Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Κόκκινο μελάνι σε κίτρινο χαρτί για ενίσχυση της μνήμης.

Πρόσφατα, συζητούσα με την Karen Hope, την συνιδρύτρια της Dyslexia Victoria Online, σχετικά με το πώς τα χρώματα βοηθούν τα άτομα με δυσλεξία να θυμούνται την ορθογραφία των λέξεων. Ανέφερε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι το κίτρινο χαρτί και το μαύρο μελάνι για γραφή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην ενίσχυση της μνήμης. Όταν μου το είπε αυτό, θυμήθηκα κάτι που είχα μάθει πριν από 10 χρόνια. 

Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας: Ξεκινούν στις 18 Μαίου μαθήματα και εκπαίδευση στο χώρο εργασίας

Τα τμήματα του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξη μαθητείας» περιόδου 2019-2020 θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου 2020 τόσο για το «Πρόγραμμα εργαστηρια κών μαθημάτων της ειδικότητας» όσο και για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο».

Το Πρόγραμμα του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξη μαθητείας» περιόδου 2019-2020 μπορεί να ολοκληρωθεί έως και τις 15 Νοεμβρίου 2020.

Η εντεκάχρονη αρχαία Αθηναία Μύρτις συμμετέχει στην παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού


Ένα video animation με πρωτοβουλία του Kαθ. Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών. 

Πώς θα νικήσουμε την παιδική έπαρση;

Θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένους και καλούς χαρακτήρες, επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούμε με την παραμικρή συμπεριφορά τους που παραπέμπει σε έπαρση. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής τους, ήδη από την ηλικία των πέντε ετών. Τότε τα παιδιά αρχίζουν να συγκρίνουν τα ω, τις επιτυχίες αλλά και τα αντικείμενα που τους ανήκουν σε σχέση με εκείνα που ανήκουν στους γύρω τους. Δεν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει με κακή πρόθεση, αλλά για μια προσπάθεια να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να οριοθετήσουμε αυτή την τάση τους, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα τα ακολουθεί αργότερα στη ζωή τους.

Η Μακένζι Ντέιβις στηρίζει την εκπαίδευση κοριτσιών την περίοδο της πανδημίας

Όσο τα σχολεία σε πολλές περιοχές του κόσμου παραμένουν κλειστά λόγω του κορονοϊού, η πρόσβαση στην εκπαίδευση γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Η ηθοποιός Μακένζι Ντέιβις, πρέσβειρα της One Girl Can, οργάνωσης με έδρα την Κένυα που υλοποιεί δράσεις για την ενδυνάμωση των κοριτσιών μέσω υποτροφιών και παροχής συμβουλών αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία της εκπαίδευσης.

Πανελλήνιες 2020: Ίδιος με πέρυσι ο αριθμός εισακτέων. Οι θέσεις ανά σχολή

Ίδιος με πέρυσι παραμένει φέτος ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με απόφαση που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και αφορά στον «Καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021». 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Για τα άτομα με Άσπεργκερ στο υπουργείο Παιδείας

Η ΕΣΑμεΑ μεταφέρει με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας τη δίκαιη διαμαρτυρία του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, σχετικά με τα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος /Σύνδρομο Άσπεργκερ, καθώς και τον αποκλεισμό τους από την ευεργετική ρύθμιση της εισαγωγής ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ροκ συγκρότημα προσφέρει δωρεάν «απαγορευμένα» βιβλία σε γονείς και μαθητές

Στα χέρια του παίρνει την κατάσταση το ροκ συγκρότημα Portugal. The Man, αναφορικά με την απόφαση σχολικού συμβουλίου σε περιφέρεια της Αλάσκα να βάλει σε «μαύρη λίστα» πέντε κλασικά λογοτεχνικά έργα, αφαιρώντας τα με αυτόν τον τρόπο από τη διδακτέα ύλη των σχολείων της περιφέρειας.

Βραβείο Κοινού σε Φεστιβάλ της Ιταλίας για εκπαιδευτική ταινία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Η  ταινία "Αντίο Ονειρα Μου" πήγε Ιταλία και κατέκτησε το Βραβείο Κοινού στο Corti a Ponte Film Festival 2020

Ο κοροναϊός «μολύνει» και την Παιδεία – Ποια τα πραγματικά προβλήματα

Η παιδεία ήταν ένας χώρος που παγκοσμίως βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες ανατροπές στην εποχή της πανδημίας. Ο λόγος είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωρών προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα, συχνά τα μέτρα αυτά προηγήθηκαν άλλον αναστολών λειτουργίας και της επιβολής περιορισμών στην κυκλοφορία. Αυτό είχε να κάνει και με την εκτίμηση ότι οι χώροι της εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, παρότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν δείχνουν να κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, και με το γεγονός ότι θεωρήθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος από την αναστολή άλλων «ουσιωδών» λειτουργιών.

Σπάνια φλεγμονώδης νόσος σε παιδιά: Πώς ονομάστηκε - Η σχέση με τον κορωνοϊό

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν χθες Πέμπτη προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, παρουσιάζεται στα παιδιά και ενδέχεται να συνδέεται με την covid-19.

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυοργανικό φλεγμονωδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία. Έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 18 πολιτείες ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα και τουλάχιστον τρεις θάνατοι, σε παιδιά ηλικίας 5, 7 και 18 ετών. Παρόμοια κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στη Γαλλία και την Ιταλία.

