Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Δημιουργία γνωστικού υπόβαθρου για τη βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης των παιδιών

Σκεφτείτε ένα αγαπημένο θέμα του παιδιού σας- το αγαπημένο του άθλημα, ζώο ή κάποιο άλλο ενδιαφέρον του. Είναι πολύ πιθανό, η ανάγνωση μαζί του ενός βιβλίου με αυτό το θέμα να είναι διαφορετική εμπειρία από το να διαβάσετε για κάποιο θέμα που δεν γνωρίζουν τίποτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προϋπάρχουσα γνώση - κατανόηση εννοιών, λεξιλόγιο, καταστάσεις και εμπειρίες που είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλό μας- κατέχει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της ανάγνωσης.

Παιδιά: 5 χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι θα πετύχουν

Αν τα παιδιά σας παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά τότε σίγουρα έχουν λαμπρό μέλλον.

Η έννοια της επιτυχίας είναι υποκειμενική σε κάθε άνθρωπο και μπορεί να σχετίζεται με χρήματα, καλή ζωή, πολυτέλεια, καλύτερες σχέσεις, εσωτερική αρμονία.

Εκπαίδευση: Το σχέδιο για εθνικό απολυτήριο

Συνδυασμό στοιχείων από προηγούμενα συστήματα αποτελεί η νέα οργάνωση του λυκείου και του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι μαθητές θα παίρνουν εθνικό απολυτήριο, ενώ για τα ΑΕΙ θα μετρούν οι βαθμοί σε 4 μαθήματα με εξετάσεις από την Τράπεζα Θεμάτων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στο υπ. Παιδείας έχουν γίνει δύο πολύωρες συνεδριάσεις παρόντος του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη. Το βασικό σενάριο που προκρίνεται και πιθανόν θα ισχύσει από την επόμενη Α΄ Λυκείου είναι το ακόλουθο:

“Ανοίγει” ο δρόμος για την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης ατόμων με αναπηρία

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με τους διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την οδηγία για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία.

Οι γονείς της βίας

Το πρωί της 30ής Νοεμβρίου του 2021, ένας 15χρονος Αμερικανός, ο Ιθαν Κράμπλι, πήγε στις τουαλέτες του λυκείου του, στο Οξφορντ του Μίσιγκαν, έβγαλε από το σακίδιό του ένα όπλο, και άνοιξε πυρ στους διαδρόμους σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του, και τραυματίζοντας επτά ακόμα, πριν παραδοθεί στους αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο μεταξύ στο σχολείο. Τίποτα το πρωτότυπο σε μία Αμερική που μέτρησε εκείνη τη χρονιά συνολικά 689 πολύνεκρες επιθέσεις με όπλα, ένα ρεκόρ που δεν ξεπεράστηκε ούτε το 2022 ούτε το 2023, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται, με 647 «mass shootings» πρόπερσι, 656 πέρυσι και 45 από τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Σκύλοι οδηγοί, οι πολύτιμοι σύντροφοι

Ανεκτίμητη είναι η υπηρεσία που προσφέρουν οι σκύλοι οδηγοί στα άτομα με βλάβη όρασης. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι τόσο ισχυρή, καθώς είναι συνοδοιπόροι στα δύσκολα και στα εύκολα, στις χαρές και τις λύπες. Παρόλα αυτά, χρειάζεται εντατική προετοιμασία και εκπαίδευση ώστε ένας σκύλος να αναλάβει τον υπεύθυνο ρόλο του οδηγού.

Κίνημα γονέων κατά της χρήσης smartphone από μικρά παιδιά

Σε όλον τον κόσμο οι γονείς αναζητούν ισορροπίες ανάμεσα στη μόδα των έξυπνων συσκευών και την ασφάλεια των παιδιών τους κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο. 

Ομως στη Βρετανία αυτή η ανησυχία βρήκε φωνή και πήρε σάρκα και οστά. Περισσότεροι από 4.000 γονείς έχουν ενταχθεί σε μια ομάδα που έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει στα μικρά παιδιά να έχουν smartphone, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, αναφέρει ο Guardian. 

Η Αστυνομία δίπλα σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες

Το Εθνικό Ίδρυμα κωφών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία ημερίδα σταθμό για τον πολίτη.

Εκατό αστυνομικοί από όλη την Αττική πήραν μέρος στο πρόγραμμα επιμόρφωσης για να μπορούν να επικοινωνήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με ανθρώπους κωφούς ή βαρήκοους.

Δράσεις για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα Καταστήματα των ΕΛΤΑ, με στόχο την ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Με Άλλα Μάτια», υλοποιούν πρόγραμμα αξιολόγησης των ιδιόκτητων καταστημάτων τους, με στόχο την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων ευρωπαϊκών προδιαγραφών προσβασιμότητας για την περαιτέρω διευκόλυνση πελατών με αναπηρία.

Συνέδριο: «Η Εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» (Άρτα, 1-3/11/2024)

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της ευρωπαϊκής δράσης eTwinning συμμετέχει στη διοργάνωση του 2ου επιστημονικού συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή και τίτλο «Η Εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα, από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2024 και αποσκοπεί:

Εθελοντική αιμοδοσία και προσφορά ζωής με ένα «κλικ»

Μέσα από τον διαγωνισμό Social Hackathon της Lidl Ελλάς αναδύθηκε το καινοτόμο app LifePulse, που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την αιμοδοσία και να δώσει λύσεις στους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη.

Μια πράξη αγνού και ταπεινού αλτρουισμού είναι η εθελοντική αιμοδοσία, ωστόσο παρά τη συνεισφορά των συνανθρώπων μας, στην Ελλάδα η έλλειψη αποθεμάτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα.