Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Νερού (Η φύση έχει τη λύση)




Εκδήλωση-Συζήτηση: Υπερεθνικοί Οργανισμοί και Εκπαίδευση

Αύριο, Παρασκευή 23 Μαρτίου, και ώρα 18.30, το περιοδικό "Σελιδοδείκτης" οργανώνει εκδήλωση/συζήτηση  με θέμα «Υπερεθνικοί Οργανισμοί (ΕΕ, ΟΟΣΑ, κα.) και Εκπαίδευση», στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αίθουσα μπλε 1). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Γιώργος Γρόλλιος, και η εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σοφία Στεφανίδου. Η εκδήλωση/συζήτηση οργανώνεται στα πλαίσια του αφιερώματος «Υπερεθνικοί Οργανισμοί και Εκπαίδευση» του 2ου και 3ου τεύχους του περιοδικού Σελιδοδείκτης, σε μια προσπάθεια ευρύτερου προβληματισμού, ανταλλαγής ιδεών κι εμβάθυνσης του θέματος.
Πηγή: Facebook

Το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας παγκοσμίως εμφανίζει οδοντική τερηδόνα

Το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζει οδοντική τερηδόνα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν χωρίς θεραπεία. Η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, που συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα αντιμετώπισε την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πλήττει την ικανότητα κεντρικής όρασης, ενώ αφήνει άθικτη την περιφερική όραση. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών και αποτελεί την κυριότερη αιτία μόνιμης απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους

Οι πρώτοι δύο ασθενείς με προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, που βρίσκονταν ένα βήμα πριν την τύφλωση, έκαναν μια πειραματική θεραπεία βλαστοκυττάρων στα μάτια τους και μπόρεσαν να δουν ξανά, ακόμη και να διαβάσουν.

Αντρια Ζαφειράκου: «Το να είσαι δάσκαλος είναι πεπρωμένο»

Η Ελληνοκύπρια Καλύτερη Δασκάλα στον Κόσμο μιλάει για τις συνθήκες δουλειάς της στην υποβαθμισμένη περιοχή Μπρεντ του Λονδίνου. Εκεί όπου η πολυπολιτισμικότητα είναι καθημερινότητα - έμαθε να χαιρετά σε 35 γλώσσες για να λέει «καλημέρα» σε κάθε έναν μαθητή ξεχωριστά...

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές και σε σχολεία!

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) σε συνεργασία με την Openwise διέθεσε τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D printers) σε πέντε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία έως το τέλος του 2018.

Αθλητικό υλικό σε σχολεία με αφορμή το «Βίκος Street Relays»

Αθλητικό υλικό και ειδικότερα μπάλες ποδοσφαίρου και αθλητικά στρώματα προσέφερε η αθλητική εταιρεία ΕΡΜΗΣ σε σχολεία της πόλης με αφορμή τους αγώνες «Βίκος Street Relays» που πραγματοποιήθηκαν στην Λάρισα τον περασμένο Οκτώβριο. Οι αγώνες σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και το Σύλλογο Βετεράνων Αθλητών Στίβου. (ΣΥ.Β.Α.Σ)

Η ανακατανομή των εισακτέων θα «ανακατέψει» τις βάσεις εισαγωγής

Έως την Πέμπτη, 29 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ μέχρι τότε θα γνωρίζουν και τον ακριβή αριθμό των εισακτέων.

Ο αριθμός των εισακτέων δεν θα είναι μικρότερος από τον περσινό, ωστόσο θα υπάρχουν πολλές ανακατανομές, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η αύξηση στον αριθμό των εισακτέων κυρίως σε σχολές της περιφέρειας και η μείωση σε σχολές υψηλής ζήτησης, όπως είναι οι ιατρικές σχολές, αλλά πιθανόν και οι κεντρικές Πολυτεχνικές.

Αυτή η ομάδα εθελοντών «δίνει χρώμα» στη ζωή μη προνομιούχων παιδιών

Εδώ και περίπου οκτώ χρόνια μια ομάδα εθελοντών μια φορά τον μήνα παίρνει τα πινέλα της και πάντα χαμογελαστή, δίνει ένα ραντεβού έξω από ιδρύματα, δομές, στέγες ανηλίκων, νοσοκομεία. Είναι οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» που χαρίζουν χαρά σε μη προνομιούχα παιδιά, σύμφωνα με εκείνους .

Σοβαρές διακρίσεις στις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων

Την Τρίτη, επιδόθηκε στον 39χρονο Βασίλη Δημάκη, κρατούμενο της Δ΄ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, ένα έγγραφο. Ηταν η απόρριψη εκ μέρους του Συμβουλίου της Φυλακής της αίτησής του για εκπαιδευτική άδεια. Είναι πρωτοετής του Πολιτικού της Νομικής του ΕΚΠΑ, όπου είχε εισαχθεί δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας. Ηταν η τρίτη κατά σειρά απόρριψη αιτήματός του για υπαγωγή στο καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»), ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τις παραδόσεις, να επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη, να έχει πρόσβαση στις σημειώσεις κ.ο.κ.

Νέες ενδείξεις ότι τα αιθέρια έλαια προκαλούν γυναικομαστία στα αγόρια

Οι χημικές ουσίες σε δύο έλαια, της λεβάντας και του τεϊόδεντρου, φαίνεται πως μιμούνται τις θηλυκές ορμόνες στο σώμα, με αποτέλεσμα μερικές φορές ένα αγόρι να βλέπει τα στήθη του να μεγαλώνουν.

Τα αιθέρια έλαια από φυτά διαφημίζονται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι είναι τελείως αβλαβή. Επιστήμονες στις ΗΠΑ παρουσίασαν νέες ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν σε διόγκωση του στήθους των ανδρών (μεγαλομαστία ή γυναικομαστία).

Πρόσωπο: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου είναι ένας άνθρωπος που δεν μοιάζει με πολλούς. Πέρα και μακριά από τα κλισέ για «δύναμη ψυχής», «ατσάλινη θέληση» και άλλα συναφή, το παράδειγμά της αποτελεί πηγή έμπνευσης. 

Όταν η ζωή την οδήγησε στο αμαξίδιο, εκείνη είχε διαφορετικά σχέδια και αναδιαμόρφωσε την καθημερινότητα της ασχολούμενη με το χορό και την ακροβατική σε αμαξίδιο και πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις στην κολύμβηση σε παραολυμπιακό επίπεδο. 

Πυρά κατά του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον υπουργό Παιδείας και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργείας Νίκου Φίλη.