Επανεξετάζοντας την COVID-19 στα παιδιά

Αυξάνονται διαρκώς οι γνώσεις μας σχετικά με την επίδραση του νέου κορωνοϊού στα παιδιά. Εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που νοσούν από COVID-19 εμφανίζει μόνο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, έχουμε πλέον αδιάσειστα στοιχεία ότι κάποια παιδιά μπορεί να νοσήσουν βαριά. Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Βιολογικής Ερευνας του Ισραήλ (IIBR) ολοκλήρωσε μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα, εντοπίζοντας ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας. «Είμαι περήφανος για το προσωπικό του Ινστιτούτου, το οποίο έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ναφταλί Μπενέτ τη Δευτέρα, έπειτα από επίσκεψή του στο εργαστήριο που έχει την έδρα του στο Ness Ziona.

Οι λιπαρές τροφές μειώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης

Μπορεί να νιώθουμε ότι τα λιπαρά φαγητά αποτελούν «καταφύγιο» σε στρεσογόνες περιόδους – για παράδειγμα στην καραντίνα που όλοι ζήσαμε και στη «νέα κανονικότητα» που συνεχίζουμε να ζούμε – ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κανανάλωση ακόμη και ενός γεύματος με πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης.

Το τεστ του κορεσμένου λίπους

Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις που είχαν 51 γυναίκες σε τεστ προσοχής μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε κορεσμένο λίπος και ενός γεύματος που είχε προετοιμαστεί με χρήση ηλιελαίου το οποίο περιέχει πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος.

Οπως προέκυψε, οι επιδόσεις στα τεστ ήταν χειρότερες μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που μαρτυρεί επίδραση του κορεσμένου λίπους στον εγκέφαλο. «Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο διερευνούσαν αυτή την επίδραση σε μεγαλύτερο διάστημα χρόνου. Ηταν αξιοσημείωτο ότι εμείς είδαμε διαφορά με μόνο ένα γεύμα» ανέφερε η Ανελίζ Μάντισον, κύρια συγγραφέας της μελέτης, απόφοιτη Κλινικής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν αρχικώς σε τεστ προσοχής πριν από την κατανάλωση του γεύματος. Στη συνέχεια κατανάλωσαν το γεύμα το οποίο περιελάμβανε αβγά, λουκάνικο γαλοπούλας, ψωμί και κρεμώδη σάλτσα (τυπικό αμερικάνικο πρωινό, κυρίως στον Νότο) και περιείχε 60 γραμμάρια λιπαρών – είχε μαγειρευτεί είτε με λάδι που είχε ως βάση το παλμιτικό οξύ και ήταν πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά είτε με ηλιέλαιο που περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Και τα δύο γεύματα παρείχαν 930 θερμίδες και είχαν σχεδιαστεί ώστε να αντιστοιχούν σε τυπικά δημοφιλή γεύματα που πωλούνται από γνωστές αλυσίδες πρόχειρου φαγητού.

Πέντε ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος οι γυναίκες υποβλήθηκαν και πάλι σε τεστ προσοχής. Μια ως τέσσερις εβδομάδες αργότερα, επανέλαβαν τα ίδια ακριβώς βήματα μόνο που τη δεύτερη φορά κατανάλωσαν το αντίθετο γεύμα από αυτό που είχαν καταναλώσει την πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μετά την κατανάλωση του γεύματος που περιείχε πολλά κορεσμένα λιπαρά, όλες οι γυναίκες, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 11% χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ προσοχής σε σύγκριση με όταν κατανάλωσαν το αντίστοιχο γεύμα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Αύξηση των επιπέδων φλεγμονής

Παρότι στη συγκεκριμένη μελέτη δεν προσδιορίστηκε τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά την κατανάλωση γεύματος με πολλά κορεσμένα λιπαρά, η κυρία Μάντισον ανέφερε πως προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής σε ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς και του εγκεφάλου. Να σημειωθεί ότι τα λιπαρά οξέα μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το κυτταρικό «δίχτυ» που προστατεύει τον εγκέφαλο από την είσοδο εν δυνάμει επικίνδυνων ουσιών εντός του. «Είναι πιθανό τα λιπαρά οξέα να αλληλεπιδρούν απευθείας με τον εγκέφαλο» σημείωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Πιο έντονο το πρόβλημα εν μέσω πανδημίας

Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι η ικανότητα συγκέντρωσης μπορεί να μειώνεται ακόμη περισσότερο αυτήν την περίοδο καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονται στις λιπαρές τροφές θεωρώντας τις ως «διέξοδο» στο στρες που βιώνουν εξαιτίας της πανδημίας, ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας καθώς και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνας στη Συμπεριφορική Ιατρική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν άγχος, αρκετοί από αυτούς βρίσκουν πιο ελκυστικό ένα γεύμα με πολλά κορεσμένα λιπαρά παρά ένα γεύμα με μπρόκολο. Γνωρίζουμε επίσης από άλλες μελέτες ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν επίσης να έχουν αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση και στην προσοχή. Αν προσθέσουμε αυτά στο γεύμα με τα πολλά λιπαρά, μπορούμε να αναμένουμε οι επιπτώσεις στην πραγματική ζωή σε ό,τι αφορά τη γνωστική απόδοση θα είναι ακόμη μεγαλύτερες».

Τσώλη Θεοδώρα
Πηγή: Βήμα

Ασφαλής διεξαγωγή εξετάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία [ΦΕΚ Β 1846/2020]

Τρόπος ασφαλούς διεξαγωγής κάθε είδους εξετάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία

Φινλανδία: Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία

Οι μαθητές πήραν ξανά σήμερα τον δρόμο για τα σχολεία τους στη Φινλανδία έπειτα από οκτώ εβδομάδες που παρέμειναν κλειστά, αλλά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού.

Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία περίπου δυόμιση εβδομάδες πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, στις αρχές Ιουνίου, με αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης.