Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Χριτουγεννιάτικες κατασκευές με ρολά χαρτιού



Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Το τελευταίο κουδούνι της φετινής χρονιάς θα χτυπήσει σε δύο εβδομάδες, καθώς θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα κάνουν τελευταία φορά μάθημα για το 2017, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.

Η ορχήστρα είναι η ιδανική κοινωνία

Ανεκτίμητο να σε ξαφνιάζει (ευχάριστα) η πόλη σου, πόσο μάλλον να σε συγκινεί. Αυτό πάντως συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής με το που οι πρώτες νότες από την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν ξεγλίστρησαν από την αίθουσα μουσικής του 2ου ΓΕΛ-Θεόδωρος Αγγελόπουλος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της Αχαρνών και Χέυδεν, γνωστότερο ως Βίλα Αμαλία, προς τους φαρδείς διαδρόμους με τα γυαλισμένα ασπρόμαυρα πλακάκια και «ανεβαίνοντας» τη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα δραπέτευσαν στο προαύλιο και ακόμα πιο έξω, στην Αθήνα. Ηταν μια ακριβή στιγμή για όσους είχαμε την τύχη να είμαστε εκεί, στη δεύτερη μόλις πρόβα της ορχήστρας El Sistema, μία από τις νέες πιο φιλόδοξες δράσεις του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή μουσική ορχήστρα για παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από διάφορες περιοχές της Αθήνας, αλλά και προσφυγόπουλα από δομές και καταυλισμούς της Αττικής, με κρυφό, ακατέργαστο ταλέντο και κυρίως αγάπη για τη μουσική.

Καταγράφονται σχολεία χωρίς ράμπες για ΑμεΑ

Να ληφθεί μέριμνα ώστε να κατασκευαστούν ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλα τα σχολεία, ορίζει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και ήδη δρομολογείται η καταγραφή των σχολικών μονάδων που δεν έχουν υποδομές πρόσβασης για ΑμεΑ.

Ανάγκη η δημιουργία ενός Εθνικού Ιδρύματος Κωφών εφάμιλλου με αυτά άλλων χωρών της ΕΕ

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που το θεωρούν "δεύτερο σπίτι" τους -και όχι άδικα- αφού η συσσωρευμένη γνώση και η εμπειρία των ανθρώπων που το στελεχώνουν στα θέματα που τούς αφορούν είναι τεράστια. Ο λόγος για το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, που λειτουργεί από το 1937 κι έχοντας διαγράψει ήδη μια σημαντική πορεία, θέτει πλέον ακόμη υψηλότερους στόχους κατά τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πολυγλωσσικά και πολιτισμικά εργαστήρια για παιδιά για τις διακοπές των Χριστουγέννων από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ

Η ερευνητική ομάδα «Pluralités» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει και φέτος, κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά εργαστήρια για μαθητές νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Η δράση έχει τίτλο AUTH-PLURILANG HOLIDAYS.

Τίτλοι τέλους για το «Πάμε σινεμά;» στα σχολεία

«Πάμε σινεμά;» και... cut! Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν πήρε έγκριση από το υπουργείο Παιδείας να υλοποιηθεί κατά το τρέχον σχολικό έτος. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αποδομούν τους λόγους που επικαλείται το υπουργείο για την απόφασή του. Το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή ήταν 6 ευρώ.

Ψηφιακά μαθήματα Α' Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκμάθησης Α' Βοηθειών δίνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

Τα ηλεκτρονικά μαθήματα του προγράμματος e-learnig «Βασική Υποστήριξη Ζωής» περιλαμβάνουν τις ενότητες:

Με τα ΜΜΕ τα βάζει το σχολείο όπου μαθητής ξυλοκόπησε καθηγητή του

Σε ανακοίνωση κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, μετά το περιστατικό με τον μαθητή που επιτέθηκε και τραυμάτισε τον καθηγητή του, όταν εκείνος του έκανε παρατήρηση.

Ξεκινούν τα μαθήματα ενισχυτικής διαδασκαλίας σε 440 σχολεία

Σε εφαρμογή θα τεθεί και φέτος το πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές γυμνασίου. Από την Τετάρτη13 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε 440 σχολεία (Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης-ΣΚΑΕ) και θα τελειώσουν στις 31 Μαϊου, δηλαδή, με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Θα ήθελες να προσφέρεις φιλοξενία και φροντίδα σε ένα ασυνόδευτο παιδί που βρίσκεται μόνο του στην Ελλάδα;

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί από αυτούς αυξάνεται συνεχώς, η ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες διενεργούν την προβλεπόμενη από το Νόμο κοινωνική έρευνα, ξεκίνησε να εφαρμόζει πρόγραμμα αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων. Σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί στα παιδιά αυτά η ευκαιρία να αναπτυχθούν ψυχοκινητικά και συναισθηματικά στο πλαίσιο ενός ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος, ικανού να τους προσφέρει την αποκλειστική φροντίδα, την αγάπη και τα ερεθίσματα που κάθε παιδί έχει ανάγκη.