Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Πώς μια άσκηση με το γενεολογικό δέντρο μπορεί να φέρει τους μαθητές σε δύσκολη θέση και να τους δημιουργήσει έντονα αρνητικά συναισθήματα…

Πριν από τρεις μήνες περίπου ο ανιψιός μου, μαθητής νηπιαγωγείου, ήρθε στο σπίτι κρατώντας μια σελίδα Α4 με το κλασικό γενεολογικό δέντρο… Ομολογουμένως, ήταν μια από τις δύσκολες εργασίες της χρονιάς, όταν προσπαθούσαμε να χωρέσουμε όλοι στα κουτάκια που υπήρχαν εκεί. Από περιέργεια και μόνο, έψαξα να δω τα έτοιμα γενεολογικά δέντρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τα παιδιά του Δημοτικού (γιατί κακά τα ψέματα, η δημιουργία του γενεολογικού δέντρου στην κλασική του μορφή με τις διακλαδώσεις του και τα κουτάκια είναι πολύ δύσκολο να γίνει από το ίδιο το παιδί). Άλλα με περισσότερα κουτάκια, άλλα με λιγότερα, όλα τελείως άβολα. Πώς μπορεί κάποιος άλλος να ορίσει το σχήμα της οικογένειάς σου, όχι μόνο έτσι όπως την λένε τα επίσημα χαρτιά του κράτους, αλλά όπως την λέει η καρδιά σου ;

#ΜένουμεΣπίτι για να γλιτώσουμε από τους ανεμοστρόβιλους!

Η συγγραφέας και εικονογράφων παιδικών βιβλίων Κατερίνα Κρις μένει σπίτι και ζωγραφίζει για τα παιδιά με κουτάλια, ανεμοστρόβιλους και ό,τι άλλο βρει μπροστά της!

Η Σουηδική πρεσβεία ανεβάζει κάθε Παρασκευή μια ιστορία του Άλφονς στα ελληνικά

Η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μάρτης – Παιδικό βιβλίο θα ανεβάζει κάθε Παρασκευή μια ιστορία του Άλφονς, του αγαπημένου Σουηδού μικρούλη που δημιούργησε η Gunilla Bergström και με τον οποίο μεγάλωσαν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο!

Ακούστε παρακάτω το βιβλίο “Καληνύχτα, Άλφονς” σε μετάφραση Άννας Παπαφίγκου, η οποία το διαβάζει.

Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών: Εξ' αποστάσεως υποστήριξη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών, η αμκε Πρωτοπορία και το 1ο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Όρασης «Μπέττυ Λεωτσάκου» συνεχίζουν να παρέχουν εκπαιδευτική, συμβουλευτική και θεραπευτική υποστήριξη στα παιδιά με αναπηρία όρασης και στις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης και απαιτητικής περιόδου της πανδημίας του COVID-19, με στόχο τη διατήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά κυρίως της σχέσης και επαφής μεταξύ των εκπαιδευτικών, των θεραπευτών και των ωφελούμενων.

Εικονική περιήγηση στο Παιδικό Μουσείο της Βοστώνης

Μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου μας δίνουν την δυνατότητα να τα επισκεφτούμε από τον καναπέ μας. Επισκεφτείτε εικονικά το Παιδικό Μουσείο της Βοστώνης με το πάτημα ενός κουμπιού.
Εικονική επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο της Βοστώνης εδώ.
Πηγή: artandlife

Μ. Κολτσίδα: Σημειώσεις για τη «χρόνια» εξ αποστάσεως εκπαίδευση των ανάπηρων μαθητών και μαθητριών

Με σχετικό έγγραφο για «Εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» το Υπουργείο καλεί τους/τις εκπαιδευτικούς σε μια προσπάθεια συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις βαθμίδες της ειδικής αγωγής με εξ αποστάσεως αξιοποίηση εκπαιδευτικών τεχνικών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία). Παράλληλα, καλεί τις δομές (ΠΕ.Κ.Ε.Σ., Κ.Ε.Σ.Υ.) σε σχεδιασμό και οργάνωση παροχής κατάλληλων οδηγιών και σε διάχυση καλών πρακτικών. Τα σημεία του εγγράφου που προβληματίζουν, αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο σύγχρονο σχολείο σχετικά με την εκπαίδευση των ανάπηρων μαθητών/ριών, με τις πρακτικές του αποκλεισμού και του διαχωρισμού ως τις πλέον κυρίαρχες και την ένταξη -που σαλπίζουν οι θεσμοί- να λαμβάνει χώρα μόνο στη σφαίρα του φαντασιακού, εγκλωβισμένη σε θεωρητικές διακηρύξεις και εξαγγελίες.

ΕΙΚ: Παροχή υπηρεσιών από απόσταση

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (Ε.Ι.Κ.) για να εξυπηρετήσει τα κωφά και βαρήκοα άτομα και τις οικογένειές τους τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19,εκτός από την υπηρεσία της εξ’ αποστάσεως παροχής διερμηνέων για κωφούς και βαρήκοους, η οποία λειτουργεί κανονικά σε 24ωρη βάση, προσφέρει και τις παρακάτω υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Δωρεάν η πρόσβαση από τα κινητά δίκτυα

Από την Τετάρτη 8 Aπριλίου, χωρίς χρέωση από τα κινητά δίκτυα θα γίνεται η πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον Αnt1.

Όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως και οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων και παραχώρησαν πρόσβαση χωρίς χρέωση, για τους μαθητές που δεν την έχουν. 

Εκπαιδευτική τηλεόραση της ΕΡΤ: Πρόσκληση για εκπαιδευτικούς-διερμηνείς νοηματικής



Πρόσκληση για τη συγκρότηση Ομάδας Εκπαιδευτικών - πιστοποιημένων Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) στις βιντεοσκοπήσεις των μαθημάτων της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Διεθνής Παιδικός - Nεανικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής για την Ομογένεια: «κοντά ή μακριά ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι ΕΝΑ»

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών (ΓΓΑΕ) και η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας (ΠΠΕ), σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνουν 

Διεθνή Παιδικό - Nεανικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής για την Ομογένεια :
«κοντά ή μακριά ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι ΕΝΑ»
10 Απριλίου έως 5 Ιουλίου 2020

Μητρικός Θηλασμός και COVID-19 (SARS-COV-2)

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει τα νεογνά από το να αρρωσταίνουν και συμβάλλει στην προστασία τους καθ 'όλη τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ενάντια στις μεταδοτικές ασθένειες επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με απευθείας μεταφορά αντισωμάτων από τη μητέρα. Όπως συμβαίνει σε όλες τις επιβεβαιωμένες ή ύποπτες περιπτώσεις κρουσμάτων με SARSCOV-2, οι μητέρες με τα οποιαδήποτε συμπτώματα που θηλάζουν ή έρχονται σε επαφή δέρμα με δέρμα με το βρέφος τους, θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις. 
Διαβάστε το ενημερωτικό δελτίο από το Υπουργείο Υγείας εδώ.

ΠΑΜΑΚ: Μαθήματα το Πάσχα και οικονομική ενίσχυση σε δύο ΜΕΘ

Μαθήματα τη Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, καθώς και την Τετάρτη Πέμπτη και Παρασκευή στην εβδομάδα της Διακαινησίμου αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να αναπληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα χάθηκαν μέχρι την 30η Μαρτίου, οπότε έγινε πλήρης εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας από το Πανεπιστήμιο.