Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Διαδικτυακό Workshop: "Προκλήσεις και Προοπτικές στην Εκπαίδευση παιδιών Ρομά"

Στο πλαίσιο της διάδοσης του έργου «Inclusive Schools For Roma» την Πέμπτη 28. Ιανουαρίου 2021 και ώρα 10.00-12.30 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-WORKSHOP με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές στην Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» για τις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Μόλις το 24% των μαθητών έχει πλήρη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

H devolo Greece σε συνεργασία με το InfoKids.gr, πραγματοποίησε έρευνα όπου γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την τηλεκπαίδευση.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και τέλος Νοεμβρίου του 2020, μεταξύ των επισκεπτών του InfoKids.gr, και ενώ ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεκπαίδευση λόγω και του 2ου lock down.

Κοροναϊός : Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μόλις το 1/16 του ιικού φορτίου των 80άρηδων, δείχνει ολλανδική μελέτη

Το ιικό φορτίο του κοροναϊού στους ανθρώπους αυξάνει σημαντικά με την ηλικία, επιβεβαιώνει μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το ιικό φορτίο στα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι κατά μέσο όρο το ένα δέκατο έκτο (1/16) του ιικού φορτίου των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών.

Δημόσια σχολεία: Για πρώτη φορά ξεκινά η αξιολόγηση όλων των σχολικών μονάδων

Στην αξιολόγηση όλων των δημόσιων σχολείων προχωρά άμεσα το υπουργείο Παιδείας, ενώ στις αμέσως επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Τα σχολεία θα αξιολογούνται κάθε χρόνο με βάση τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων, που θα έχουν αποφασίσει. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας ήδη έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχτικής υπουργικής απόφασης η οποία θα σημάνει και την έναρξη της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, μίας διαρκούς και δυναμικής διαδικασίας.

Αυτιστικός ή άτομο με αυτισμό;

Στη Βρετανία η National Autistic Society σε συνεργασία με το Public Health England έκανε έρευνα επ’αυτού θέτοντας το ερώτημα του συγκεκριμένου όρου ή του όρου «άτομο με αυτισμό» σε αυτιστικά άτομα.
Εκείνοι ομόφωνα ψήφισαν πως θέλουν να αποκαλούνται «αυτιστικοί» με την αιτιολογία πως όποιος γεννιέται με αυτισμό, είναι άρρηκτο στοιχείο της ταυτότητας και της ύπαρξης του χωρίς προσωπική επιλογή και τον διέπει απόλυτα ως τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς. 

ΠΟΥ: 4 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας- Να κλείνουν ή όχι;

Η συζήτηση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων συνεχίζεται έντονη και υποδαυλίζεται από την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, την επίδραση των οποίων στα παιδιά δεν γνωρίζουμε ακόμη καλά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, συνεχίζει να συνιστά να καταβάλλονται οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποφεύγεται το μαζικό κλείσιμο των σχολείων.

Προβολή: Εκδήλωση "5 Μύθοι για τα Παιδιά στα Ιδρύματα"

Τα Παιδικά Χωριά SOS, η UNICEF, η Lumos και η EASPD διοργάνωσαν μία συνομιλία σχετικά με τους μύθους για τα παιδιά στα ιδρύματα και την αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα.

Τι κρύβεται πίσω από τη βία των ανηλίκων

Oι λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές μέσα από τα όσα δήλωσαν στην Αστυνομία οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι για τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στην αποβάθρα του σταθμού Ομόνοιας αλλά και η ίδια η μαρτυρία του άτυχου άνδρα που έκανε λόγο για «αγρίμια» και για «μένος» με «πρόθεση να σκοτώσουν», σόκαραν την κοινή γνώμη ακόμα περισσότερο και από τα ίδια τα πλάνα ωμής βίας. Το νεαρό της ηλικίας τους (15 και 17 ετών), η συγκάλυψη από τη μητέρα τους, η εμπλοκή κρατικού αξιωματούχου σε ρόλο «βύσματος» και «καθοδηγητή» αλλά και η δική τους έως τώρα στάση που δεν δείχνει ίχνος μεταμέλειας ανοίγουν μια τεράστια συζήτηση για τα φαινόμενα βίας σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.

Πώς ο Πέτρος Δαμιανός έφερε την τηλεκπαίδευση στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα

Ο διευθυντής του σχολείου στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα μιλά στο Γιώργο Ψωμιάδη και στη LiFO για την ιδέα του «Προσπαθώντας TV» και για όσα έχει μάθει από τους ξεχωριστούς μαθητές του. 

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ είναι ο δάσκαλος που τις τελευταίες μέρες έχει απασχολήσει τον κόσμο του Διαδικτύου. Ο διευθυντής του σχολείου στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα δημιούργησε ένα κανάλι μέσα στη φυλακή που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα από την τηλεόραση στο κελί τους. Με το Ίντερνετ και τα λάπτοπ να απαγορεύονται και τον κορωνοϊό να καθυστερεί ακόμη περισσότερο την κατάσταση, η σχολική χρονιά βρισκόταν σε κίνδυνο. Έτσι αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και με τη βοήθεια κι άλλων ανθρώπων να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στους μαθητές του. Ο τίτλος του εγχειρήματος: «Προσπαθώντας TV». 

Σχολεία: Γυμνάσια και Λύκεια από 1 Φεβρουαρίου - Μέτρα ζητούν οι καθηγητές

Στην επίσπευση επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων προχωρά η κυβέρνηση,με δεδομένο οτι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο καθώς οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών ιδιαίτερα του Λυκείου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 1η Φεβρουαρίου, διότι απαιτείται και ενα περιθώριο μερικών ημερών, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν στα σχολεία τους για την δια ζώσης διδασκαλία.

Τα σημάδια ότι το παιδί έχει άγχος για το σχολείο

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν χαρούμενα από το σχολείο και να μας μιλούν γεμάτα ενθουσιασμό για την ημέρα τους, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο αποχωρισμός και η προσαρμογή μπορεί να δυσκολεύουν περισσότερο κάποια παιδιά, ειδικά μετά από μια περίοδο που έχουν συνηθίσει να περνούν τις ημέρες τους στη θαλπωρή του σπιτιού.