Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, ... συγκεντρωμένα;


Όταν ένας μαθητής προσέχει στο μάθημα κοιτάζει τον εκπαιδευτικό, δεν κουνιέται, δεν χτυπάει το μολύβι του στο θρανίο, δεν μουρμουρίζει, δεν ζωγραφίζει, δεν παίζει με αντικείμενα… Κάθεται ακίνητος και ήσυχος!

Αυτή είναι η άποψη που έχουν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ είναι σωστή.

Εξ' αποστάσεως διερμηνεία από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών στο myOAEDlive

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ) παρέχει εξ' αποστάσεως διερμηνεία για κωφά και βαρήκοα άτομα στον ΟΑΕΔ μέσω της πλατφόρμας myOAEDlive. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στην ιστοσελίδα του ΕΙΚ, εδώ.

Η ελληνική συμμετοχή στον International Low-Vision Song Contest 2021

Η Ελλάδα, με τη στήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), συμμετέχει στο μουσικό διαγωνισμό "International Low-Vision Song Contest". Στις 6 Μαΐου, ανακοινώθηκε η επιλογή της ελληνικής συμμετοχής έπειτα από ψηφοφορία. Νικητήριο τραγούδι αναδείχθηκε το "Μονάχα μια στιγμή" της Αναστασία Αξαοπούλου.


Η πανδημία όξυνε τις σχέσεις γονέων – εφήβων

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε η πανδημία το σπίτι της Τίφανι Λι. Ανήσυχη με την εξάπλωση του κορωνοϊού, η κ. Λι ζήτησε από τον 15χρονο γιο της Μπο, να τηρεί αποστάσεις και να φοράει μάσκα. Αυτό δεν ευχαρίστησε τον Μπο, καθώς πολλοί κάτοικοι της κωμόπολης Μίτερ της Τζόρτζια, έξω από τη Σαβάνα, δεν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς με πολυμέσα

Στην ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών και πολυμέσων για την ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις σχολικές μονάδες, επικεντρώνεται το ερευνητικό έργο «I_AM: Inclusive education using Animation and Multimedia», εταίρος του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros».

Το -χρηματοδοτούμενο από το κοινοτικό πρόγραμμα Erasmus+ - έργο έχει διετή διάρκεια και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Στόχος του είναι η υποστήριξη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες, μέσω μιας καινοτόμου προσωποκεντρικής, διεπιστημονικής και βασισμένης στην τέχνη προσέγγισης.

1ο Πανθεσσαλικό e-Μαθητικό Συνέδριο «Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Το 1ο Πανθεσσαλικό e-Μαθητικό Συνέδριο «Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών» θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 για τους/τις μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 για τους/τις μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Ο Μανώλης είναι αυτιστικός και η μητέρα του μας αφηγείται την ιστορία του

Η Στέλλα είναι η μητέρα του Μανώλη. Ο Μανώλης είναι αυτιστικός και, όπως μου είπε, της έμαθε τι είναι σημαντικό σε αυτή τη ζωή. Η ίδια είναι παντρεμένη με τον Νίκο, με τον οποίο είναι μαζί 26 χρόνια. Οι δυο τους, μαζί με την κόρη τους, την Αγγελική, έχουν βοηθήσει τον Μανώλη να αποκτήσει μια καθημερινότητα που αγαπά. Αυτή είναι η ιστορία του…

Ιστορίες Μαμάδων στην Ελλάδα που Δεν το Έβαλαν Κάτω

Το VICE μίλησε με τέσσερις διαφορετικές γυναίκες που έγιναν μαμάδες με ξεχωριστούς τρόπους, αλλά με την ίδια θέληση να τα καταφέρουν.


Υπάρχει στ’ αλήθεια άνθρωπος που δεν έχει αναζητήσει τη μητρική ασφάλεια σε κάποια φάση της ζωής του, όπου τα πράγματα ζόρισαν αρκετά; Οι γυναίκες όμως που μας μεγαλώνουν και μας αγαπάνε ανιδιοτελώς και καθολικά, πώς τα βγάζουν πέρα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, όταν παλεύουν μόνες σε μια αδιάφορη πολιτεία ή όταν αγωνίζονται «εκτός έδρας»;

Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, που παρουσιάζεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, προωθεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158, με την οποία προχωράμε πιο πέρα από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για θέματα, όπως η άδεια πατρότητας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για τις γονικές άδειες.

Μαθήματα ανακύκλωσης από 30 μαθητές-εθελοντές από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Ο Δήμος Αθηναίων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή δράση, δίνοντας ενεργό ρόλο στη νέα γενιά, που αποτελεί τον πυρήνα για μια καλύτερη και υπεύθυνη κοινωνία για το αύριο.

Τριάντα μαθητές ηλικίας 13-16 ετών, εθελοντές της μαθητικής δράσης You Smile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έδωσαν το παρών στο Άλσος Προμπονά, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την ρύπανση του περιβάλλοντος και τη μη δημιουργία αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας και ενημερώθηκαν για το τεράστιο όφελος της ανακύκλωσης. Στο τέλος της δράσης, η οποία διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε διαχωρισμός των υλικών που συλλέχθηκαν, προκειμένου να μην οδηγηθούν προς ταφή στον ΧΥΤΑ αλλά προς ανάκτηση.

Ταξιδεύοντας με παιδιά: Η ελληνική οικογένεια που κατέκτησε τις πιο επικίνδυνες γωνιές της Γης

Είναι η πιο ταξιδιάρικη οικογένεια της Ελλάδας. Έχουν επισκεφτεί το μισό πλανήτη, έχουν τρυπώσει στις πιο άγνωστες γωνιές και έχουν καθιερώσει το Traveling with kids πολύ πριν ο κορονοϊός μας κλείσει στα σπίτια.

Eυτυχώς δηλαδή που έγινε και η πανδημία και τους πετύχαμε λίγο στο σπίτι τους στην Αθήνα. Το ραντεβού μας δόθηκε στο μικρό παράδεισο της οικογένειας που θυμίζει περισσότερο παιδότοπο. Η μαμά μας καλωσορίζει και ο μπαμπάς παίζει στο πιάνο το θρυλικό Αutumn Leaves του Joseph Kosma προετοιμάζοντας το κλίμα για τις περιγραφές αλά Ιντιάνα Τζόουνς που θα ακολουθήσουν. Η αλήθεια είναι πως όσο βρέθηκα στην αυλή ο χρόνος σταμάτησε. Ήταν ο πιο σύντομος αλλά πιο συναρπαστικός γύρος της Γης. Είχαν τόσα πολλά να μου διηγηθούν και τότες εικόνες να μου περιγράψουν που όταν κάθισα να γράψω τούτες τις αράδες δεν ήξερα από που να αρχίσω και που να τελειώσω...

Γιορτή της Μητέρας: Τρεις «διαφορετικές» μαμάδες μιλούν για την εμπειρία τους στο in.gr

Μια μητέρα από τα παιδικά χωριά SOS, μια ανάδοχη μητέρα ενός 14χρονου αγοριού και μια μητέρα που ανέλαβε την προσωρινή αναδοχή δυο ασυνόδευτων προσφυγόπουλων μιλούν για τις ξεχωριστές – αλλά και τις απαράλλαχτες – χαρές και δυσκολίες της ανατροφής των παιδιών τους

Ούτε υποχρέωση, ούτε προορισμός, αλλά ενίοτε ανεκτίμητο δώρο, η μητρότητα σήμερα γιορτάζει σε κάθε της μορφή. Οι οικογένειες, άλλωστε, ήταν ανέκαθεν τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο κι οι άνθρωποι που τις συνέθεταν, και μπορούσαν πάντα να ξεπερνούν τα όρια της εξ αίματος συγγένειας – και τα σύνορα των κρατών. Αρκεί να είχαν στον πυρήνα τους την αγάπη, τον σεβασμό και την κατανόηση.

Νότιγχαμ: Τετράχρονος κάλεσε το 999 για τη μητέρα του χάρη σε ένα αυτοκινητάκι

Ένα αγόρι τεσσάρων ετών, βλέποντας το αυτοκινητάκι του με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης στην οροφή του, κάλεσε το 999, για να ενημερώσει ότι η μητέρα του είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια κρίσης.

Η Σαρλότ Καν ανέφερε πως ο γιός της Έσα, που παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία, χρησιμοποίησε το τηλέφωνό της για να καλέσει σε βοήθεια και ανάμεσα σε άλλα είπε: «η μαμά μου έπεσε. Μαμά βοήθεια». Η ίδια είπε πως δεν θα μπορούσε να είναι πιο περήφανη για τον γιό της ο οποίος έδωσε στους αστυνομικούς τα κλειδιά του σπιτιού μέσα από το γραμματοκιβώτιο.

Διαδικτυακή συζήτηση (11/5): “Σκύβοντας πάνω από τα ανείπωτα. Απώλεια και Τραύμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση με θέμα Σκύβοντας πάνω από τα ανείπωτα. Απώλεια και Τραύμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας Covid-19. Πολλοί από εμάς έχουμε νοσήσει οι ίδιοι, ή έχουμε στο περιβάλλον μας άτομα που έχουν νοσήσει. Στον αγώνα αυτόν, απλοί πολίτες, γιατροί και νοσηλευτές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον φόβο, τον κίνδυνο, την αβεβαιότητα και το άγχος.

Οι τρεις δεξιότητες του καλού εφήβου

Οι έφηβοι είναι σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο και φροντίδα στη επίτευξη των ακαδημαϊκών στόχων τους αλλά και για να μαθαίνουν νέες δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι καθώς θα ωριμάζουν στον ενήλικο εαυτό τους.

Αυτές μπορεί να σχετίζονται με την συναισθηματική ή την ψυχική υγεία του παιδιού, τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα γύρω του ή ακόμα και να αποτελούν λειτουργικές δεξιότητες, που θα το προετοιμάσουν καλύτερα για την καθημερινότητα ενός ενήλικα.

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε πως πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε, στην εμβληματική εκπομπή Saturday Night Live (SNL) της αμερικανικής τηλεόρασης πως πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ.

Ο 49χρονος μεγιστάνας απευθυνόμενος στους τηλεθεατές είπε πως «γράφω ιστορία σήμερα ως το πρώτο άτομο με Άσπεργκερ που παρουσιάζει το SNL.... Ή το πρώτο που το παραδέχεται» για να εισπράξει το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.

Το Σκασιαρχείο

Το κείμενο της Συντακτικής Επιτροπής 

Το σημερινό ένθετο τετρασέλιδο με τον τίτλο «Το Σκασιαρχείο» εγκαινιάζει την τακτική συνεργασία της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο» με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα η εφημερίδα θα περιλαμβάνει ένα ένθετο αφιερωμένο στον κόσμο της εκπαίδευσης στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο.