Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Μητέρα SOS: ο κυματοθραύστης


Τα τελευταία χρόνια με απασχολεί κάθε μέρα και περισσότερο η μητρότητα. Το πώς γίνεσαι μάνα στο ρόλο. Έχω διαβάσει πολύ, έχω παρατηρήσει άλλο τόσο. Αποφάσισα με αφορμή τη σημερινή μέρα να αναζητήσω δύο μητέρες από το παιδικό χωριό SOS της Βάρης για να με πάω στα άκρα. Εκεί που μια γυναίκα μπαίνει σ’ ένα σπίτι που κανονικά δεν είναι το σπίτι της, στρώνει το τραπέζι για τα παιδιά της που κανονικά δεν είναι παιδιά της και συχνά δεν είναι καν αδέλφια. Αγωνιά γι’ αυτά, έχει υποχρεώσεις και ευθύνες γι’ αυτά. Έχει αγάπη και περίσσεια δυσκολίας μιας και τα παιδιά αυτά κουβαλάνε βιώματα και τραύματα από τις φυσικές τους οικογένειες. Το πρωί της Παρασκευής είχα τη χαρά να γνωρίσω την Έφη Μάμη και την Όλγα Φανού, δύο μητέρες από το παιδικό χωριό SOS της Βάρης.

Ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός στην εκπαίδευση

Της Δήμητρας Κογκίδου στο tvxs

Το φαινόμενο του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού δεν συνιστά καινοτομία των ημερών. Το ότι σχετικά πρόσφατα άρχισε να συζητιέται στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση απέναντι σε ορισμένες μορφές εκφοβισμού που παλαιότερα είτε δεν καταγράφονταν τόσο έντονα στο δημόσιο λόγο, είτε δεν αναγνωρίζονταν ως τέτοιες.

Πώς να κάνετε το μωρό σας έξυπνο ενήλικο

«Οσο περισσότερα θετικά ερεθίσματα δέχεται ένα μωρό έως την ηλικία των τεσσάρων ετών τόσο περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα και νευρικές συνάψεις θα είναι ικανό να αναπτύξει εκείνη την περίοδο αλλά και στο μέλλον. Αυτός είναι και ο τρόπος να γίνει το παιδί όσο πιο έξυπνο γίνεται και παράλληλα να έχει ως ενήλικος υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη». 

Το κορεατικό θαύμα της εκπαίδευσης: Ο ρόλος των γονέων και η κουλτούρα της ευθύνης

Η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ICT - Information Communication Technology) είναι ο κύριος «υπεύθυνος» για το γεγονός ότι το ήδη επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα στην ασιατική αυτή χώρα έχει γίνει ακόμη καλύτερο τα τελευταία χρόνια

Γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα βρέφη θέλουν να... δοκιμάζουν τα πάντα; Από παιχνίδια μέχρι πέτρες, κραγιόν και παπούτσια; Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωστικών Επιστημών στη Bron της Γαλλίας, ο εγκέφαλος των μωρών είναι «προγραμματισμένος» να προβαίνει σε αυτή τη συμπεριφορά από τη γέννησή τους. 

Υπέρβαρα παιδιά για γυναίκες που τρώνε μπροστά στην τηλεόραση

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε μπροστά στην τηλεόραση είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν υπέρβαρα παιδιά , σύμφωνα με μία νέα έρευνα .

Εγώ και ο "Αλλος".Εμπειρίες "διαφορετικών" μαθητών από τη σχολική εκπαίδευση

«Θλίβομαι όταν βλέπω μαμάδες ρομά κρατώντας στο χέρι το βιβλίο των παιδιών τους να αναζητούν κάποιον που ξέρει να διαβάζει για να τα βοηθήσουν»… «Μ΄ έκαναν να νοιώθω σαν μίασμα επειδή είμαι ομοφυλόφιλος»… «Θυμάμαι με συγκίνηση εκπαιδευτικούς που μου συμπαραστάθηκαν όταν έχασα τον πατέρα μου, λειτουργώντας όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ως λειτουργοί»….

Γονιδιακή μετάλλαξη βελτιώνει τον δείκτη ευφυΐας του ατόμου

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο, που συντελεί στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του ατόμου, έως και έξι μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports. Το γονίδιο δρα αυξάνοντας την επίδραση της πρωτεΐνης «Κλωθώ», η οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τελευταία στην Ε.Ε. η ελληνική εκπαίδευση

Τελευταία στην Ευρώπη των 28 είναι η Ελλάδα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την κατάταξη του εκδοτικού οίκου Pearson, η οποία συντάχθηκε με βάση στοιχεία που συνέλεξε η ερευνητική ομάδα του περιοδικού The Economist. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Νότια Κορέα, ενώ η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τρεις ακόμη ασιατικές χώρες - την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Η Φινλανδία κατέλαβε την πέμπτη θέση. Σε υψηλή θέση βρίσκεται, επίσης, και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη και έκτη στη γενική κατάταξη. Οι επιδόσεις της Ελλάδας ήταν χαμηλές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε παρόμοιο επίπεδο με χώρες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.