Τελετή Απονομής των Βραβείων του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος «ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Tην Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί  διαδικτυακή Τελετή Απονομής των Βραβείων του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος «ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, περιόδου 2020-2021.

Το σκεπτικό των βραβεύσεων της Κριτικής Επιτροπής θα παρουσιάσει στην τελετή η Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βίκυ Πάτσιου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ενώ οι μαθητές που διακρίθηκαν θα διαβάσουν απόσπασμα από το κείμενό τους.

Η διπλή ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ελληνική επαρχία

Το τραγικό περιστατικό με τον πατέρα που αυτοκτόνησε στην Κάρπαθο, μην αντέχοντας τις αντιδράσεις του κοινωνικού του περίγυρου όταν αποκαλύφθηκε η ομοφυλοφιλία του γιου του, ξανάφερε στην επιφάνεια μια δύσκολη, αλλά όχι άλυτη εξίσωση τόσο για νέα ή και μεγαλύτερα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά όσο και για τους γονείς τους.

Μεγάλη αύξηση διαδικτυακών φοιτητών

Η πανδημία εκτίναξε το ενδιαφέρον για μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα –Massive Open Online Courses (MOOCs) στα αγγλικά– τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Η αύξηση, στην οποία συνέβαλε και η καραντίνα λόγω πανδημίας, των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων αποτυπώνει τη στροφή των πολιτών σε γνώση από έγκυρους ακαδημαϊκούς φορείς σε μια εποχή ρευστή που η διά βίου μάθηση είναι ισχυρό εργαλείο για τις αναδυόμενες προκλήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό ενδιαφέρον για τα μαθήματα του Mathesis – ο πάροχος ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ. «Οταν στοιχηματίζεις στην καλύτερη πλευρά της Ελλάδας, δεν θα χάσεις ποτέ το στοίχημα. Εμείς στοιχηματίσαμε στην ποιοτική Ελλάδα και αυτή μας το ανταπέδωσε όπως δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουμε και μεγάλη προθυμία φοιτητών για εθελοντική συνδρομή στα μαθήματα. Πρόκειται για όψεις της καλής Ελλάδας», ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής του Mathesis και διδάσκων στο Παν. Κρήτης, Στέφανος Τραχανάς.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ο εμβολιασμός των αγοριών για τον HPV

Ο εμβολιασμός κατά των ιών HPV αφορά τα αγόρια ηλικίας 9 έως 18 ετών. Η ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων συνεπάγεται την κάλυψη των εμβολίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια HPV θα γίνονται σε τρεις δόσεις.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εντάχθηκε ο εμβολιασμός των αγοριών εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), έπειτα από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μιχαηλίδου: Δεκτή στην ΕΕ η πρωτοβουλία μας για την προστασία των παιδιών από την Ουκρανία

Μετά την πρωτοβουλία και τις παρεμβάσεις της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. η εκπόνηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης, στα οποία κάθε κράτος-μέλος θα καταγράφει τη διαθεσιμότητα κάλυψης αναγκών φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών από την Ουκρανία.