Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Οι εγκέφαλοι των κοριτσιών και των αγοριών με αυτισμό διαφέρουν.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οργάνωση του εγκεφάλου διαφέρει μεταξύ αγοριών και κοριτσιών με αυτισμό.

Οι διαφορές, τις οποίες οι ερευνητές εντόπισαν αναλύοντας εκατοντάδες σαρώσεις εγκεφάλου με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, ήταν μοναδικές στον αυτισμό και δεν βρέθηκαν σε τυπικά αναπτυσσόμενα αγόρια και κορίτσια.

Η έρευνα βοηθά να εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίο διαφέρουν τα συμπτώματα του αυτισμού  μεταξύ των φύλων και, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καλύτερη διάγνωση για τα κορίτσια.

Συγκέντρωση υγειονομικού υλικού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκεντρώνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσφέρουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό που συγκεντρώνονται στα δύο κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου 64 και Βασ. Όλγας 198) από την Τετάρτη, 2 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, από τις 09:00 ως τις 14:30. Η αποστολή του υλικού θα γίνει σε συνεργασία με το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη.

Θέρμη: Μαθητές γυμνασίου έγραψαν μυθιστόρημα και θα το εκδώσει ο δήμος

Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, τόσο από πλευράς περιεχομένου, όσο και ως προς τον τρόπο συγγραφής του, είναι ο καρπός της πρωτοβουλίας της Λέσχης Ανάγνωσης «LogoMatheMania» του 3ου γυμνασίου Θέρμης. Τίτλος του είναι «Εκεί που άρχισαν όλα» και συγγραφείς τριάντα μαθητές οι οποίοι σχεδίασαν, έγραψαν και εικονογράφησαν ομαδοσυνεργατικά το βιβλίο, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, εμπνευσμένοι από πέντε λογοτεχνικά βιβλία που είχαν διαβάσει. Το μυθιστόρημα τυπώθηκε αρχικά σε εκατό αντίτυπα το 2020. Επειδή, στόχος της Λέσχης είναι να διαβαστεί το βιβλίο από ένα ευρύτερο κοινό ώστε η Λέσχη να επικοινωνήσει το έργο της και έξω από το περιβάλλον του σχολείου, ξεκίνησε μία προσπάθεια για δεύτερη έκδοση του βιβλίου σε περισσότερα αντίτυπα. Στο πλαίσιο αυτό η Λέσχη Ανάγνωσης ήρθε σε επαφή με τον δήμο Θέρμης ο οποίος αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια της Λέσχης.

Μείωση μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Η δημογραφική γήρανση της χώρας μας αρχίζει να αποτυπώνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι δήμοι που έχουν τις υποδομές να δεχθούν και τα τετράχρονα προνήπια στα νηπιαγωγεία, ο αριθμός των προνηπίων μειώνεται. Το ίδιο και οι εγγραφές των εξάχρονων στα Δημοτικά.

«Παράθυρο» εργασίας για άτομα με αναπηρία

Κάθε πρωί, εδώ και πέντε μήνες, ο 28χρονος Αρης παίρνει το λεωφορείο 550 από το Νέο Ψυχικό και κατεβαίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Για τις επόμενες τέσσερις ώρες ο Aρης αρχειοθετεί τα βιβλία βάσει κωδικών: αλλού η λογοτεχνία, αλλού τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και οι διατριβές. «Είμαι πολύ χαρούμενος με την πρακτική μου άσκηση, γιατί αυτό είναι το αντικείμενό μου», λέει στην «Κ» ο Αρης-Παναγιώτης Χοντζόπουλος, απόφοιτος του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». «Μου αρέσει πολύ να γράφω και να διαβάζω, στον ελεύθερό μου χρόνο αντιγράφω εγκυκλοπαιδικά βιβλία» και «το όνειρό μου είναι να εργαστώ σε εκδοτικό οίκο».

Σχολικά γεύματα - Υπουργείο Εργασίας: Κανονικά η διανομή - Επιλύθηκε το ζήτημα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, επιλύθηκε το ζήτημα με τη διανομή των σχολικών γευμάτων - «Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και η υλοποίηση του προγράμματος θα εξελιχθεί ομαλά»

Επιλύθηκε οριστικά η δικαστική εκκρεμότητα για τη διανομή των σχολικών γευμάτων στους μαθητές, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων., το οποίο τονίζει ότι «η υλοποίηση του προγράμματος θα εξελιχθεί ομαλά».

«Θα έρθει κι εδώ;» Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο

Η μικρή μου, 6 ετών, χθες ήταν πολύ αναστατωμένη. Όσο και αν θέλω να την προστατεύσω από την επικαιρότητα, βρίσκει πάντα τον τρόπο να τρυπώνει στα παιδικά μυαλουδάκια… Με ρωτούσε «θα έρθει κι εδώ ο πόλεμος, μαμά; Μπορεί να πεθάνουμε;»

Τη νύχτα εμφανίστηκε στην πόρτα και ο κατά τα άλλα ατρόμητος έφηβος γιος μου. Είχε ταχυπαλμία, δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ο βομβαρδισμός ειδήσεων και εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον είχε αναστατώσει πολύ.

Μπορεί τα παιδιά μας εδώ να είναι πιο τυχερά από τους συνομήλικούς τους στην Ουκρανία, που ζουν με τον φόβο του πολέμου εδώ και χρόνια, όμως έχουν και αυτά τον δικό τους φόβο να επεξεργαστούν.

Επίδομα παιδιού Α21: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

Άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21, που αφορά το επίδομα παιδιού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), θα παραμείνει ανοικτή έως την 11η Μαρτίου.

Με ποιο σύνδρομο συνδέεται η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους με ΔΕΠΥ παρουσίαζε κλινικά επίπεδα αποθησαυρισμού, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχει ένας κρυφός πληθυσμός ενηλίκων που παλεύουν με τη συσσώρευση και τις συνέπειες.

Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής, αφιερωμένος στα Λιβάδια Ποσειδωνίας

Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής, αφιερωμένος στα αγαπημένα μας Λιβάδια Ποσειδωνίας  βρίσκεται στα σκαριά... Μείνετε συντονισμένοι, ξύστε τις ξυλομπογιές σας, ετοιμάστε τα πινέλα σας, και κάντε και μια βόλτα στις παραλίες των νησιών μας για να εμπνευστείτε από τις φυκιάδες που αγαπούν τις Κυκλάδες μας!

Θεοδωρίδου: Παιδιά 5-17 ετών σε ανοσοκαταστολή πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό παιδιών αλλά και ενηλίκων που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή έδωσε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με όσα είπε, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου μετά από τέσσερις εβδομάδες αφότου έχει έχουν κάνει τη δεύτερη δόση. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν στο μέλλον και τέταρτη δόση.

Βραβεία SAG: Ο ευχαριστήριος λόγος της Μάρλι Μάτλιν στη νοηματική για την νίκη του «Coda»

Ακούει το Χόλιγουντ; Οι ηθοποιοί του «CODA», της ταινίας ενηλικίωσης του Apple TV+ που αφηγείται την ιστορίας μίας έφηβης, η οποία είναι το μοναδικό μέλος μιας οικογένειας κωφών που έχει την ακοή της, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα: «Οι κωφοί ηθοποιοί μπορούμε να εργαστούμε όπως οποιοσδήποτε άλλος».

Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σιάν Χέντερ που θριάμβευσε στα 28α Βραβεία Screen Actors Guild, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερου Καστ σε Ταινία, σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή για την εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία στη βιομηχανία του θεάματος.

Καθοριστικός ο δεσμός μεταξύ φροντιστή και παιδιού

Σύμφωνα µε την παλαιοντολογία και παλαιογενετική, ο άνθρωπος ανήκει στα πρωτεύοντα θηλαστικά που έχουν ιστορική εξέλιξη περίπου 60 εκατομμυρίων χρόνων. Ο πιο κοντινός του επιζών συγγενής είναι ο χιμπατζής, από τον οποίο αποχωρίστηκε πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια, και με τον οποίο μοιράζεται σχεδόν 97% του γονιδιώματός του. Παρά τη γενετική τους ομοιότητα, όμως, η διαφορά των δύο ειδών αποτελεί ένα τεράστιο εξελικτικό χάσμα, με τον άνθρωπο να έχει ιδιότητες που τον ξεχωρίζουν ποιοτικά από τον χιμπατζή και όλα τα άλλα ζωντανά όντα του πλανήτη. Αυτές είναι η λογική σκέψη, ο λόγος, η σχετικά ελεύθερη βούληση, η φαντασία –δηλαδή, η ικανότητα να ταξιδεύει κάποιος στον χώρο και στον χρόνο–, η ικανότητα αναμονής μιας καθυστερημένης απόλαυσης και η έντονη ενσυναίσθηση, δηλαδή η αυτόματη ικανότητά του να προσπαθεί αυτόματα να καταλάβει πώς ο διπλανός του σκέφτεται και πώς αισθάνεται, δηλαδή, αντίστοιχα, οι ιδιότητες που ονομάζουμε γνωστική και συναισθηματική ενσυναίσθηση. Η τελευταία είναι και η βάση πάνω στην οποία βασίστηκε η αγάπη, το έμφυτο ηθικό συναίσθημα, και, εμμέσως, η δικαιοσύνη.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η νέα Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2022-2027) εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε τη νέα Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2022-2027) « Τα Δικαιώματα του Παιδιού σε Δράση: από τη συνεχή εφαρμογή στην κοινή καινοτομία» , η οποία θα καθοδηγεί το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο επόμενο διάστημα.