Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

7 συμβουλές για να είστε σε φόρμα: ιδέες για ενήλικες με οπτική αναπηρία

Είναι Ιανουάριος και όλα τα γυμναστήρια είναι γεμάτα. Άλλωστε, το να γυμναστεί κανείς και να αποκτήσει τη χαμένη του φόρμα είναι πάντα ένας στόχος για το νέο έτος. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για όλα τα άτομα (με ή χωρίς αναπηρία). Ωστόσο, το να αποκτήσει ένα άτομο με αναπηρία μια ρουτίνα γυμναστικής δεν είναι συνήθως κάτι απλό. Για παράδειγμα, τα άτομα με τύφλωση ή οπτική αναπηρία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες όταν αποφασίσουν να γυμναστούν και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Ίσως για αυτό το λόγο η νέα μελέτη του Dr. Keziah Latham, από το Anglia Ruskin University στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι δύο φορές πιο πιθανό να είναι σωματικά μη ενεργά σε σχέση με τους βλέποντες. Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία. Η Αμερικανική Εταιρεία Αθλητών με Τύφλωση (US Association of Blind Athletes) εκτιμά ότι έχει βοηθήσει περισσότερα από 100.000 άτομα (άντρες και γυναίκες) με προβλήματα όρασης να γίνουν κορυφαίοι αθλητές τα τελευταία 30 χρόνια. Και αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο τους κορυφαίους αθλητές. Εκατομμύρια άλλα άτομα με οπτική αναπηρία είναι δραστήρια άτομα, που κάνουν έναν προσεγμένο τρόπο ζωής που προάγει την υγεία τους, συμμετέχοντας σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και ομάδες σε τακτική βάση. 

Η καθιστική ζωή στην εφηβεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

Το πολύ καθισιό στην εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Κάθε πρόσθετη ώρα καθημερινής έστω και ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας ενός δωδεκάχρονου παιδιού, όπως το περπάτημα, ένα χόμπι ή οι δουλειές του νοικοκυριού, συνδέονται με μείωση κατά 10% των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα 18 του.

Εφηβοι εκτεθειμένοι και χαμένοι στο Διαδίκτυο

Σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους έχει δεχθεί παρενόχληση ή έχει αντιμετωπίσει επιθετική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο το 2019, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό έχει πράξει αναλόγως! Το 2013 ανάλογη συμπεριφορά είχε ένας στους πέντε. Φαινόμενα εξάρτησης από το Διαδίκτυο παρουσιάζει το 37% των εφήβων, το 8% μάλιστα μέτριας ή σοβαρής κλίμακας, έναντι 13% με πρόβλημα διαδικτυακής εξάρτησης το 2013, με τις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής κατάστασης να περιορίζονται τότε στο 2%. Τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων μέσα σε μόλις πέντε χρόνια αναδεικνύουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ) σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τα πρώτα αποτελέσματα βασίζονται στις απαντήσεις 612 εφήβων ηλικίας 12-18 ετών από διάφορες περιοχές της χώρας. «Βλέπουμε μια εκθετική ανάπτυξη των προβλημάτων από το 2013, που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη σχετική έρευνα. Υπάρχει μεγάλη επιδείνωση των στοιχείων, όπως για παράδειγμα στη διαδικτυακή παρενόχληση: το 2013 είχε συναντήσει παρόμοια συμπεριφορά το 20%, το 2019 πάνω από 30%», λέει στην «Κ» η κ. Αρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής-εφηβικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της ΕΕΕΙ.

Ενας δυστυχισμένος γάμος που έσωσε χιλιάδες ζωές

Ο δυστυχισμένος γάμος της Ούμα Πρίμαν άλλαξε όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και τις ζωές χιλιάδων άλλων - γιατί την βοήθησε να καταλάβει ποιος ήταν ο σκοπός της ζωής της: να βοηθάει τους φτωχούς συμπολίτες της να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Σπάνιες παθήσεις: Ιδρύθηκαν 18 εξειδικευμένα κέντρα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δεκαοκτώ εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία αντιμετωπίζονται σπάνιες παθήσεις ίδρυσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που παρέχει.

Τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων & Πολύπλοκων Νοσημάτων, όπως τα ονόμασε, λειτουργούν στα νοσοκομεία Λαϊκό, Αιγινήτειο, Αττικόν και Παίδων Αγία Σοφία.

Μαθήματα σεξουαλικής άγνοιας

Στην Ελλάδα του Snapchat, των 30.000 αμβλώσεων (σε κορίτσια κάτω των 16) ετησίως και της υπερέκθεσης εξ απαλών ονύχων στο online πορνό, η σεξουαλική αγωγή παραμένει ταμπού.

Παιδιά από όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο στη Χαλάστρα

Εκατοντάδες παιδιά από όλη τη χώρα θα γεμίσουν και φέτος το Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας συμμετέχοντας στο 7ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώνει ο Δήμος Δέλτα και ο Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δέλτα, σε συνεργασία με το Χορευτικό Χαλάστρας του ΚΠΟΔΔ, το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Covid-19: Κλειστά μέχρι τις 16 Μαρτίου τα σχολεία στο Χονγκ Κονγκ -Μαθήματα μέσω διαδικτύου

Στην προσπάθειά της να περιορίσει την επέκταση της επιδημίας του covid-19 η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου, ενώ επεσήμανε στους μαθητές που βρίσκονται στο εξωτερικό ότι δεν χρειάζεται να βιαστούν να επιστρέψουν.

Νέος χώρος για το Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας

Μία νέα σελίδα έχει ανοίξει πλέον για το Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας, μετά την μεταστέγασή του σε νέο χώρο, που του παραχωρήθηκε κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Πλέον στεγάζεται στο κτήριο κάτω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΣ, εκεί όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Σητείας.

Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας (και τι κάνετε αντί αυτού)

Το να σηκώνει ο γονιός χέρι στο παιδί του είναι σίγουρα ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει. Αλλά να του φωνάζει; Κάθε γονιός το έχει κάνει σε κάποια περίσταση. Αλήθεια, πόσο κακό μπορεί να είναι; Αρκετά, όπως δείχνουν τα πράγματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι οι φωνές μπορούν να αυξήσουν στα παιδιά τις ορμόνες που έχουν να κάνουν με το στρες και να οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή τoυ εγκέφαλού τους. Σύμφωνα, δε, με τις έρευνες, οι φωνές πρακτικά δεν λειτουργούν. Οδηγούν, μάλιστα, σε τύπους συμπεριφορών που οι γονείς προσπαθούν αποφύγουν, αντί να τις σταματήσουν.

Τραγωδίες Χωρίς Τέλος: 95.000 Παιδιά Σε Εμπόλεμες Ζώνες Έχουν Σκοτωθεί Ή Ακρωτηριαστεί Από Το 2005

Αριθμός ρεκόρ παιδιών ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, κατήγγειλε η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Η οργάνωση κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν για να τα προστατεύσουν από τις επιπτώσεις του πολέμου και της βίας.

Ο τοίχος που χάνεται: Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός στο Ινστιτούτο Goethe

Είτε είναι μια φράση της Hannah Arendt, ένας στίχος των Beatles, ένα απόσπασμα από την ταινία »Αμελί» ή μια φράση του Ούγγρου, βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ, Imre Kertesz: σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό το Goethe-Institut ρωτά τους πολίτες της Ευρώπης ποια είναι τα αγαπημένα τους αποφθέγματα από την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Τα καλύτερα αποφθέγματα θα χρησιμοποιηθούν σε μια ξύλινη εγκατάσταση με τίτλο «Ο τοίχος που χάνεται», η οποία με αφορμή τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παρουσιαστεί από το καλοκαίρι του 2020 σε δέκα χώρες της Ευρώπης.