Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

10 μη αναμενόμενοι τρόποι με τους οποίους η δυσαριθμησία επηρεάζει τα παιδιά.

Όταν τα παιδιά έχουν δυσαριθμησία επηρεάζεται ο τρόπος που μαθαίνουν και κάνουν μαθηματικά στο σχολείο. Ωστόσο, το να έχει κανείς φτωχή αίσθηση των αριθμών και δυσκολίες σε άλλες μαθηματικές δεξιότητες μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα διάφορες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή.

Για παράδειγμα, τα παιδιά με δυσαριθμησία μπορεί να δυσκολεύονται στις ποσότητες, τον χρόνο, την απόσταση, την ταχύτητα, το μέτρημα, τις νοερές πράξεις/ υπολογισμούς και στο να θυμούνται αριθμούς. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να εμφανίζονται με τρόπους που δεν περιμένετε ή δεν συνειδητοποιείτε ότι σχετίζονται με τα μαθηματικά.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Ξεκίνησε  η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη σχολική χρονιά 2022-2023, οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Η φιλοξενία των βρεφών-νηπίων είναι δωρεάν.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια κι ακουστικά βαρηκοΐας

Νέα έκθεση των ΠΟΥ και Unicef αποκαλύπτει ότι πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ένα ή περισσότερα βοηθητικά προϊόντα, όπως αναπηρικά αμαξίδια, ακουστικά βαρηκοΐας ή εφαρμογές που υποστηρίζουν την επικοινωνία και τη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: Αθηνά Ζέρβα: «Άλλο είναι η απόδοση και άλλο η επίδοση»

Η προπονήτρια των επιτυχιών της Εθνικής ομάδος μπάσκετ Κωφών γυναικών Αθηνά Ζέρβα, μίλησε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών και έκανε τον απολογισμό για την εμφάνιση της γυναικείας ομάδος, που έμεινε ένα βήμα εκτός βάθρου.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα με τις συνθήκες που επικρατούσαν τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω κορωνοϊού και όχι μόνο και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους πάντες, για όλη τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους.

Πανελλήνιο παραμπάντμιντον: Από δύο χρυσά μετάλλια οι Σαουλίδης, Χαριτίδου, Μπαλόγλου και Παπαδόπουλος

Με τον Ηρόδικο να κατακτά πέντε χρυσά μετάλλια, σε σύνολο επτά κατηγοριών, έπεσε στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο Κλειώ Φωλέα, η αυλαία του Πανελλήνιου πρωταθλήματος παραμπάντμιντον. Στους αγώνες που έγιναν σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, παρέστησαν τόσο ο έφορος εθνικών ομάδων, Κωνσταντίνος Σιάχος όσο και η έφορος αθλημάτων IBSA, Θωμαίς Θεοδωρίδου.

Δ. Θεσσαλονίκης: Ο ξεχωριστός μαθητής Άξελ στο ειδικό δημοτικό σχολείο της Σχολής Τυφλών

Έναν πολύ ξεχωριστό συμμαθητή, τον αξιαγάπητο Άξελ, υποδέχθηκαν χθες τα παιδιά που φοιτούν στο ειδικό δημοτικό σχολείο της Σχολής Τυφλών.

Τις συστάσεις των μικρών μαθητών με τον Άξελ ανέλαβε να κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, που βρέθηκε στο σχολείο μαζί με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου, με την ευκαιρία της έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλοζωίας στα σχολεία, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων (Ζω.Ε.Σ.).

Πανδημία: Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να έχει διαρκή οικονομική επίπτωση εκτιμά το ΔΝΤ

Το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζημίωσε τη μάθηση των παιδιών σε πολλές χώρες της G20 και μπορεί να έχει διαρκή οικονομική επίπτωση με ενδεχομένως ένα ΑΕΠ χαμηλότερο κατά 3% στις προηγμένες οικονομίες, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Φεστιβάλ D plus για την ανάδειξη της τέχνης των ανάπηρων καλλιτεχνών - 19, 20 & 21 Μαΐου 2022

Το Σύγχρονο Θέατρο & η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών
σας προσκαλούν στο Φεστιβάλ D plus
19, 20 & 21 Μαΐου 2022
στο φιλικό και προσβάσιμο Σύγχρονο Θέατρο

Το D plus είναι ένα τριήμερο καθολικά προσβάσιμο φεστιβάλ, που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός με επίκεντρο τόσο την ανάδειξη της τέχνης των ανάπηρων καλλιτεχνών όσο και την δημιουργική συνάντησή τους με μη ανάπηρους καλλιτέχνες.

UNICEF: «Καταστροφικά» επίπεδα παιδικού υποσιτισμού λόγω της αύξησης στις τιμές των τροφίμων

Το κόστος για την θεραπεία που μπορεί να σώσει τις ζωές των πιο υποσιτισμένων παιδιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της πανδημίας, όπως εκτιμά η UNICEF.

Λάρισα-5η Εβδομάδα Αστρονομίας: Τα παιδιά μετράνε τα άστρα

Στη Λάρισα, στο πλαίσιο της εβδομάδας Αστρονομίας, μαθητές παρατηρούν το ηλιακό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μπιρσιάνη, υπεύθυνο του σχολείου Αστρονομίας,

οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ηλιακών ρολογιών που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, περιεργάστηκαν τα εκθέματα και παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα. Στο τέλος, παρατήρησαν τον ήλιο από τηλεσκόπιο εγκατεστημένο στην ταράτσα του κτηρίου.

