Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger και Αθλήματα

Επειδή τα άτομα στα Φάσμα του Αυτισμού έχουν σημαντικές δυσκολίες στο συντονισμό, πολλοί υποθέτουν ότι αποκλείονται από τα αθλητικά επιτεύγματα. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη, καθώς: 

- Δεν έχουν όλα τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού τέτοιες δυσκολίες (υπολογίζεται ότι ο φτωχός κινητικός συντονισμός εμφανίζεται στο 50-90% των περιπτώσεων). 

- Τα άτομα με φτωχό κινητικό συντονισμό μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα αν συμμετέχουν σε θεραπευτικά προγράμματα κίνησης ή σε αθλητικές δραστηριότητες που επιλέγουν τα ίδια. 

Τα κινητά τηλέφωνα κυριαρχούν στη ζωή των μικρών παιδιών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολλά παιδιά κοιμούνται παρέα με το κινητό τους τηλέφωνο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε βρετανική έρευνα που καταγράφει σε ετήσια βάση τη χρήση της τεχνολογίας από τους ανηλίκους. Η έκθεση Childwise, όπως ονομάζεται, διαπίστωσε ότι τα παιδιά αποκτούν κινητό σε μικρότερη ηλικία και τα περισσότερα έχουν τη δική τους συσκευή μέχρι τα επτά τους χρόνια. Ο μέσος όρος που περνούν με το κινητό οι ανήλικοι από 7 έως 16 ετών είναι τρεις ώρες και 20 λεπτά καθημερινά. Οπως επισημαίνει ο ερευνητής Σάιμον Λέγκετ «τα κινητά κυριαρχούν στις ζωές των παιδιών». Οταν οι συσκευές βρίσκονται διαρκώς στο πλάι τους, εξηγεί ο ίδιος, οι γονείς αδυνατούν να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση τους. Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 2.200 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 5 έως 16 ετών, δείχνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές των νέων. Σε ποσοστό 57% τα παιδιά έχουν πάντα το κινητό δίπλα στο κρεβάτι τους, ενώ το 44% αισθάνεται «άβολα» αν βρεθεί κάποια στιγμή χωρίς σήμα. Επίσης, το 42% απάντησε ότι έχει πάντα μαζί το κινητό και ότι δεν το απενεργοποιεί ποτέ.

«Λάθος να κλείνουν τα σχολεία εξαιτίας της γρίπης», υποστηρίζουν οι υγειονομικές αρχές

Αντίθετοι δηλώνουν οι επιστήμονες με το κλείσιμο των σχολείων λόγω της εποχικής έξαρσης της γρίπης, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές.
Δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία τις τελευταίες ημέρες έβαλαν "λουκέτο" εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης αλλά και των απλών ιώσεων, που έχουν ρίξει στο κρεβάτι χιλιάδες παιδιά.

SOS για τη «χαοτική παραγκούπολη» της Μόριας – «Μετακινήσετε όλα τα παιδιά στην ενδοχώρα το ταχύτερο!»

Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να βρεθεί λύση στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ της Μόριας και ιδιαίτερα για τους ασυνόδευτους ανήλικους, απευθύνει η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο.

Με επιστολή της η οποία κοινοποιείται στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στον δήμαρχο Μυτιλήνης και στους βουλευτές Λέσβου, και με αφορμή δυο ακόμα μαχαιρώματα δυο παιδιών 14 και 15 ετών στον ελαιώνα της Μόριας, η κίνηση ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή: Πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα

Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή: Σχετικά με την Ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων των ονομάτων των διορισθέντων ΕΕΠ και ΕΒΠ και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και επειδή αντιλαμβανόμεθα την αγωνία και την προσμονή των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, μετά όλη αυτή την επίπονη πολύμηνη διαδικασία, ενημερώνουμε για τα εξής, σύμφωνα με προ ολίγου πληροφόρηση του especial.gr από το ΥΠΑΙΘ.

Καλαμάτα: Σεμινάριο αφήγησης παραμυθιού με τον Δημήτρη Προύσαλη

Σεμινάριο αφήγησης λαϊκού παραμυθιού με τον παραμυθά Δημήτρη Προύσαλη θα διοργανωθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αφήγησης Λαϊκού Παραμυθιού που θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 7 έως την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα.

Ένα παιδί ...μαθαίνει τα άστρα - Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα Αστρονομίας στην Πάτρα

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» ανακοινώνει την έναρξη δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων Αστρονομίας για μαθητές Δημοτικού, από 1η Φεβρουαρίου στο https://eclass.orionas.gr/, με σκοπό την προετοιμασία τους για συμμετοχή στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Αστροφυσικής για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού 2020. Τον Διαγωνισμό διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου σε συνεργασία με το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Περισσότερα για το Διαγωνισμό στο https://contest.astronomos.gr/

Η προώθηση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση

«Δεν είσαι μόνη… Λίζα»: αυτός είναι ο τίτλος της ιδέας που βραβεύτηκε από τις ομάδες εκπαιδευτικών που μετείχαν στη διημερίδα «Human Rights for Beginners» και παρουσίασαν προτάσεις, με κοινό άξονα την προώθηση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση. Η συμμετοχή στη διημερίδα –οργανώθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση New Wrinkle σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών και το Συμβούλιο της Ευρώπης– ήταν εντυπωσιακή: 120 εκπαιδευτικοί από 82 σχολεία της Ελλάδας, ενώ το σύνολο των συμμετοχών έφθασε τις 250 (εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, καθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων).

Δωρεάν μαθήματα μουσικής προπαιδείας από τον δήμο Σερρών- Τα δικαιολογητικά για την αίτηση

Συνεχίζεται η κατάθεση των αιτήσεων έως τις 14 Φεβρουαρίου για το Τμήμα Μουσικής Προπαίδειας του Δήμου Σερρών, το οποίο αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πρόκειται για μια δράση που αφορά παιδιά ηλικίας από 3,5 έως και 7 ετών που οργανώνεται απ’ το Δήμο Σερρών, σε συνεργασία μ’ έναν ιδιωτικό χώρο, που παρέχεται δωρεάν από μουσικό εργαστήρι στο κέντρο της πόλης.

Θα έπαιζε η γενιά της Γκρέτα Τούνμπεργκ με αυτά τα παιχνίδια;

Η λέξη «συλλογή» είναι αυτή που χαρακτηρίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τις τάσεις στο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Κάθε κουτί, κάθε πακέτο, από φθηνές φιγούρες μέχρι τις πιο ακριβές κατασκευές, προτρέπουν τα παιδιά να συμπληρώσουν ακόμη ένα κομμάτι του «παζλ». Πιο λακωνικά, «γονείς πάρτε κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο». 

Ο «κωφός» Μπετόβεν δεν είχε χάσει πλήρως την ακοή του - Τι αποκαλύπτουν νέα στοιχεία

Μία από τις πανθομολογούμενες γνώσεις για τον Λούντβιχ φαν Μπετόβεν είναι πως συνέθεσε κάποια από τα αριστουργήματά του ενώ είχε χάσει πλήρως την ακοή του. 

 Και μπορεί αυτό να έχει παγιωθεί στη συλλογική αντίληψη, ωστόσο ίσως να μην είναι απολύτως αληθές. Σύμφωνα με έναν κορυφαίο μελετητή του Μπετόβεν, ο σπουδαίος συνθέτης άκουγε ακόμη, αν και ελάχιστα, από το αριστερό αυτί, μέχρι και λίγο πριν το θάνατό του, το 1827.