Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

8 μη αναμενόμενοι τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση τους παιδιού σας πριν από ένα τεστ.

Πολλοί μαθητές βιώνουν έντονο άγχος πριν από κάθε τεστ. Τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής χρειάζονται μια επιπλέον ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και το αίσθημα της αβεβαιότητας για τον εαυτό τους τη μέρα του τεστ. Αυτά τα μικρά κόλπα μπορούν να βοηθήσουν.

1) Δυναμώστε την ένταση της μουσικής: Όλοι γνωρίζουμε ότι η μουσική μπορεί να είναι χαλαρωτική. Οι έρευνες ομως δείχνουν ότι η μουσική μπορεί και να εμψυχώνει. Η ακρόαση μουσικής, σε υψηλή ένταση με πολλά μπάσα, τείνει να φέρνει τα άτομα σε μια πιο δυναμική κατάσταση. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει μια λίστα με τα τραγούδια που το κάνουν να αισθάνεται δυνατό και γεμάτο ενέργεια. Μπορεί να ακούει αυτή τη λίστα πριν το σχολείο ή στα διαλείμματα. Φυσικά, το άκουσμα του τραγουδιού “We will Rock You”δεν εγγυάται ότι το παιδί σας θα πάρει Α. Αλλά μπορεί να δώσει στο παιδί την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. 

Ανακοίνωση Προγράμματος Braille στη Θεσσαλονίκη

Από ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας:

Σας ενημερώνουμε ότι από την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 έως και την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 θα δεχόμαστε αιτήσεις για τα νέα μαθήματα εκμάθησης γραφής & ανάγνωσης Braille που θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2019.

Εφηβεία και ελεύθερος χρόνος

Κάθε έφηβος είναι μία διαφορετική προσωπικότητα. Αρκετοί όμως αγαπούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους σε πάρτι, ψώνια, social media, διάβασμα και ταινίες. Περνούν επίσης αρκετό χρόνο σε δομημένες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως οι τέχνες και τα αθλήματα. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να παραμείνετε συνδεδεμένοι με το έφηβο παιδί σας.

Πώς να απαντήσω αν το νήπιο λέει ένα προφανές ψέμα;

Είναι πολύ φυσιολογικό να αναστατώνεστε όταν πιάνετε το παιδί να λέει ψέματα και ίσως φοβάστε ότι αυτή η συμπεριφορά λέει άσχημα πράγματα για εσάς. Θυμηθείτε όμως ότι είναι φυσιολογικό αναπτυξιακά για ένα πεντάχρονο να ψεύδεται ή να δημιουργεί ιστορίες πού και πού. Εξάλλου τα ίδια περνούν και άλλοι γονείς. Επομένως, μην αμφισβητείτε ακόμα την εμπιστοσύνη που έχετε απέναντι στο παιδί.

Συνεργασία Lego με Sesame Street για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο δημιούργησε η γνωστή εταιρία παιχνιδιών Lego, δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια στην μη κυβερνητική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "Sesame Street" (Σ.τ.Σ: Η σειρά στα ελληνικά προβλήθηκε ως "Σουσάμι Άνοιξε") για να βοηθήσει στην διανομή εκπαιδευτικών παιχνιδιών σε προσφυγόπουλα από τη Συρία ή από την μειονότητα των Ροχίνγκια (που ζουν κυρίως στην πολιτεία Ρακίν της Μιανμάρ).

Υποχώρηση Γαβρόγλου: Αποσύρονται οι διατάξεις για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από γονείς, μαθητές και καθηγητές των μουσικών σχολείων, ανάγκασε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να «κάνει πίσω» όσον αφορά τις σχετικές διατάξεις που προέβλεπαν αλλαγές στη λειτουργία τους.

Έρευνα: Η βιταμίνη D πιθανότατα βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους παχύσαρκων παιδιών

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο 57ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (ESPE, European Society for Pediatric Endocrinology), η βιταμίνη D προάγει την απώλεια σωματικού βάρους και βελτιώνει παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου και ψυχικής υγείας σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους.

Οι ειδικοί που ζουν τις αγωνίες των γονέων παιδιών με αυτισμό

Τους ειδικούς επιστήμονες που ζουν την αγωνία των γονέων για το καλύτερο μέλλον των παιδιών τους, έφερε στο ίδιο πάνελ ως ομιλητές ο ΔΑΔΑΑ - Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger. Πραγματοποίησε το 4ο σεμινάριο του συλλόγου, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 7:30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Τέλος το ΚΤΕΛ, τέλος και το σχολείο για πέντε μαθητές στη Χίο

Ταλαιπωρίας... συνέχεια για μαθητές και γονείς στη Βόρεια Χίο, αφού το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, αποφάσισε να σταματήσει το μαθητικό δρομολόγιο προς την κοινότητα Παρπαριάς, λόγω χρεών προς το συνεργαζόμενο πρατήριο καυσίμων! Αποτέλεσμα τέσσερις μαθητές του Δημοτικού και μία μαθήτρια Λυκείου να μην μπορούν να μετακινηθούν προς το σχολείο της Βολισσού. 

"Μαύρο" από τους οπτικούς στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, σε αδιέξοδο οι ασφαλισμένοι

Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποφάσισε να δώσει έως και τρεις μήνες παράταση στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή λύση για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών, λόγω της άρνησης του κλάδου να συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό, το αδιέξοδο όμως παραμένει και το τοπίο αναφορικά με το πως θα αποζημιώνονται τα γυαλιά οράσεως είναι θολό.

"Κάτω από το φως των αστεριών": Φωταγώγηση δέντρων, δράσεις για παιδιά και μελωδίες στο Δ. Παύλου Μελά

Με επίκεντρο τα παιδιά θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως τις 24 Δεκεμβρίου, οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που προετοίμασε το Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φωταγώγηση χριστουγεννιάτικων δέντρων σε Νικόπολη, Ευκαρπία, Πολίχνη, Άνω Ηλιούπολη (10, 11, 12, 13), δράσεις για παιδιά με προβολή παιδικής κινηματογραφικής ταινίας σε 5 χώρους (7, 14, 15, 17, 19) , μουσικοθεατρική παράσταση (16), εκδηλώσεις στις 3 Δημοτικές Βιβλιοθήκες (10, 12, 19) και Γιορτινές Μελωδίες με συναυλίες Φιλαρμονικών Ορχηστρών, Νεανικών Χορωδιών (18, 20) και Κάλαντα στους δρόμους της πόλης την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο «Άκης Χεράκης» εξηγεί στα παιδιά τι είναι η αρθρίτιδα

Τη βοήθεια του «Άκη Χεράκη» θα έχουν στο εξής οι γονείς για να μιλήσουν στα παιδιά τους για την αρθρίτιδα. Πρόκειται για τον οικοδεσπότη και μασκότ της νέας ενημερωτικής ιστοσελίδας enaxeraki.gr, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδορευματολογικής Εταιρείας (Ε.ΠΡ.Ε) και με την υποστήριξη του «Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα», που απαρτίζεται από το«Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες» και το «Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες».

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και... πρώτης εγκατάλειψης

Με τον χειρότερο τρόπο αντιμετωπίζονται τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν 48 διευθυντές των ΣΔΕ στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στον πρόεδρο Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημήτριο Ζέρβα, και στον γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης, Παυσανία Παπαγεωργίου.

Οπως είναι γνωστό, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα με νόμο το 1997 (N. 2525/1997, άρθρο 5) και, από το 2000, ξεκίνησε η λειτουργία με το πρώτο πιλοτικό ΣΔΕ Περιστερίου.