Μήνυμα Πρωθυπουργού: Οι γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών να μην σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν

«Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying στο σχολείο επειδή είναι gay. Θα είμαι δίπλα στο διεμφυλικό άτομο που δεν βρίσκει δουλειά λόγω της ταυτότητας φύλου του. Θα είμαι δίπλα και στη γυναίκα που στιγματίζεται ως λεσβία.»

Μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT) απηύθυνε μέσω του Youtube o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. O κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του «στον έφηβο που δέχεται bullying στο σχολείο επειδή είναι gay», «στο διεμφυλικό άτομο που δεν βρίσκει δουλειά λόγω της ταυτότητας φύλου του» και «στη γυναίκα που στιγματίζεται ως λεσβία». Και πρόσθεσε ότι «οι αδικίες και το μίσος, που δυστυχώς ακόμη και στις ημέρες μας υφίστανται αυτοί οι συμπολίτες μας, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν.» Εντύπωση προκάλεσε και η παραίνεση του Πρωθυπουργού προς τους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών «να μη σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν.»

Το πείραμα της LEGO: Έφτιαξε για τα παιδιά το «πιο βαρετό δωμάτιο στον κόσμο»

Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή αλληλεπίδραση με εναλλαγή παιχνιδιών και οθόνες για να παραμένουν απασχολημένα, σύμφωνα με μία ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση. Ή μήπως όχι;

To ίδρυμα της Lego έκανε ένα πείραμα που δείχνει ότι ενδεχομένως τα πράγματα να μην είναι όπως τα γνωρίζουμε.

Η εταιρεία κάλεσε έξι παιδιά να καθίσουν μόνα τους σε ένα δωμάτιο χωρίς τίποτα περισσότερο από ένα τραπέζι και μια καρέκλα. Δικαίως ονόμασε τον χώρο «το πιο βαρετό δωμάτιο όλων των εποχών».

Ημερίδα ΠΕΚΕΣ: Το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονιών

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής και παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει εξ αποστάσεως επιμορφωτική ημερίδα, με θέμα: 

«Το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ μέσα από την οπτική των εκπαιδευτικών και των γονιών και σύγκριση με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας»

Βόλος – Ιστορίες τρόμου: Μαρτυρίες για το challenge εφήβων που πετάγονται στις ρόδες αυτοκινήτων

Για το επικίνδυνο «παιχνίδι τρόμου» ανηλίκων στις γειτονιές του Βόλου, που πετάγονται μπροστά σε αυτοκίνητα συμμετέχοντας σε ένα νέο challenge, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δάσκαλος οδήγησης Βασίλης Καλλίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «επικίνδυνο εγχείρημα» ανηλίκων που θέλουν να ανεβάσουν επικίνδυνες ενέργειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προβληθούν.

Αγωγή-"βόμβα" κατά Cisco για την τηλεκπαίδευση: Ζητούν 30.000 ευρώ αποζημίωση

Φυσικά πρόσωπα διεκδικούν αποζημίωση 30.000 ευρώ το καθένα για τις διαπιστωμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων από τη Cisco στην τηλεκπαίδευση. Ερχονται αγωγές και κατά του Υπουργείου Παιδείας.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης τις οποίες έχει διαπιστώσει και αναδείξει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (τόσο με τη γνωμοδότησή της 4/2020, όσο και με την απόφασή της 50/2021) ήταν λογικό ότι θα προκαλούσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Με ξεναγούς τα παιδιά η επίσκεψη της Εκπροσώπου του ΟΗΕ σε δομές ασυνόδευτων ανηλίκων

Πολλές παιδικές αγκαλιές περίμεναν την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη βία κατά των παιδιών, Δρ. Najat Maalla σε δύο δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα («The Home Project» και «Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων»), στη μία από τις οποίες φιλοξενούνται παιδιά που έχουν φτάσει από την Ουκρανία.

Το διπλό τραύμα των οικογενειακών φροντιστών

Oλα ξεκινούν με ένα ανεπαίσθητο «ράγισμα». Δεν πονάει, ούτε που το καταλαβαίνεις. Αυτό όμως μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, βαθαίνει, ώσπου μια μέρα παρατηρείς ότι η ζωή σου έχει σπάσει στη μέση. Για τον Σταύρο Τερζάκη το «ράγισμα» ήρθε το 2014, όταν ένα ατύχημα άφησε ένα αγαπημένο του οικογενειακό πρόσωπο με σοβαρό κινητικό πρόβλημα, το οποίο προστέθηκε στα προβλήματα υγείας της ηλικίας. Αναλαμβάνοντας τη φροντίδα του, με τον αυτονόητο τρόπο της ελληνικής οικογένειας, δεν συνειδητοποιούσε ότι η ζωή του θα άλλαζε ριζικά.

Δήμος Παύλου Μελά: Εκδηλώσεις με θέμα τη βία μέσα και έξω από τα σχολεία

Το Τμήμα Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του δήμου Παύλου Μελά διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από 17 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2022, με θέμα «Η βία μέσα και έξω από τα σχολεία». Αναλυτικά το πρόγραμμα: