Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε κάτι διαφορετικό!

Για τα παιδιά η λέξη «Χριστούγεννα» σημαίνει διακοπές και δώρα. Όλοι, γονείς ή συγγενείς, έχουμε την τάση αυτή την εποχή του χρόνου να τους κάνουμε όλα τα χατήρια, «κακομαθαίνοντάς» τα λίγο ή πολύ. Ύπνος μέχρι αργά, βόλτες, αγορά άπειρων παιχνιδιών...

Τα Χριστούγεννα όμως δεν είναι μόνο φαγητό, ξεκούραση και δώρα. Πιστεύουμε – δεν πιστεύουμε στη Χριστιανική Θρησκεία, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης, σεβασμού, αποδοχής, προσφοράς. Και αυτό ακριβώς πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας. Πώς; Δείτε μερικές ιδέες. 

Τι μπορεί να τρώει το παιδί μου όταν δεν είναι σπίτι;

Προτιμήστε να δώσετε στο παιδί φαγητό από το σπίτι για το σχολείο, όπως: 

• Σάντουιτς ή τοστ με λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, λάχανο-καρότο) και τυρί ή με μαγειρεμένο (βρασμένο ή ψητό) κοτόπουλο/ γαλοπούλα ή με αυγό
• Σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα 
• Φρούτα ή/και λαχανικά (π.χ., ροδέλες αγγουριού και καρότου) 
• Σταφιδόψωμο 
• Ανάλατους ξηρούς καρπούς (για τα μεγαλύτερα παιδιά) 
• Μπορείτε να μιλήσετε με την οικογένεια ενός συμμαθητή του παιδιού, ώστε να φέρνει κι εκείνος φαγητό από το σπίτι. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να ενισχυθεί η κατανάλωση φαγητού από το σπίτι. 

Ωφελεί η βοήθεια των γονιών;

Πρέπει να βοηθούν οι γονείς τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολικά τους καθήκοντα; Την ερώτηση αυτή έθεσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε μια σειρά ειδικών, παίρνοντας πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Οι απαντήσεις συνέκλιναν σε ένα σημείο: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να γράφουν εκείνοι εξ ολοκλήρου τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στα παιδιά τους.

Να θυμάσαι, θύμα είναι κι εκείνος που κάνει τον νταή

“Παιδιά ενωμένα, ποτέ φοβισμένα”. Με αυτό το σύνθημα, κωφοί μαθητές Ειδικού Δημοτικού Βαρήκοων, παρουσίασαν τις δικές τους σκέψεις πάνω στο bullying σε ένα δικό τους βίντεο, με το οποίο εκπροσωπήθηκαν στον διαγωνισμό, με θέμα “Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό”. Η εκδήλωση, στην οποία είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, πέρασε κάποια σημαντικά μηνύματα στο κοινό. Ένα από αυτά, οι λέξεις ενός μικρού μαθητή, “Αν είσαι δειλός, εκφοβίζεις για να κρύψεις τα προσωπικά σου συναισθήματα”.

«Ο μικρός φαρμακοποιός» έρχεται να ενισχύσει το έργο της Unicef

Τους σκοπούς της Unicef έρχεται να ενισχύσει το βιβλιαράκι «Ο μικρός φαρμακοποιός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φαρμακευτικός Κόσμος» και διατίθεται από τις αρχές του Δεκέμβρη από τα φαρμακεία.

Κι αυτό γιατί 0,5€ από την αξία του κάθε παραμυθιού θα δίνεται για την ανθρωπιστική αποστολή και τα προγράμματα της Unicef για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Τα social media έχουν "ρόλο" στις αυτοκτονίες παιδιών

Μια έρευνα γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ρόλο που αυτά παίζουν αναφορικά με τις αυτοκτονικές συμπεριφορές στα παιδιά επισημαίνει, ότι «τα social media εξιδανικεύουν και εμφανίζουν ως φυσιολογικές τις συμπεριφορές αυτές».

Ειδική αγωγή: Τι αλλάζει στη μείωση των μαθητών ανά τμήμα

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα προβλέπει το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής, που δόθηκε στη διαβούλευση, όταν σε αυτό φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι διαγνωσμένες από δημόσιο φορές.

Απροστάτευτα παιδιά, πτωχευμένες οικογένειες, αβοήθητα ιδρύματα

Γράφει ο Γιώργος Μόσχος στο TVXS

Τον τελευταίο μήνα συζητήθηκε έντονα μια πρωτοβουλία που έλαβε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να εκδώσει Υπουργική Απόφαση με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί μια σειρά από «προδιαγραφές» για τη λειτουργία των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου, τα οποία ονομάστηκαν πλέον «Μονάδες Προστασίας Παιδιού». Διοικήσεις γνωστών και μη γνωστών στο ευρύ κοινό ιδρυμάτων διαμαρτυρήθηκαν ποικιλοτρόπως, επικαλούμενες την αδυναμία τους να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Απόφασης, που εμφανίστηκε ουσιαστικά να οδηγεί –αν εφαρμοστεί- στο κλείσιμο των ιδρυμάτων αυτών.

«Παράλογη» η άρνηση των εμβολίων

Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να εμβολιάσουν τον εαυτό ή τα παιδιά τους λόγω ενός παράλογου φόβου για επικίνδυνες παρενέργειες. Όμως η διάψευση των μύθων στους οποίους στηρίζεται αυτή η άρνηση περιέργως κάνει τους αρνητές των εμβολίων ακόμα πιο πεισματάρηδες, αποκαλύπτει μια ακόμα αμερικανική μελέτη.

Μαθητές από σχολείο της Θεσσαλονίκης έφτιαξαν καρέκλα-ρομπότ που ξέρει τι θέλετε πριν το ζητήσετε!

«Τι καλύτερο από μία καρέκλα που σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι, πριν καταλάβεις ότι το θέλεις; Σας παρουσιάζουμε την αυτοματοποιημένη καρέκλα!

Κάθεσαι στον υπολογιστή σου μία ζεστή μέρα; Ανεβαίνει η θερμοκρασία; Η καρέκλα σου ανοίγει έναν ανεμιστήρα! Κάνει κρύο; Η καρέκλα σε τυλίγει με κουβέρτα! Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες! Αυτή η καρέκλα, εκτός από τα παραπάνω θα κάνει και πολλά άλλα...».

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά: Γιορτάζουμε - Συνυπάρχουμε

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά με τίτλο “Γιορτάζουμε - Συνυπάρχουμε” διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, από τις 10.30 έως τις 14.00, στο Δημαρχείο (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1).

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να πάρουν μέρος σε ποικίλες δράσεις δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας, που θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και στην Αίθουσα Νερού.

Φεστιβάλ νεανικού σινεμά: όταν ο Πύργος δίνει μαθήματα

Το θέατρο «Απόλλων» του Πύργου ήταν ασφυκτικά γεμάτο την Παρασκευή το βράδυ, με τον κόσμο να κάθεται επίσης στους διαδρόμους ή έξω στον δρόμο περιμένοντας την επόμενη προβολή. Για να πω την αλήθεια, ενώ ταξίδευα προς την Ηλεία για το Φεστιβάλ Ολυμπίας Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου, δεν ήμουν προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα συναντούσα. Είχα στο μυαλό μου ένα «επαρχιακό» ίσως φεστιβάλ, συμπαθές αλλά περιορισμένο από τους άγραφους νόμους της ελληνικής περιφέρειας· τελικά μόνο επαρχιακό δεν ήταν.