Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Κυνήγι του Θησαυρού: Πού είναι τα δικαιώματα του παιδιού;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού (20/11), η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει ακτιβιστική δράση, το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 – 14:00, στο Άλσος Παγκρατίου. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να συμμετάσχουν στο Παιχνίδι του Θησαυρού που θα λάβει χώρα στις 12:30. Οδηγός του παιχνιδιού θα είναι η προσωπική ιστορία ενός παιδιού Ρομά και προορισμός των συμμετεχόντων θα είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Παράλληλα, εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώνουν το κοινό για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών Ρομά στην Τσεχία και θα υπογράφονται εκκλήσεις.

Πηγή: facebook

Πανελλήνιος διαγωνισμός ελληνικής γλώσσας και ορθογραφίας

Διαγωνισμό ελληνικής γλώσσας για μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου προκηρύσσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας, που διοργανώνουν η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και οι Φίλοι του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η αξία της αυταπάτης

Oι φίλοι και η οικογένειά σαςκαι ακόμη περισσότερο ο δάσκαλος της μουσικής- λένε ότι δεν έχετε ιδιαίτερο ταλέντο στο πιάνο αλλά εσείς είστε πεπεισμένος ότι είστε ο Ραχμάνινοφ. Πιστεύετε ότι όλοι κάνουν λάθος και επιμένετε να επιδεικνύετε καθημερινά τη δεξιοτεχνία σας μη ξεκολλώντας τα δάχτυλά σας από τα πλήκτρα. Είστε παράλογος; Ως χθες η απάντηση θα ήταν μάλλον καταφατική, μια καινούργια θεωρία έρχεται όμως να σας απαλλάξει. Ανατρέποντας τα ως τώρα δεδομένα σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες έννοιες για τη σύγχρονη Φιλοσοφία, υποστηρίζει ότι η αυταπάτη σας όχι μόνο εμπεριέχει μια μεγάλη δόση λογικής, αλλά επιπλέον μπορεί να σας κινητοποιήσει ώστε να γίνετε καλύτερος.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας

«Βωλόσυρος κι αδοκάνα, ντουγένι κι ένα … χτένι!!!»

Παράξενες λέξεις μέσα σε παράξενες ιστορίες για παλιούς μαστόρους και ξεχασμένες τέχνες. Η Σάσα Βούλγαρη αφηγείται ιστορίες, θρύλους και τραγούδια για εργαλεία … δημιουργώντας μουσική με εργαλεία!

Για οικογένειες, με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
Ώρα έναρξης: 11 π.μ.
Πληροφορίες : 210 - 32 23 368 και 210 - 32 39 813
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Πανός 22, Πλάκα

Tate για παιδιά

Η γκαλερί μοντέρνας τέχνης Tate στο Λονδίνο είναι μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της και δείτε κινούμενα σχέδια, γνωρίστε καλλιτέχνες, παίξτε, ανακατέψτε μπογιές, ζωγραφίστε, κάντε γράφιτι, εμπνευστείτε για δημιουργίες.
Πηγή: Καθημερινή

Εκπαίδευση αναπήρων στην πόλη Kosovska Mitrovica

Η Εθνική Υπηρεσία απασχόλησης σε εργασία Σερβίας, με υποκατάστημα στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, του Κοσσυφοπεδίου, έχει οργανώσει φέτος, για πρώτη φορά, ειδικευμένη εκπαίδευση των αναπήρων, από τον τομέα των υπολογιστών και της Πληροφορικής, πράγμα που θα τους δώσει την ευκαιρία να βρουν ευκολότερα δουλειά. Για το θέμα αυτό γράφει ο δημοσιογράφος Vukomir Petrić

Δυσλεξία: Το µυστικό πίσω από το ταλέντο του Ντα Βίντσι

Με τις λέξεις δεν είχαν καθόλου καλή σχέση, µε τον χώρο όµως άριστη.
Το εξαιρετικό ταλέντο του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Πάµπλο Πικάσο αποδίδουν οι επιστήµονες στη δυσλεξία, από την οποία υπέφεραν αµφότεροι. Και ειδικότερα στην τρισδιάστατη αίσθηση του χώρου, που σύµφωνα µε νέα έρευνα συνδέεται άµεσα µε τη λεκτική νόσο.

Καρυωτάκης και Καβάφης οι αγαπημένοι των εφήβων

Ενδιαφέρονται οι σημερινοί έφηβοι για την ελληνική ποίηση. Αρκεί κάποιος να βρει τρόπο να τους μιλήσει για αυτήν. Ο εισηγητής του πρώτου κύκλου εργαστηρίων ποίησης για μαθητές Λυκείου, τα οποία διοργανώνει εφέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ποιητής Στρατής Πασχάλης , είναι εντυπωσιασμένος από τις σκέψεις, τις απορίες αλλά και τις αμφιβολίες για την ποίηση που διατύπωσαν οι μαθητές με γόνιμο τρόπο. Διαπίστωσε ότι «σε μια εποχή δύσκολη για τον κόσμο και την Ελλάδα, υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατορθώνουν να μιλήσουν στα παιδιά, να τους κινήσουν το ενδιαφέρον και μάλιστα να τα βοηθήσουν να διαμορφώσουν συγκροτημένη σκέψη για την ποίηση».

