Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Παιδιά: Η αϋπνία βάζει σε κίνδυνο την καρδιά τους

Το ξέρατε ότι και τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν υπέρταση;

Τα παιδιά και οι έφηβοι που κοιμούνται λίγες ώρες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν ότι 1 στα 7 παιδιά 12 έως 19 ετών έχει υπέρταση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 500 παιδιά και εφήβους που εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, και είδαν ότι η πλειονότητα στερείται ύπνου.

Σύμφωνα με τα CDC, σχεδόν το 60% των παιδιών του γυμνασίου και πάνω από το 70% των παιδιών του λυκείου δεν κοιμούνται αρκετά.

«Συνήθως όταν εξετάζουμε την υπέρταση, συμβουλεύουμε τους γονείς να προσέχουν τα θέματα διατροφής και άσκησης. Τώρα φαίνεται ότι ο ύπνος είναι άλλο ένα πράγμα που πρέπει να έχουν στο νου τους», λένε οι επιστήμονες.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση σε παιδιά και εφήβους περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, τη μη επαρκή σωματική δραστηριότητα και την κακή διατροφή, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση του παιδιού από νωρίς, διότι όσο περισσότερο καιρό κάποιος έχει υπέρταση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου, υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

Ο αριθμός των ωρών που πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά και οι έφηβοι το βράδυ εξαρτάται από την ηλικία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστά:

10 έως 13 ώρες για παιδιά κάτω των 6 ετών.
9 έως 12 ώρες για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
8 έως 10 ώρες για τις ηλικίες 13 έως 18 ετών.
7 έως 9 ώρες για ηλικίες 18 ετών και άνω.

Τι άλλα προβλήματα προκαλεί η έλλειψη ύπνου στα παιδιά

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, στην οποία συμμετείχαν 100 υγιή παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, τα κυριότερα ζητήματα που προέκυψαν από τη στέρηση ύπνου ήταν η μειωμένη σωματική ευεξία μέχρι και 72%, μειωμένη αντοχή στο σχολικό περιβάλλον κατά 74%, μείωση στην ποιότητα ζωής τους σε σχέση με την υγεία τους κατά 79%, ενώ επιπλέον παρατήρησαν και μείωση της κοινωνικής υποστήριξης των συνομηλίκων τους κατά 76%.

Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και 39 λεπτά λιγότερο ύπνο τη νύχτα για μια εβδομάδα συνεχόμενα, μείωσε σημαντικά αρκετές πτυχές της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία των παιδιών.

Βασιλίνα Ριστανη
Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου