Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

10 προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κωφοί μαθητές στην τάξη

Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να μάθετε ένα μάθημα σε μια τάξη παγιδευμένος μέσα σε ένα κουτί που δεν περνάει ο ήχος. Ο μόνος τρόπος να μαζέψετε πληροφορίες είναι οπτικά και θα εξετάζεστε σε όσα μάθατε – ή σε όσα θα έπρεπε να έχετε μάθει- στο τέλος της ημέρας. Φαίνεται λίγο άδικο, έτσι;

Βοηθήστε το παιδί να αγαπήσει τις επιστήμες

Κι ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι θέμα που καλύπτεται πλήρως από το σχολείο και εσείς δεν θα χρειαζόταν να κάνετε κάτι, δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και οι αναζητήσεις των παιδιών σε μικρή ηλικία μπορεί να μην ικανοποιούνται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο η χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα

Το μερίδιο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή κατέχουν ένα smartphone συνεχίζει να επεκτείνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ παραμένει υψηλό στις ανεπτυγμένες χώρες. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές προσεγγίζουν γρήγορα τα επίπεδα που παρατηρούνται σε πιο προηγμένες οικονομίες ως προς τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μαθησιακές δυσκολίες: Διάγνωση και αντιμετώπιση στην καθημερινότητα

Μπορεί τα σχολεία να έχουν κλείσει, αλλά οι έγνοιες των γονέων για το πώς θα τα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο με τη νέα χρονιά δεν σταματούν ποτέ. Ειδικά για τους γονείς παιδιών με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες. 

Πώς να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Κάθε βράδυ γυρίζετε από τη δουλειά και νιώθετε πάρα πολύ κουρασμένη αλλά είστε και γεμάτη ενοχές για το αν είστε καλή μαμά, αν δίνετε όσο χρόνο πρέπει στα παιδιά σας και αναρωτιέστε αν έχετε προλάβει να βάλετε πλυντήριο και να μαγειρέψετε για την επόμενη μέρα. Οι μέρες περνούν αργά και δύσκολα αλλά στα γενέθλια του παιδιού σας, αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε πόσο γρήγορα περνά ο καιρός και πώς μεγαλώνουν χωρίς να το καταλαβαίνετε πραγματικά. Και τελικά αυτό που μένει στο τέλος είναι το τι μοιράζεστε μεταξύ σας, πόσο κοντά έρχεστε με τα παιδιά σας και τι τους επιτρέπετε να δουν από το δικό σας εαυτό. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και οφείλετε να δώσετε στο παιδί αναμνήσεις ή στιγμές που θα θυμάται και στην ενήλικη ζωή του. Κάντε το χρόνο σας ακόμα πιο ποιοτικό με πράγματα που ίσως είχατε σκεφτεί κι εσείς αλλά δεν είχατε θέσει σε εφαρμογή.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: η κορυφή του παγόβουνου

Πρόσφατα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών απασχόλησε τη δημοσιότητα, ξαφνιάζοντας τους λιγότερο υποψιασμένους και προκαλώντας αισθήματα οργής και συμπεριφορές αυτοδικίας απέναντι στους θύτες, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι οι γονείς. Γρήγορα, όμως, το θέμα ξεχάστηκε, αν και είναι πλέον γνωστό ότι 1/5 παιδιά πέφτουν θύματά της και πως αυτή αποτελεί μόνο την κορφή του παγόβουνου της παιδικής κακοποίησης. Αλλες συχνότερες μορφές της, όπως η παραμέληση, η λεκτική βία και η υποταγή των παιδιών στην ψυχοπαθολογία των οικείων τους ελάχιστα απασχολούν, επειδή η κοινωνία μας θεωρεί ακόμα «δικαίωμα» των γονιών να μεγαλώνουν όπως αυτοί θέλουν τα παιδιά τους. Και ας γνωρίζουμε σήμερα ότι ένα παραμελημένο παιδί θα ζήσει για όλη τη ζωή με σοβαρά ψυχικά τραύματα μέσα στην ενοχή, ενώ ως ενήλικας έχει υψηλές πιθανότητες να διαπράξει σοβαρά αδικήματα, να μετατραπεί σε θύτη κακοποίησης παιδιών ή και σε κοινωνιοπαθές άτομο. 

450 αστυνομικοί στην αντιμετώπιση κακοποίησης παιδιών

Στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 450 Ελληνες αστυνομικοί όλων των βαθμίδων στο πλαίσιο εθνικής πρωτοβουλίας που υλοποιεί η Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Ο ύποπτος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες μαθητές στις Βρυξέλλες παίρνουν υψηλούς βαθμούς

Στο ευρωπαϊκό σχολείο του Ιξέλ, ένα από τα τέσσερα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, παρατηρείται ότι ανάμεσα στους απόφοιτους με την υψηλότερη βαθμολογία θα βρίσκεται σίγουρα ένας Έλληνας. 

ΔΟΜ: 2800 παιδιά προσφύγων πάνε σχολείο στην Ελλάδα

Περίπου 2.800 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, τα οποία διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Μητέρα εξηγεί γιατί είναι περήφανη που θηλάζει τον 7χρονο αυτιστικό γιο της

Κάποιοι την κατηγορούν για παιδική κακοποίηση, πορνογραφία και βλάβη της υγείας των παιδιών – Τι σχολιάζουν οι γιατροί για την περίπτωσή της