Η σκοτεινή πλευρά του «Κινέζου» Μίκι

Εφηβοι-«σκλάβοι», ηλικίας 14-16 ετών, βρέθηκαν να εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε κινεζικά εργοστάσια που κατασκευάζουν παιχνίδια για λογαριασμό της Ντίσνεϊ, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης China Labour Watch (CLW). Καθημερινή δωδεκάωρη εργασία, επαφή με επικίνδυνα χημικά χωρίς προστασία, σκληρές πρακτικές πειθαρχίας και φαγητό με κατσαρίδες είναι μόνο μερικές από τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν στην 25σέλιδη έκθεση. Μαζί με τους ενηλίκους συναδέλφους τους τα παιδιά εξαναγκάζονταν σε 12ωρη εργασία κάτω από «απαράδεκτες συνθήκες» και με πολύ χαμηλή αμοιβή, που δεν ξεπερνούσε τα 120 ευρώ τον μήνα. Πολλές φορές αυτό το ωράριο ακολουθείτο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Το ένα εργοστάσιο κατασκεύαζε λούτρινα ζωάκια ηρώων της Ντίσνεϊ και το άλλο κούκλες και σφραγίδες. Η CLW επέλεξε τυχαία δύο εργοστάσια στην Κίνα που συνεργάζονταν με τον αμερικανικό κολοσσό ψυχαγωγίας και έστειλε προσωπικό της για να μιλήσει με τους εργάτες.

Μπλόγκερ από κούνια

Ενα νηπιαγωγείο μπαίνει στην μπλογκόσφαιρα! Μαθητές νηπιακής ηλικίας πριν καλά καλά μάθουν την αλφαβήτα, πληκτρολογούν, ζωγραφίζουν, αφηγούνται και με τη συμβολή της δραστήριας νηπιαγωγού τους αναρτούν τα νέα τους σε μορφή βίντεο!

5η Παναττική Αθλητική Διοργάνωση ΑμΕΑ 2010

Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Περιστερίου, η Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων διοργανώνουν την 5η Παναττική Αθλητική Διοργάνωση ΑμΕΑ 2010, για παιδιά, νέους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010, 09:30–12:00 το πρωί στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» (οδός Τζων Κέννεντυ και Γιαννιτσών, Περιστέρι).

Αποσύρθηκε ο «οδηγός» για παιδόφιλους

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο το οποίο υπερασπιζόταν την παιδοφιλία και πωλούνταν στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon αποσύρθηκε έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις χρηστών του Ιντερνετ. Το βιβλίο µε τίτλο «Οδηγός αγάπης και απόλαυσης για τους παιδόφιλους: Κώδικας συµπεριφοράς όσων αγαπούν τα παιδιά» διατίθεται από τη γνωστή ιστοσελίδα και είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 2.000 σχόλια – τα περισσότερα αρνητικά και καταγγελτικά. Οι διαχειριστές του Amazon το απέσυραν µετά τις διαµαρτυρίες αλλά και τη δηµιουργία στο facebook δύο σελίδων που καλούσαν τους χρήστες σε µποϊκοτάρισµα της ιστοσελίδας λόγω του βιβλίου. Ο συγγραφέας του βιβλίου Φίλιπ Γκριβς δήλωσε ότι το έγραψε επειδή «µέχρι τώρα τα ΜΜΕ δεν απεικόνιζαν ορθώς τους παιδόφιλους, που αγαπούν τα παιδιά και δεν θέλουν να τα βλάπτουν».
Πηγή: Νέα

Η τρίτη ηλικία εκπαιδεύεται στο Ιnternet

Παλαιότερα οι μεγαλύτεροι αναλάμβαναν τις αγροτικές εργασίες συνοδευόμενοι από τα παιδιά που επιτελούσαν κάποιες βοηθητικές δουλειές. Στην ψηφιακή εποχή το αλέτρι και το τρακτέρ αντικαθίστανται από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μέλη των ΚΑΠΗ της Νίκαιας και μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αμαρουσίου συναντήθηκαν στον Πολυχώρο Απόλλων στα Καμίνια και συνεργάστηκαν στην «καλλιέργεια» μιας ψηφιακής φάρμας, σε μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του Facebook. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των Ημερών Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας που διοργανώνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Εργαστήρι Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Διαβάστε το υπόλοιπο δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα", καθώς και το σχετικό άρθρο στα Νέα "Η γιαγιά οργώνει χωράφια στο... facebook"

Ο εμβολιασμός ασπίδα προστασίας των παιδιών ενάντια στην πνευμονία

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο παιδιά, πεθαίνουν από πνευμονία κάθε χρόνο. Κάθε 20 δευτερόλεπτα χάνεται εξαιτίας της νόσου, μία ζωή ενός παιδιού κάτω των 5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα χάνονται 4.300 ζωές παιδιών.

Μάθε, παιδί μου, γλώσσες

Η κατάκτηση μιας ή δύο ξένων γλωσσών σε επίπεδο φυσικού ομιλητή, κάτι που αποτελούσε ως τώρα στόχο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, δεν είναι αρκετή στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της κινητικότητας και των έντονων αλλαγών, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ο νέος όρος λοιπόν που επιστρατεύθηκε για να περιγράψει την τάση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών είναι «πολλαπλογλωσσία».

Χειρήλατα "ποδήλατα" και ΑΜΕΑ

Για άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα αλλά που έχουν πλήρως λειτουργικά πάνω άκρα, η καλύτερη λύση είναι ένα χειρήλατο.
Στο χειρήλατο η δύναμη προώθησης προέρχεται από τα χέρια...
Υπάρχουν δύο λύσεις:

Χριστουγεννιάτικη «Φλόγα» κατά του καρκίνου

Μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, αγορασμένη από τη «Φλόγα», βοηθά τα παιδιά με καρκίνο να περάσουν λιγότερο επώδυνα τις δύσκολες στιγμές της θεραπείας τους.
Ο ομώνυμος «Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια» ζητά τη συμπαράστασή σας διαθέτοντας κάρτες για τις γιορτές με ζωγραφιές μαθητών από όλη την Ελλάδα.
Οι μαθητές ζωγράφισαν το όνειρο των Χριστουγέννων και το πρόσφεραν στα παιδιά της «Φλόγας», ως ένδειξη αγάπης και ελπίδας στον αγώνα που δίνουν για την ζωή και την υγεία τους.
Οι γονείς της «Φλόγας» μάζεψαν τις ζωγραφιές, τις τύπωσαν και τις διαθέτουν προς επτά ευρώ το πακέτο των 10 καρτών.

Σεξισμός από... κούνια!

Τα κοινωνικά στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων εμφυσούνται στα παιδιά μέσω του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο, δυστυχώς ακόμα και σήμερα, διαπαιδαγωγούνται αγόρια και κορίτσια -τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο/νηπιαγωγείο- αλλά και αντανακλώνται στον διαχρονικά κατοχυρωμένο διαχωρισμό «αγορίστικων» και «κοριτσίστικων» παιχνιδιών. Κούκλες και οικιακά παιχνίδια για τα κορίτσια, αυτοκίνητα και αθλητικά παιχνίδια για τα αγόρια.

Διήμερο χριστουγεννιάτικης αγοράς

Το καλύτερο χριστουγεννιάτικό δώρο θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι βρεθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίου στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Εκεί θα λάβει χώρα η «χριστουγεννιάτικη αγορά» που διοργανώνεται από το το Κέντρο Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης «Θεοτόκος», το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά και νέους με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές ανεπάρκειες, ηλικίας 5-25 ετών.

Βραβείο Αειφόρου Σχολείου

Λέμε ότι με την αειφόρο ανάπτυξη σεβόμαστε τον πλανήτη μας και εξασφαλίζουμε ότι η ποικιλομορφία της ζωής σε αυτόν θα διατηρηθεί για πάντα. Ξέρετε ότι σε αυτό μπορεί να συμβάλει και το σχολείο σας; Πώς; Θα βρείτε την απάντηση στην ιστοσελίδα http://www.aeiforosxoleio.gr/ Σε αυτή θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το "Βραβείο Αειφόρου Σχολείου", ένα διαγωνισμό μεταξύ σχολείων για το συνολικό "πρασίνισμα" της σχολικής κοινότητας και τον προσανατολισμό της προς την αειφορία. Στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Αν θέλετε να λάβετε μέρος, βιαστείτε!.

Πηγή: Ένθετο στην εφημερίδα Καθημερινή "Οι ερευνητές" 13.11.2010 (σελ. 5)

Ημερίδα για την υπερκινητικότητα στο Ηράκλειο

Ημερίδα με θέμα, «Παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ )» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 του μήνα στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα Ανδρόγεω.

Η ζωή με τον «ζαχαρούλη»

Αν είχαν δυνατότητα επιλογής, θα διάλεγαν πάλι να έχουν διαβήτη. Δυο παιδιά και μια νεαρή γυναίκα που όχι μόνο έμαθαν να ζουν με τη νόσο αλλά πιστεύουν ότι, με έναν παράδοξο τρόπο, έκανε καλύτερη την ποιότητα της ζωής τους.

“Ιστορικά αναλφάβητα τα Ελληνόπουλα”

Ιστορικά αναλφάβητα κινδυνεύουν να μείνουν τα Ελληνόπουλα, καθώς, παρά την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στο μάθημα της ιστορίας, τα σχολικά βιβλία και οι μέθοδοι διδασκαλίας που ακολουθούνται στην εκπαίδευση, όχι μόνο δεν προάγουν την κριτική σκέψη, αλλά συχνά ούτε καν βοηθούν στην απόκτηση βασικών γνώσεων από τους μαθητές.