Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Απλές ιδέες για εκπαιδευτικούς: Προετοιμάζοντας παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού για εξετάσεις
Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε παιδιά και νέους στο Φάσμα του Αυτισμού για επίσημες εξετάσεις στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα; Παρακάτω παραθέτουμε μερικές απλές ιδέες για εκπαιδευτικούς.
Η συμμετοχή σε εξετάσεις μπορεί να είναι μια τρομακτική προοπτική για πολλούς ανθρώπους.
PISA 2022: Σα να έχασαν τάξη οι μαθητές στην Ελλάδα - «Ευνοημένοι» και «ευάλωτοι» - Αύξηση μεταναστών
Η - σχεδόν τρομακτική - διαπίστωση, ότι οι μαθητές στην Ελλάδα είναι σα να έχασαν μία ολόκληρη χρονιά(!), σε βασικότατα μαθήματα όπως τα Μαθηματικά και η Κατανόηση Κειμένου, ηχεί σαν ισχυρό καμπανάκι προς το υπουργείο Παιδείας και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Και μία δεύτερη: 6 στους 10 μετανάστες μαθητές θεωρούνται με βάση τα κριτήρια της PISA «κοινωνικο-πολιτισμικό-οικονομικά ευάλωτοι».
Παιδιά: Αντιμετωπίζοντας τους φόβους τους
Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έρχονται αντιμέτωπα με ποικίλους φόβους. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να τους αποβάλλουν;
Οι φόβοι είναι κατά κανόνα μέρος της ομαλής ανάπτυξης κάθε παιδιού. Αποτελούν, όπως πολλές φορές έχουμε πει, μια φυσιολογική αντίδραση προσαρμογής, που στόχο έχει να κινητοποιήσει το παιδί σε γεγονότα ή καταστάσεις που αποτελούν έναν φανταστικό ή πραγματικό κίνδυνο.
ΟΙΕΛΕ: Παράνομη κατ’ οίκον διδασκαλία για παιδιά μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων
Με αφορμή την οικογένεια στην Κορινθία, που ανήκει σε παλαιοχριστιανική οργάνωση και δεν στέλνει τα παιδιά στο σχολείο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας και καταγγελίες για εύπορες οικογένειες, που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο -επίσης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων ή γιατί δεν έχουν σε …εκτίμηση το εκπαιδευτικό μας σύστημα- και με παράνομο τρόπο έχουν μεθοδεύσει την κατ΄οικον διδασκαλία τους (homeschooling).
Ανατροφή παιδιών: Τι σώζει τις μαμάδες από τα αντικαταθλιπτικά
Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά σήμερα, ειδικά με τις τιμές στα ύψη και τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου; Παρότι πολλά έχουν αλλάξει πλέον από γενιά σε γενιά, η βοήθεια στην ανατροφή του παιδιού από γονείς και πεθερικά θεωρείται καθοριστική για πολλούς λόγους. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, ένας από αυτούς αφορά την ψυχολογία των μαμάδων.
Εφηβοι «χάκερ» για την κυβερνοασφάλεια
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της χώρας καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή, έως τις 23 Φεβρουαρίου, στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοσφάλειας που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπεύθυνος φορέας για τη διοργάνωση του διαγωνισμού – που στόχο έχει να εξοικειώσει τους εφήβους με τον χώρο της κυβερνοασφάλειας, βοηθώντας τους να αναπτύξουν σχετικές δεξιότητες – είναι το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Ξενάκη, αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.
Ημερίδα: «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα…: Παιδεία και σχολεία των Ελλήνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας»
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο κανάλι του ΜΙΕΤ στο YouTube, από την ημερίδα με θέμα «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα…: Παιδεία και σχολεία των Ελλήνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 στο Παράρτημα του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.
Θεσσαλονίκη: Γεμίζουν τα εξωτερικά ιατρεία του Ιπποκράτειου με παιδιά με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας
Αυξήθηκε κατά 20 με 30%, σε σχέση με την χρονική περίοδο πριν από την πανδημία, η προσέλευση περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάσισε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται παιδιά
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί θεωρούνται παιδιά, σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά τον παράνομο θάνατο ανηλίκου, δηλώνοντας ότι αυτό «ισχύει για όλα τα αγέννητα παιδιά, ανεξαρτήτως από την τοποθεσία τους».
Neuralink: Επιτυχής η πρώτη εμφύτευση τσιπ σε άνθρωπο
«Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινήσει ένα ποντίκι γύρω από την οθόνη απλώς με τη σκέψη του», έγραψε ο Μασκ
Ο πρώτος άνθρωπος ασθενής, στον οποίο εμφυτεύτηκε ένα τσιπ εγκεφάλου από τη Neuralink φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως και είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, αποκάλυψε ο ιδρυτής της startup Ίλον Μασκ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)