Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Καλή σχολική χρονιά!

Η φωτογραφία αυτή ήταν για πολλά χρόνια φυλαγμένη 
μαζί με τις υπόλοιπες οικογενειακές μας. 
Η δασκάλα που βλέπετε 
είναι η γιαγιά μας, Ευλαμπία Φράγκου. 


«Μὲ νέα χαρὰ ξαναγυρίζω
στὸ ἀγαπημένο μου σχολειό.
Σὲ ξαναβρίσκω μὲ λαχτάρα.
μικρὸ θρανίο μου παλιό.

Να διαβάζει μόνο του το παιδί για το σχολείο ή μαζί με τον γονιό;

«Να διαβάζει ένα παιδί εντελώς μόνο του;»: Η ερώτηση αυτή προκαλεί από μόνη της τεράστιο άγχος σε μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων γονιών. Γιατί ακόμα και αν σε πολλά ζητήματα ανατροφής οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει πλήρως, στο θέμα του «διαβάσματος για το σπίτι», η πίεση για τους γονείς παραμένει μεγάλη.

Ο Τόμας το Τρενάκι καλωσορίζει τον πρώτο χαρακτήρα με αυτισμό

Η παιδική τηλεοπτική εκπομπή “Thomas & Friends” (Τόμας το Τρενάκι) παρουσιάζει τον πρώτο της αυτιστικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στην οθόνη τη διαφορετικότητα.

Ο Bruno, ένα «χαρούμενο βαγόνι φρένου, που κάνει λογοπαίγνια», θα κάνει το ντεμπούτο του αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός γίγαντας παιχνιδιών Mattel.

Καισαρική τομή: Δύο προβλήματα υγείας που απειλούν τα παιδιά

Από καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία απειλούνται τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Australian and New Zealand Journal of Public Health.

Οι ερευνητές μάλιστα προειδοποιούν ότι για την καλύτερη υγεία των παιδιών, θα πρέπει να περιοριστεί η συγκεκριμένη δημοφιλής μέθοδος τοκετού.

ΝΟΗΣΙΣ: Astroparty (17.9.2022)

Το ΝΟΗΣΙΣ σας προσκαλεί στην ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση Astroparty 2022, η οποία επιστρέφει και πάλι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν, τόσο στον εσωτερικό όσο και τον υπαίθριο χώρο των εγκαταστάσεων, περιλαμβάνουν:

Παχυσαρκία: Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σχετικά με τα παιδιά

Η χώρα μας έχει θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία η αντιμετώπιση της οποίας επιχειρείται μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στην 86η ΔΕΘ.

Τα χρώματα της εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή

Σε ένα καφέ του Χολαργού, η Ίρις Σαμαρτζή ζωγραφίζει μια καμηλοπάρδαλη. Είναι ο τρόπος της για να διανθίσει τη χειρόγραφη αφιέρωση στο βιβλίο της, που μου έχει φέρει ως δώρο. «Αν το σκεφτείς, η τέχνη ήταν αυτή που μας έσωσε στην πανδημία», μου λέει. «Τι κάναμε για να αισθανθούμε ανάταση; Διαβάζαμε βιβλία, ακούγαμε μουσικές, βλέπαμε ταινίες, σειρές, διαδικτυακές παραστάσεις». Η δική της τέχνη απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Μέσα από φιγούρες και χρώματα. Μέσα από λεπτοδουλεμένες, ενίοτε συγκινητικές εικόνες που ζωντανεύουν ιστορίες και τους δίνουν παλμό. Μη εξοικειωμένη με το να δίνει προφορικές συνεντεύξεις, ανά διαστήματα μου μοιάζει και εκείνη με παιδί που το σήκωσαν στον πίνακα να το εξετάσουν. Την ίδια στιγμή, ο λόγος της δεν διαθέτει τίποτα το γλυκερό, καμία αφέλεια, καμία επιτηδευμένη ροζ τρυφερότητα. 

Δημήτρης Χριστοδούλου: Ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας μαθηματικός

Εκάλη. Το πρωινό είναι χειμωνιάτικο. Μια απόλυτη ησυχία επικρατεί παντού. Το σπίτι του διεθνούς φήμης Έλληνα μαθηματικού βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής. Πλέον, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, ζει απομονωμένος σ’ αυτή την επιβλητική μονοκατοικία και η μοναδική του έξοδος είναι η καθημερινή του βόλτα στην περιοχή. Με υποδέχεται στην είσοδο και κατευθυνόμαστε στο σαλόνι του σπιτιού. Οι πρώτες εικόνες που αντικρίζω θυμίζουν μουσείο. Ενθύμια, αμέτρητες φωτογραφίες, σπάνια έπιπλα, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και, φυσικά, ένα δωμάτιο το οποίο είναι ασφυκτικά γεμάτο με τα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια.