Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κόνραντ Γούλφραμ: Διδασκαλία πραγματικών μαθηματικών με υπολογιστές σε παιδιά



Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης: Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, αλλά και ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, διοργανώνουν για έκτη συνεχή χρονιά τις «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας». 

Οι δρόμοι του νερού στην πόλη μας

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν στο χώρο τους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι δρόμοι του νερού στην πόλη μας» της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πιλοτική εφαρμογή EduTubePlus στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Πάτρας

Γράφει η Αγγελική Νικολοπούλου, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Πάτρας

Στην υπηρεσία EduTubePlus ενταχθήκαμε από αρχές Οκτωβρίου 2010.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους. Οι κωφοί λόγω της ακουστικής απώλειας προσλαμβάνουν τις πληροφορίες κυρίως μέσω της οπτικής οδού. Έτσι η συλλογή των video της υπηρεσίας διευκόλυνε τη διδασκαλία μας και κράτησε το ενδιαφέρον των μαθητών μας αμείωτο.

Βρετανικά κίνητρα για βελτίωση στις εξετάσεις: Δωροδοκούν μαθητές Δημοτικού

Δημοτικό σχολείο στο Λέστερ της Βρετανίας «δωροδοκεί» μικρούς μαθητές προκειμένου αυτοί να παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και το σχολείο να βελτιώσει τις συνολικές του επιδόσεις στις γενικές εξετάσεις! Η διεύθυνση του σχολείου δίνει σε κάθε μαθητή που θα επιλέξει να κάνει ένα επιπλέον μάθημα διάρκειας 45 λεπτών, μία λίρα ημέρα - δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα ευρώ. 

Δράσεις για παιδιά από το Κρουστόφωνο

Θα «δουν» για πρώτη φορά τη Ροτόντα

Ονειρο χειροπιαστό θα γίνει για τα άτομα με προβλήματα όρασης η Ροτόντα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και καλοδιατηρημένα μνημεία της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε περί το 300 π.Χ. Μόλις ο επισκέπτης θα πλησιάζει το μνημείο, ένα ηχητικό μήνυμα θα φτάνει στο κινητό του τηλέφωνο με τη βοήθεια δυο μικρών κεραιών που θα τοποθετηθούν στο κτίριο, που έχτισε ο Γαλέριος κατά μία εκδοχή για μαυσωλείο του.

Σερά εκδηλώσεων από το 2ο ΓΕΛ Χορτιάτη

Στα πλαίσια της οργάνωσης πολιτιστικών – εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με στόχο το «άνοιγμα» του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία θα γίνουν στο 2ο ΓΕΛ Χορτιάτη οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Δωρεάν εξετάσεις ακοής σε παιδιά

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών σε συνεργασία με νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, οργανώνει Ανιχνεύσεις Ακοής σε Παιδιά τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Οι ανιχνεύσεις ακοής θα γίνονται δωρεάν, χωρίς ραντεβού και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας:

Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης

Το όραμα για το σχολείο του μέλλοντος όπου προτάσσονται η επικοινωνία, η υλοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών δράσεων, η ανάπτυξη μαθητικών πρωτοβουλιών και η αμφίδρομη επικοινωνία της σχολικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, κατακτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Ο εκσυγχρονισμός της Παιδείας είναι ένας ύψιστος στόχος, για την επίτευξη του οποίου απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει ειδική ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης», με τη συνεργασία των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Θεσσαλονίκης, τοΣάββατο 12 Μαρτίου. Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής, θ’ αρχίσουν στις 9.30 το πρωί και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. 

Εργαστήρι Λεξομαγειρικής για παιδιά Δημοτικού

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών θα διοργανωθεί εργαστήρι με τίτλο «Εργαστήρι Λεξομαγειρικής».

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του νέου εργαστηρίου για μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού με τίτλο «Εργαστήρι Λεξομαγειρικής». Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 18:45 – 19:45 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, 2310324666)

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την απασχόληση των ΑμεΑ: Απαιτούνται νέες πολιτικές ένταξης

«Κοινή παραδοχή είναι ότι η εργασία αποτελεί το “κλειδί” για την αυτόνομη διαβίωση και την κοινωνική ένταξη. Για τα άτομα με αναπηρία, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν εμπόδια και φραγμούς σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών για την πρόσβαση στην απασχόληση λειτουργεί ως μία ακόμη τροχοπέδη στην καθημερινότητα αυτών και των οικογενειών τους».

Δρακοπαραμύθι στη Γαλλική Νοηματική Γλώσσα (LSF)


Κυκλοφόρησε το βιβλίο «36 παρτιτούρες για όλους»

Μόλις εκδόθηκε το βιβλίο «36 παρτιτούρες για όλους. Οι έλληνες συνθέτες πρωτοπορούν και… προκαλούν καινοτόμες προτάσεις διδασκαλίας», που περιέχει μουσικά εκπαιδευτικά έργα ειδικά για άτομα με αναπηρίες, από 14 συνθέτες.

Το βιβλίο, που είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) και συνοδεύεται από cd, επιμελήθηκε ο Μιχάλης Κεφάλας και ολοκληρώθηκε με την χρηματοδότηση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Υμηττού, της εκδοτικής εταιρείας ΕΛΙΞ και του Μουσικού Οίκου «Παπαγρηγορίου-Νάκα».

Προβολή ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη

Προβολή ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, ώρα έναρξης: 19:00).

Εκδήλωση: «Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων»

Μπορούμε σήμερα να «ακούσουμε» μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό; Τι είναι στα αλήθεια τα Ακουστικά και τα Ηλεκτρονικά Βιβλία; Πώς σχεδιάζονται; Πόσο ευχάριστη, χρήσιμη και ψυχαγωγική μπορεί να είναι η παρακολούθησή τους, από το σύνολο των πολιτών, αν ενταχθούν σωστά οι πληροφορίες;