Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Επιστρέψαμε!

Επιστρέψαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές και ξεκινήσαμε με κέφι τα μαθήματα και, μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, λειτουργούμε με το θερινό μας ωράριο. Εάν μας επισκέπτεστε διαδικτυακά πρώτη φορά και αναρωτιέστε τι κάνουμε στο "Κέντρο Εξατομικευμένης Αγωγής - Αγγέλου", ακολουθούν συνοπτικά οι υπηρεσίες που παρέχουμε. Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πανελλήνιες 2021: Πότε θα ανακοινωθούν οι Βάσεις

Σε λίγες ημέρες θα τελειώσει η αγωνία των υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων 2021, αφού αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Κάθε χρόνο, οι βάσεις ανακοινώνονται στα τέλη Αυγούστου. Πέρυσι, είχαν ανακοινωθεί στις 28 Αυγούστου, ενώ φέτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αναρτηθούν έως την Παρασκευή 27 Αυγούστου.

«Coda»: Mία ιστορία ενηλικίωσης σε μία οικογένεια κωφών


Η νέα ταινία της Σιάν Χέντερ, με τίτλο «Coda» αφηγείται την ιστορία της 17χρονης μαθήτριας λυκείου, Ρούμπι, η οποία είναι η μόνη στην οικογένειά της, που δεν είναι κωφή και μεγαλώνει βοηθώντας στις επισκέψεις σε γιατρούς, στην επικοινωνία με τη χρήση διερμηνείας και στη μικρή οικογενειακή αλιευτική επιχείρηση.

Μοναξιά και κατάθλιψη στα παιδιά λόγω smartphones

Καθώς οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τις επόμενες εβδομάδες, η προσοχή θα στραφεί στην κατάσταση της ψυχικής υγείας τους. Πολλά προβλήματα θα αποδοθούν στην πανδημία, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω, στο 2012, για να εντοπίσουμε τη ρίζα τους. Εννέα χρόνια πριν από σήμερα, τα ποσοστά εφηβικής κατάθλιψης, μοναξιάς, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα. Μέχρι το 2019, λίγο πριν από την πανδημία, τα ποσοστά κατάθλιψης στους εφήβους σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Στην Ελληνίδα Αγγελική Χαλκιοπούλου το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award 2021

Η Αγγελική Χαλκιοπούλου από την Κύπρο κέρδισε με το εμπνευσμένο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και ψυχικής ενδυνάμωσης “Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα” το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award 2021.

Η Αγγελική Χαλκιοπούλου από την Λεμεσό της Κύπρου είναι η νικήτρια του Μεγάλου Βραβείου Freedom Through Literacy 2021 με το πρόγραμμα Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα («Alice in Writer’s Land»), κερδίζοντας το κορυφαίο έπαθλο των 2.500 $.

ANOHA, νέο παιδικό μουσείο στο Βερολίνο

Μια ξύλινη, σε σχήμα ντόνατ, «κιβωτός» γεμάτη με γλυπτά ζώα είναι ο πυρήνας του παιδικού μουσείου ANOHA το οποίο εγκαινιάστηκε προσφάτως στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου. Το μουσείο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Olson Kundig ως προσθήκη στο σχεδιασμένο από τον Daniel Libeskind Jewish Museum Berlin για να είναι χώρος «ανακάλυψης, εξερεύνησης και παιχνιδιού».

Η Google εισάγει νέα αναζήτηση, προστασία για παιδιά στο YouTube

Η Google ανακοίνωσε σήμερα νέες ρυθμίσεις περιεχομένου για την αναζήτηση και το YouTube.

Στο YouTube και το YouTube Kids, η Google αλλάζει από προεπιλογή για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η πιο αισθητή αλλαγή για τους δημιουργούς ηλικίας 13-17 ετών είναι ότι τα βίντεό τους θα είναι πλέον προεπιλεγμένα στην πιο ιδιωτική κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αυτοί και οι άνθρωποι με τους οποίους επιλέγουν να μοιραστούν βίντεο μπορούν να παρακολουθήσουν, λέει ο James Beser, Διευθυντής Διαχείρισης Προϊόντων για Παιδιά και Οικογένεια.

Tελικά ποιος μεταδίδει ευκολότερα στην οικογένεια τον κορωνοϊό; Οι ειδικοί απαντούν

Τα μωρά και τα νήπια εξαπλώνουν τον κορονοϊό πιο εύκολα μέσα στα σπίτια, από ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη καναδική επιστημονική μελέτη. Τουλάχιστον το ένα στα τέσσερα παιδιά έως 18 ετών μεταδίδει τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειας του και μολονότι είναι οι έφηβοι που φέρνουν συχνότερα το ιό απ' έξω μέσα στις οικογένειες, είναι τελικά τα μικρότερα παιδιά εκείνα που μεταδίδουν περισσότερο τον ιό λόγω της στενότερης επαφής που έχουν οι γονείς μαζί τους, καθώς και της αδυναμίας να απομονωθούν όταν αρρωσταίνουν με Covid-19.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή 1 στους 4 εργαζομένους σε δομές φροντίδας

Ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της επ’ αόριστον αναστολής καθηκόντων σε εργαζομένους δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, οι οποίοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Η διορία έληξε χθες και ήδη υπάρχουν δομές όπου ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε «διαθεσιμότητα». Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκινάει ελέγχους σε δομές ανά την επικράτεια για τη συμμόρφωση στο σχετικό πλαίσιο. Για τους παραβάτες εργοδότες τα πρόστιμα για την απασχόληση ανεμβολίαστου προσωπικού ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 200.000 ευρώ σε περιπτώσεις υποτροπών.

Άποψη: Ρέα Βιτάλη "Η Παναγιά μου σε ποδήλατο"

Κάθε χρόνο το νησί κινητοποιείται για τη μεγάλη μέρα. Οι κάτοικοι θαρρείς έχουν την Παναγία προσωπική τους υπόθεση. Ετσι μάθαμε κι εμείς. Σε κάθε άφιξή μας, το πρώτο κοίταγμα στο σταθερό σημείο συνάντησης των βλεμμάτων «Ηρθαμε και πάλι, Παναγιά μου». Και σε κάθε μας αναχώρηση, πάλι κοίταγμα, ως ανάλαφρη υπόσχεση, αλλά και ως υποψιασμένο «μακάρι!» μιας επόμενης «Καλής αντάμωσης». 

Φέτος, όλα ήταν αλλιώς. Ηταν όπως το επιβάλλουν οι Covid ημέρες μας. Τον ουρανό σκίζουν μαχητικά αεροπλάνα και τα καράβια στο λιμάνι κρέμασαν γιρλάντες φώτα, αλλά όλα είναι… Πώς να το περιγράψω; Σαν εικόνα χωρίς ήχο. Ημέρα της Παναγίας. Με το που λες «Παναγία», έρχεται η απεικόνιση μιας Παναγίας όπως έχει καταγραφεί σε λατρευτικές εικόνες. Ξαπλωμένη στην παραλία, αποφασίζω ένα παιχνίδι. Σβήνω κάθε δοτή εικόνα, κολυμπάω ελεύθερη σε ένα «τίποτα» για να βρω στον βυθό μου την εικόνα μιας «Παναγίας μου». Σφίγγω, σφίγγω τα μάτια. 

Πρόσκληση για μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ – μέχρι 20/08 οι αιτήσεις

Εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκύκλιος-πρόσκληση για τους υποψηφίους μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) (υπ’ αριθμόν 100505/Ε4/13-8-2021 ΑΔΑ:6Ε4Δ46ΜΤΛΗ-Ζ1Ζ) που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση-δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη ως προσωρινοί αναπληρωτές το διδακτικό έτος 2021-2022.

Οι αιτήσεις-δηλώσεις προτίμησης υποβάλλονται από σήμερα Παρασκευή, 13/8/2021 έως και την Παρασκευή 20/8/2021.

Χωρίς θεατές και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν πίσω από σχεδόν κλειστές πόρτες, χωρίς θεατές, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργανωτική επιτροπή, οκτώ ημέρες πριν από την τελετή έναρξης.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, λόγω του αριθμού ρεκόρ των κρουσμάτων COVID-19 στην Ιαπωνία.

«Να εμβολιάσω το παιδί μου;» – 14 σημεία «κλειδιά»

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το ‘’πράσινο φως ‘’ για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 -15 ετών έναντι του κορωνοϊού και οι παιδίατροι καλούμαστε καθημερινά το τελευταίο διάστημα να λύσουμε τη δύσκολη εξίσωση που προκύπτει από τη σχέση οφέλους – κινδύνου από τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και να απαντήσουμε στην ερώτηση των γονιών:’’ Να εμβολιάσω το παιδί μου και ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;’’

Θεσσαλονίκη: Εποπτευόμενα διαμερίσματα για ασυνόδευτους ανήλικους από την ΑΡΣΙΣ

Ασυνόδευτοι ανήλικοι με διαφορετικές εθνικότητες, αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 16 έως 18 ετών, υποστηρίζονται από πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ– Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Η οργάνωση-όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- υποστηρίζει συνολικά 19 διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης με 76 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων τα δέκα διαμερίσματα με 40 παιδιά είναι στη Θεσσαλονίκη (στο ένα φιλοξενούνται τέσσερα κορίτσια), πέντε διαμερίσματα με 20 παιδιά λειτουργούν στα Ιωάννινα και τέσσερα διαμερίσματα με 16 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται στην Κοζάνη.

Γουέντγουορθ Μίλερ: Ο πρωταγωνιστής του «Prison Break» αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με αυτισμό

Ο ηλικίας 49 ετών πρωταγωνιστής του «Prison Break» αποκάλυψε με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram ότι πέρυσι διαγνώστηκε με αυτισμό γράφοντας στους θαυμαστές του: «Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει... το να είμαι αυτιστικός είναι αυτό που με διαμόρφωσε στο ποιος είμαι. Σε ό,τι έχω πετύχει, αρθρώσει».

Παιδιά παχύσαρκα ή με χρόνια προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν

Την σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κατηγορίες παιδιών που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός τους.

Ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής κατηγορίας στοχεύει, όπως εξήγησε, στην προστασία της υγείας των παιδιών, στην επαναφορά της διά ζώσης εκπαίδευσης και τις κοινωνικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών.

Σέλμα Μπλερ: Ντοκιμαντέρ για μια γενναία περίπτωση του Χόλιγουντ

Γράφονται διάφορα για τη Σέλμα Μπλερ εδώ και εκεί τους τελευταίους μήνες. Για την ατυχία της να νοσήσει από πολλαπλή σκλήρυνση, για το αν υπήρξε καλή ηθοποιός μέχρι να τη βρει η ασθένεια και να της αλλάξει για πάντα τη ζωή. Στο μεταξύ, εκείνη είχε ήδη προλάβει να γυρίσει ένα σπαρακτικό ντοκιμαντέρ γι’ αυτό που της συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, να μιλήσει με ειλικρίνεια για τις επιπτώσεις της στη ζωή της ολόκληρη, να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της κάποιες παλιές και πιο πρόσφατες κριτικές για την καριέρα της στην υποκριτική. Άλλα προέχουν εδώ.

Αναπληρωτές: Πώς χορηγούνται οι άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής

Ενημερωτικό υπόμνημα από τον ΠΑΣΑΔ για τους αναπληρωτές, για το πώς χορηγούνται οι άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ), προχώρησε στην ενημέρωση των αναπληρωτών, αναφορικά με τις χορηγούμενες άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.