Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

"Ο Άρης γελάει"

Ένα μάθημα Γλώσσας (Η φίλη μας η Αργυρώ, Α’ τεύχος, σελ. 32) έγινε η αφορμή για να αποκαλυφθεί όχι μόνο το ποιητικό ταλέντο της Μαρίας, αλλά και ο τρόπος που τα παιδιά της τάξης βλέπουν τον Άρη, ένα παιδί στο Φάσμα του Αυτισμού που δεν έχει προφορικό λόγο, δεν αλληλεπιδρά μαζί τους και εμφανίζει έντονες στερεοτυπίες. 

e-ThesSummerSchool: Θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού

Ανακάλυψε το καινοτόμο εξ αποστάσεως θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές-τριες 14-18 ετών, υπό την οργάνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ISeB.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει σε όσους το παρακολουθήσουν: τη δυνατότητα βιωματικής μάθησης των επιλογών καριέρας, γνώσεις σχετικά με την έννοια και τις επιλογές επιχειρηματικότητας και πληροφόρηση για το πώς λειτουργεί μία επιχείρηση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αρνείται να αναγνωρίσει πτυχία εν μέσω πανδημίας

Αρνείται να εφαρμόσει τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την αναγνώριση πτυχιούχων από πανεπιστήμια του εξωτερικού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, που δεν εγγράφει πτυχιούχο Φυσικοθεραπείας στα Μητρώα του συλλόγου.

Δίψα για μάθηση: Παιδιά από το Περού περπατούν χιλιόμετρα για να κάνουν μάθημα μέσω ραδιοφώνου

Μία ομάδα μαθητών από ένα απομονωμένο ορεινό χωριό στο Περού, περπατά σχεδόν κάθε μέρα 15 χιλιόμετρα μέσα στα βουνά, για να καταφέρει να φτάσει σε έναν λόφο όπου υπάρχει ραδιοφωνικό σήμα και να κάνει μάθημα που μεταδίδεται μέσω ραδιοφώνου.

Ντομινίκ Γουίλκινς: «Εδώ ζει ένας αυτιστικός και είναι μαύρος» μην πυροβολείτε!

Ο θρυλικός σταρ του NBA δεν άφησε ασχολίαστη την πρόσφατη δολοφονία ενός αφροαμερικανού στη Μινεσότα ποστάροντας μια εντυπωσιακή όσο και αποκαλυπτική φωτογραφία

Όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη στυγνή δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.Ντομινίκ Γουίλκινς: «Εδώ ζει ένας αυτιστικός και είναι μαύρος» μην πυροβολείτε!

Ψηφιακό Memory: Παλιά αναγνωστικά

Παίξτε ένα παιχνίδι μνήμης με τα παλιά αναγνωστικά και ξαναθυμηθείτε τα. Μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έχει μια από τις καλύτερες συλλογές σχολικών αναγνωστικών. Μπορείτε να περιηγηθείτε στις Συλλογές του ΕΔΩ

Τα μαθηματικά, «αστέρες» του YouΤube

Ανισώσεις 1ου βαθμού και τριγωνομετρικοί αριθμοί, λογάριθμοι, κλάσματα, συστήματα. Ποιος θα το φανταζόταν ότι ένα κανάλι στο ΥouΤube με αυτό το περιεχόμενο θα γινόταν ένα από τα «χιτ» της καραντίνας για μια μεγάλη σχολική κοινότητα; Κι όμως, το πολύ φρέσκο κανάλι του Νικόλα και της Μικέλας Τσακίρη, μαθητών Β΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου, με τίτλο «Maths Q&A», στο οποίο λύνουν με εύληπτο τρόπο απορίες συμμαθητών τους γύρω από τα μαθηματικά, συγκεντρώνει καθημερινά όλο και περισσότερους συνδρομητές. Ποιος θέλει να ρωτήσει τον καθηγητή όταν μπορεί να ρωτήσει τον συμμαθητή;

Οι σωστές απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες αρνήσεις των παιδιών

Όσο μεγαλώνουν, τα παιδιά μας διεκδικούν όλο και περισσότερη αυτονομία. Και αν σε ορισμένους τομείς αυτό είναι αποκλειστικά θετικό, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η διάθεσή τους για ανεξαρτησία μπορεί να μας οδηγήσει σε εντάσεις. Εντέλει, τα περισσότερα παιδιά καταλήγουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες φράσεις, θέλοντας να αποφύγουν πλαγίως αυτό που τους ζητάμε να κάνουμε – ή και θέλοντας να μας εκνευρίσουν, όταν πλέον έχουν φτάσει στην εφηβεία. Τι μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την περίπτωση για να τα πείσουμε να κάνουν το σωστό και να αποφύγουμε την ένταση;

Ψηφιακές τάξεις χωρίς μαθητές στην επαρχία

«Στο σχολείο μας φοιτούν είκοσι τρία παιδιά. Από αυτά, τα δεκαοκτώ δεν έχουν στο σπίτι υπολογιστή ή σύνδεση στο Διαδίκτυο, καθώς στο διπλανό χωριό, από όπου έρχονται κάποιοι από τους μαθητές, δεν υπάρχουν υποδομές για σύνδεση στο Ιντερνετ». Η Μαρία Αθανασίου είναι μητέρα δύο παιδιών δημοτικού και μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Βασιλικών. Το διθέσιο σχολείο του μικρού χωριού της Βόρειας Εύβοιας διαθέτει έναν πολύ παλιό υπολογιστή και ένα λάπτοπ, που με δυσκολία μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία βασικών προγραμμάτων, πόσο μάλλον των δύο πλατφορμών, E-class και Webex, απαραίτητων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

ΣΙΕΛΒΕ: «Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων ζητούν ισότιμη αντιμετώπιση από την πολιτεία»

Ο ΣΙΕΛΒΕ (ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδος) με επιστολή του προς την ΟΙΕΛΕ ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν μαθητές ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές ζητούν, κυρίως για ηθικούς και όχι οικονομικούς λόγους, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στα διδακτικά βιβλία, όπως ακριβώς ισχύει και για τους συμμαθητές τους της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κεραμέως: Στόχος η κάλυψη της ύλης – Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, η υπουργός τόνισε ότι γίνεται με ομόφωνη εισήγηση των ειδικών και πως αν δεν έμπαιναν οι μαθητές στις τάξεις τους για έξι ολόκληρους μήνες οι μαθησιακές, κοινωνικές και ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες θα ήταν σοβαρές.

Μεγάλη ημέρα χαρακτήρισε την αυριανή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων της χώρας.

Νεκρό 10 ετών κορίτσι σε θεραπεία πίστης στην Αλγερία - Οργή για τις φρικτές αποκαλύψεις του εισαγγελέα

Ένα 10χρονο κορίτσι που πέθανε στην ανατολική Αλγερία ενώ υποβλήθηκε σε θεραπεία πίστης φέρεται να είχε «χτυπήματα και εγκαύματα», δήλωσε ο εισαγγελέας, πυροδοτώντας οργισμένες αντιδράσεις στο διαδίκτυο μετά τη σύλληψη ενός άνδρα.