Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down #NotSpecialNeeds


Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21.

Αμυμώνη: Συμμετοχή στην εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου κύκλου του Προγράμματος Σημεία Στήριξης

Την Τρίτη 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου κύκλου του Προγράμματος Σημεία Στήριξης με συντονιστή φορέα Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι στόχοι και η δομή του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που θα χρηματοδοτηθούν από τα Ιδρύματα, όπως και η διαδικασία αίτησης.

Η Άρσεναλ η πρώτη ομάδα που παρέχει υπηρεσία νοηματικής στο γήπεδο

Σπουδαία πρωτοβουλία των “κανονιέρηδων”, οι οποίοι μαζί με τη φιλανθρωπική οργάνωση Level Playing Field προσφέρουν τη χρήση διερμηνέων σε κάθε εντός έδρας αγώνα της ομάδας τους.

Η Άρσεναλ με την πρωτοβουλία, για χρήση διερμηνέων της νοηματικής γλώσσας στα matrix του γηπέδου, σε συνεργασία με την καμπάνια Unite for Access της φιλανθρωπικής οργάνωσης Level Playing Field, έγινε η πρώτη ομάδα που παρέχει αυτή την υπηρεσία στους φιλάθλους της.

«Το τέταρτο της ανάγνωσης»: Φιλαναγνωσία με τον τρόπο των Γάλλων

Για την προώθηση της φιλαναγνωσίας χρειάζεται καμιά φορά να γινόμαστε ευρηματικοί και ταυτόχρονα να σκεφτόμαστε απλά. Ας πούμε, όπως σκέφτηκαν οι Γάλλοι. «Το τέταρτο της ανάγνωσης» είναι μια δράση φιλαναγνωσίας που υλοποιείται σε όλα τα σχολεία στη Γαλλία, αλλά και στις χώρες που λειτουργούν τα 400 και βάλε γαλλικά σχολεία του Συνδέσμου για τη Γαλλική Εκπαίδευση στο Εξωτερικό (Agence pour l'enseignement français à l'étranger, AEFE). 

Η Ζωή Δύο Γυναικών με Αναπηρία Γίνεται Χορός


Πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα με θέμα «Η επίδραση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ- ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΙ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ «Ε.Υ.Τ.Υ.Χ.Ι.Α.»

Αγαπητοί γονείς,

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, πραγματοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μία έρευνα με θέμα «Η επίδραση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος».

Φόρμουλα-1 γένους… θηλυκού – Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου κατασκευάζουν μονοθέσιο όχημα

Ποιος είπε ότι και τα κορίτσια δεν ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό; Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει κατασκευαστεί φέτος η γυναικεία Φόρμουλα-1 με την ονομασία «Άριστον» με τη συμμετοχή πέντε κοριτσιών που ήδη φοιτούν στο σχολείο και άλλων δύο που είναι απόφοιτες της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας και μαθήτριες του 7ου ΓΕΛ Βόλου.

Οι έφηβες ήδη έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό για την κατασκευή του μικρού οχήματος, διαστάσεων περίπου 20 εκατοστών και βάρους 50 γραμμαρίων με το οποίο θα συμμετάσχουν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό.

Έχουμε «ξεχάσει» πώς να γράφουμε στο χαρτί

Η λίστα του σούπερ μάρκετ, το ραντεβού με τον γιατρό, δύo-τρεις γρήγορες σημειώσεις για κάτι που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Πόσοι από εμάς γράφουν ακόμα όλα τα παραπάνω σε χαρτί και πόσοι τα σημειώνουν στο κινητό τους; Και επίσης, γιατί ολοένα και περισσότεροι αναφέρουν πως όταν επιχειρούν να γράψουν κάτι μακροσκελές, παρατηρούν τον γραφικό τους χαρακτήρα να δείχνει απρόσεκτος και βιαστικός; Και τέλος, είναι κακό αν ο γραφικός μας χαρακτήρας έχει αρχίσει να θυμίζει… συνταγή γιατρού;

Όλο και μικρότερης ηλικίας παιδιά επικοινωνούν με τις Γραμμές Βοηθείας

Περισσότερες από 18.800 κλήσεις που αφορούσαν διαδικτυακά ζητήματα έλαβαν συνολικά οι Γραμμές Βοήθειας κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022. Πρόκειται για αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, όπου σημειώθηκαν περίπου 17.600 κλήσεις. Όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα, η συνολική ανοδική τάση στον αριθμό των επαφών συνεχίζεται.

ΟΜ.Κ.Ε. προς Υπ. Εργασίας «Παράσταση διαμαρτυρίας και διακοπή λειτουργίας του Προγράμματος Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση.»

Ακολουθεί η επιστολή της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος προς το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το Πρόγραμμα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα:

Κύριοι Υπουργοί,

η παρούσα επιστολή είναι μια κραυγή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον μιας υπηρεσίας με σημαντικό παρελθόν ως προς το έργο που έχει επιτελέσει: από το 2006, επί 17 συναπτά έτη, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε.) υλοποιεί με μέγιστη προσήλωση το Πρόγραμμα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.), με στόχο την κάλυψη των πάσης φύσεως επικοινωνιακών αναγκών των κωφών και βαρήκοων πολιτών ανά την Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, την εν γένει απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας.