Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Γιατί οι έφηβοι λένε ψέματα ή την αλήθεια στους γονείς τους;


Σε μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Adolescence, η Judith Smetana, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και οι συνεργάτες της μελετούν τις αφηγήσεις 131 εφήβων και φοιτητών που τους είχαν πάρει συνέντευξη για μια περίοδο που έκαναν κάτι με το οποίο οι γονείς τους διαφωνούσαν ή είχαν απαγορεύσει ρητά. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για καθένα από αυτά τα τρία σενάρια: μια στιγμή που στη συνέχεια αποκάλυψαν (αποσπασματικά ή στο σύνολο), απέκρυψαν ή είπαν ψέματα για μια δραστηριότητα που οι γονείς τους απορρίπτουν.

Παιδικοί έρωτες: Πόσο σημαντικό είναι το πρώτο «καρδιοχτύπι» – 7 tips για να το διαχειριστείτε

Έρχεται η στιγμή που τα βέλη του έρωτα θα βρουν στόχο σε ευάλωτους πληθυσμούς και θα «τρυπήσουν» τρυφερές καρδιές. Τα πρώτα χτυποκάρδια θα καταγραφούν στα θρανία, στις επανασυνδέσεις της παρέας του καλοκαιριού, στα γειτονόπουλα που έσμιξαν ξανά την περίοδο των γιορτών.

Ένθετο Προσβασιμότητα: Μια ημέρα στο ειδικό γυμνάσιο-λύκειο κωφών και βαρήκοων Αργυρούπολης


Κυρίες και κύριοι, η Άλφα – Η γενιά που γεννήθηκε οnline

Ο 11χρονος γιος μου έχει ακούσει ιστορίες για την εποχή που η εφημερίδα έμπαινε κάθε μέρα στο σπίτι και τη «μοιράζαμε» με τον πατέρα μου, για να ξεκινήσει εκείνος από την πολιτική και τα αθλητικά και εγώ από τα πολιτιστικά και την κοινωνία και στη συνέχεια να ανταλλάξουμε τα φύλλα, σε μία καθιερωμένη ιεροτελεστία.

Πώς θα κάνω τα παιδιά μου να αγαπήσουν την άσκηση

Κάθε Κυριακή, το τελετουργικό είναι το ίδιο: Θα ξυπνήσουμε στις 8 και ο δύο ετών γιος μου θα φάει μέχρι τις 8.20, ώστε να είναι νηστικός δύο ώρες πριν το μάθημα πισίνας που είναι στις 10.20. Ο Νικόλας έχει ξεκινήσει βρεφική κολύμβηση εδώ και έναν χρόνο. Μπορεί να μην του αρέσουν όλες οι ασκήσεις που κάνουμε παρέα στο νερό, ειδικότερα το ύπτιο, αλλά πλέον δε φοβάται καθόλου και όταν κάνει μακροβούτι, η μόνη του αντίδραση είναι μια ελαφριά έκπληξη για τη μετάβαση από το στεγνό στο υγρό στοιχείο στο κεφάλι του. Με άλλα λόγια, επιτυχία!

Βρεφικό γάλα: Ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ένα είδος απόλυτης ανάγκης, το βρεφικό γάλα, στην περίπτωση που επιλέγεται το γάλα σε σκόνη έναντι του μητρικού θηλασμού, οι γονείς στην Ελλάδα αναγκάζονται να το πληρώνουν πραγματικά «χρυσάφι», με τη χώρα μας να έχει τις πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη!

ΜΜΜ: Αυστηρά πρόστιμα για ανεμπόδιστη μετακίνηση των ΑμΕΑ

Σημαντικά αυξημένα είναι τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις που ορίζει ο νέος Κανονισμός για τα Δικαιώματα Επιβατών στα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ), σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου και δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Κάτσε φρόνιμα» – Γιατί δεν πρέπει να λέμε αυτή τη φράση;

Υπάρχουν ορισμένες τυπικές φράσεις που λέμε στα παιδιά χωρίς καν να τις σκεφτόμαστε ώστε να τα προτρέψουμε να συμπεριφέρονται σωστά, με ή χωρίς την παρουσία μας. Μία από αυτές είναι και το «κάτσε φρόνιμα».

Κι ενώ εμείς είμαστε βέβαιοι πως έτσι στείλαμε το κατάλληλο μήνυμα σε εκείνα, στην πραγματικότητα τα μπερδεύουμε και κάθε άλλο παρά φρόνιμα μπορούν τελικά να κάτσουν.

Εγκυμοσύνη: Το ευρέως χρησιμοποιούμενο χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού

Είναι ασφαλής η χρήση της ακεταμινοφαίνης – ή αλλιώς παρακεταμόλη- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η επιστημονική συζήτηση βρίσκεται εν εξελίξει και νεότερη μελέτη αναδεικνύει έναν σημαντικό κίνδυνο για τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου Northeastern διαπίστωσαν κάποια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης χρήσης ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των γλωσσικών προβλημάτων στην πρώιμη παιδική ηλικία.