Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Τα οφέλη της αναρρίχησης για τα παιδιά

Η αναρρίχηση είναι μια σωματικά ελκυστική και διανοητικά διεγερτική δραστηριότητα που προσφέρει πολλά διαφορετικά οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών. Από την ενίσχυση της σωματικής δύναμης και την ανάπτυξη του οπτικο – κινητικού συντονισμού (ματιών και χεριών), μέχρι την ανάτυξη των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η αναρρίχηση παρέχει μια μοναδική εμπειρία μάθησης που μπορεί να συμβάλει συνολικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά κατά μέσο όρο 60 λεπτά σωματικής άσκησης για τα παιδιά κάθε μέρα, φαίνεται η σημασία της εύρεσης διασκεδαστικών και ελκυστικών τρόπων άσκησης για τα παιδιά.

Ο αυτισμός δεν είναι “διαταραχή” – Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ “Αγγίζοντας τον Αυτισμό” συμμετέχει στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων – Τα ταμπού, τα στερεότυπα και οι παρερμηνείες για ένα ζήτημα που βρίσκεται ακόμη στο “περιθώριο”.

Για πολύ κόσμο ο “αυτισμός” είναι μια λέξη άγνωστη. Για άλλους, είναι μεν γνωστή, αλλά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που επιβιώνουν στην ελληνική κοινωνία, ιδίως για αρκετούς γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται στο φάσμα. Από την άλλη, το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας δεν είναι αρκούντως προσαρμοσμένο στις ανάγκες διαχείρισης, πολύ απλά γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη σε σχετικά ζητήματα, στον βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε.

Χρήστο Κορομηλά, πώς είναι να χάνεις την όρασή σου από το άγχος στα 45;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (αλλά και Ψυχικής Υγείας), ο πρωταθλητής κολύμβησης Χρήστος Κορομηλάς μάς απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε σε έναν τυφλό. Πώς κατανοεί τα χρώματα, πώς ψηφίζει και πώς βλέπει όνειρα ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης;

Ψυχική υγεία: Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια την εμφάνιση νευροψυχιατρικών διαταραχών

Τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για την εμπλοκή περισσότερων από 100 γονιδίων στις αγχώδεις διαταραχές έβαλαν ένα ακόμα λιθαράκι στην αναζήτηση της αλήθειας για τον ρόλο της γενετικής στις ψυχιατρικές διαταραχές. Επιστημονικές συμπράξεις, όπως το PsychENCODE Consortium του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ (NIMH) και το Psychiatric Genomics Consortium με ερευνητές από 19 χώρες, επιχειρούν να φωτίσουν με την έρευνά τους τους γενετικούς μηχανισμούς των ψυχικών νοσημάτων.

"Αόρατοι" πολίτες τα άτομα με νοητική αναπηρία

Οι δυσκολίες που υπάρχουν ακόμα στην συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία, και ιδιαίτερα με νοητική αναπηρία, στα κοινά, ακόμα και στο δικαίωμα ψήφου τους, αναδείχθηκαν το πρωί της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου κατά την εκδήλωση του προγράμματος Empowering Inclusive Democracy (EID) που διοργάνωσε η System and G, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής. 

Μαθητές σε ρόλο... διπλωμάτη για 9η χρονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διοργάνωση της 9ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γνωστής ως «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» - ΜΡΔ.

Το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμό την τελευταία 10ετία, θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024 στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» και το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη (δια ζώσης), αλλά και ταυτόχρονα διαδικτυακά για μαθητές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Αυτός ο 10χρονος μιλάει με πουλιά - Μιμείται άψογα όλους τους ήχους και συναρπάζει το διαδίκτυο!

Ένας 10χρονος, ο Σάμιουελ Χέντερσον έχει ένα εκπληκτικό και σπάνιο ταλέντο. Μιλάει με τα πουλιά καθώς μιμείται άψογα τα τιτιβίσματά τους και έχει καταπλήξει το διαδίκτυο.

Το ταλέντο του δεν έχει τέλος. Κράζει ως κουκουβάγια, γουργουρίζει σαν γαλοπούλα και μιμείται μέχρι και τους ήχους της χήνας.

«Η αδιαφορία στο σπίτι και το σχολείο γεννά τη βία»

«ΤΑ ΝΕΑ» συνομιλούν με πέντε μαθητές για τα αίτια της εφηβικής επιθετικότητας n Τι λένε για την επίδραση των κοινωνικών δικτύων και της τραπ

Οικογενειακά θέματα (βία ή αδιαφορία), το γεγονός ότι το σχολείο έχει απολέσει τον παιδευτικό του χαρακτήρα, κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ, κάποια είδη μουσικής.

Παραιτούνται οι εκπαιδευτικοί από τα ιδιωτικά σχολεία για να διοριστούν στα δημόσια .

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν 8 εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονταν σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης (τώρα δεν λειτουργεί πλέον) εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Όμως με το ισχύον καθεστώς για να διορισθούν στη δημόσια εκπαίδευση πρέπει να έχουν απολυθεί από το ιδιωτικό σχολείο. 

Έρευνα: Καλά κρατούν τα έμφυλα στερεότυπα μέσα στην ελληνική οικογένεια

Τα στερεότυπα στον αθλητισμό εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο στους έλληνες γονείς όσο και σε αυτούς της Διασποράς, όπως προκύπτει από διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Μάρκετινγκ (MARLAB) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.