Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ναδίρ για τα σχολεία, ζενίθ για τα φροντιστήρια


«Χρεοκοπία» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος καταδεικνύουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ακόμη και οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας αναγκάζονται να πληρώσουν και να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. Αν και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, οι οικογένειες αυτές κάνουν τα «αδύνατα δυνατά» και σε ποσοστό 65% παρέχουν στα παιδιά τους μαθήματα εκτός σχολείου.

Οι Χ-Men Μπόμπιρες του «Αγλαΐα Κυριακού»

Ας την πούμε Άννα. Η Αννούλα ξεκίνησε να μιλά όταν ήταν 8 μηνών. Δέκα μήνες αργότερα χρησιμοποιούσε ήδη μεγάλες προτάσεις με σωστή γραμματική και συντακτικό ενώ είχε ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιο. Αντιλαμβανόμενοι ότι κάτι πάει στραβά, ή έστω πάρα πολύ καλά, οι γονείς της την πήγαν σε μια «ειδικό». Η παιδίατρος έβαλε στο παιδί το πρώτο τεστ, μια άσκηση με κύβους. Η Άννα την ξεπέταξε σε χρόνο dt. «Κυρία Θωμαΐδου, μπορούμε παρακαλώ να κάνουμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα;» είπε στη γιατρό, βάζοντας πεινασμένη το στόμα στο στήθος της μητέρας της.

Βιβλιοκριτική: "Θαύμα"

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο BookWorm. Αξίζει να κάνετε μια μεγάλη βόλτα και να διαβάσετε το περιεχόμενό του.

Πέρα από την φαινομενική απλότητα που χαρακτηρίζει το νεανικό μυθιστόρημα "Θαύμα" (μτφρ. Μαρίζας Ντεκάστρο - Παπαδόπουλος, 2013), τίποτα απ' όσα περιγράφει η R.J.Palacio σε τούτο το πρώτο της βιβλίο δεν είναι απλό - η συνύπαρξη δεν ήταν ποτέ κάτι μονοδιάστατο, πόσο μάλλον δε η συνύπαρξη με κάποιον τόσο διαφορετικό όσο ο Αύγουστος -Όγκι- Πούλμαν, ο πρωταγωνιστής του.

Προκήρυξη των ετήσιων διαγωνισμών 2014 του ελληνικού τμήματος IBBY - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει διαγωνισμούς για τα εξής βραβεία:

Η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο της γυναίκας!

Κι όμως! Μαζί με όλα όσα αλλάζουν στη ζωή μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα, αλλάζει και ο εγκέφαλός της! Αυτό έδειξαν οι μελέτες που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Yale-New Haven Hospital, έπειτα από μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν σε γυναίκες πριν γίνουν μητέρες και αφού γέννησαν τα παιδιά τους!

Μαθηματικές Ιστορίες από τον καιρό του Νεύτωνα στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί στην ομιλία του 
ΤΕΥΚΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,
Δρ. των Μαθηματικών, καθηγητή στη Μέση Εκπαίδευση, μεταφραστή και συγγραφέα με θέμα: 
Μαθηματικές Ιστορίες από τον καιρό του Νεύτωνα
την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, στις 19:30
στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
(Πλατεία Ιπποδρομίου, 546 21 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 264668)