Κυριακή 10 Μαΐου 2020

“Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές..."

“Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου” Οδυσσέας Ελύτης

Αναπηρικά επιδόματα: Τεράστια αναστάτωση για ορισμένους ανθρώπους εν μέσω καραντίνας

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους βασίζονται στο αναπηρικό επίδομα, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα προβλήματα με την καταβολή τους, είπε ο κ. Γιάννης Λυμβαίος, Γ.Γ. ΕΣΑΜΕΑ στο MEGA.

Όπως είπε ο κ. Λυμβαίος, ο ΟΠΕΚΑ πολύ σωστά έκανε ελέγχους για τη διαδικασία και τους δικαιούχους.

Γονείς ΑμΕΑ σε «καραντίνα» - Ανησυχίες για επάνοδο

Δύο μήνες μετά το κλείσιμο των σχολείων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού και μετά την απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται η επάνοδος των μαθητών όλων των τάξεων όλων των βαθμίδων… εκ περιτροπής στις σχολικές μονάδες, υπό τον σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας και υγείας που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. 

Διαφανείς μάσκες ζητούν οι κωφοί

Μήνυμα στους πολίτες για την ανάγκη χρήσης ειδικής μάσκας για τους κωφούς και τους βαρήκοους έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ 1. Έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή διαφανών μασκών, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες στα τέλη Μαΐου.

«Έχουμε περίπου 30 χιλιάδες κωφούς στην Ελλάδα, όμως δεν υπολογίζονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας σε αυτό τον αριθμό, άνθρωποι που έχουν χάσει την ακοή τους λόγω ηλικίας. Γι’ αυτό λέμε ότι όλοι μαζί είναι γύρω στις 40 χιλιάδες» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών, με την παρουσίαση στη νοηματική από την Ρωξάνη Ζήκα.

“Τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να σχεδιάζουν ουράνια τόξα”

Ο Ερντογάν λέει στα παιδιά να σταματήσουν να σχεδιάζουν ουράνια τόξα σε μία έκρηξη κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Κι εκεί που νομίζαμε ότι δεν μπορεί πλέον να μας εκπλήξει τίποτε, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν, σε μία άκρως θυμωμένη έκρηξη, τα έβαλε πάλι με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τζούλι Άντριους : Διαβάζει βιβλία σε παιδιά στο podcast «Julie’s Library»

Η πολυβραβευμένη ηθοποιός Τζούλι Άντριους προσφέρει τη δική της βοήθεια σε οικογένειες που παραμένουν αποκλεισμένες στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Το «Julie’s Library» είναι ένα νέο εβδομαδιαίο podcast, στο οποίο η ίδια και η κόρη της, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Έμμα Γουόλτον Χάμιλτον διαβάζουν τα αγαπημένα τους παιδικά βιβλία.

Είναι έτοιμο να μείνει μόνο στο σπίτι;

Καθώς προχωράμε σταδιακά στην άρση των μέτρων, όλο και περισσότεροι γονείς επιστρέφουν στη δουλειά τους. Όμως τα παιδιά απέχουν ακόμη και ολόκληρες εβδομάδες από την επιστροφή στα θρανία. Πώς θα καταλάβετε αν το μικρό σας είναι έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι όσο εσείς βρίσκεστε στη δουλειά, χωρίς να διακινδυνεύσετε την ασφάλειά του;

“Bobos Family Radio”: Ένας web ραδιοφωνικός σταθμός αφιερωμένος σε ολόκληρη την οικογένεια

Ένας web ραδιοφωνικός σταθμός αφιερωμένος σε ολόκληρη την οικογένεια, από το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ Bobos Arts Festival και τον μουσικό και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ, με μουσικές επιλογές για μικρούς και μεγάλους, εκπομπές, αφηγήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Στόχος του Bobos Family Radio είναι να αποτελέσει το “soundtrack” των οικογενειακών μας στιγμών, με ωραία, ποιοτική μουσική και πρωτότυπες εκπομπές, οι οποίες θα θυμίσουν στους μεγαλύτερους και θα μυήσουν τους μικρότερους στη χαρά της ακρόασης.

Σύνδεση με τον κορωνοϊό επιβεβαιώνουν Βρετανοί γιατροί για το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά

Την ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ του κορωνοϊού και του πολυφλεγμονώδους συνδρόμου που έχει εκδηλωθεί σε παιδιά με συμπτώματα που παραπέμπουν στη σπάνια νόσο Καβασάκι, φαίνεται να επιβεβαιώνει βρετανική ιατρική έρευνα.

Οι μάσκες απομονώνουν τους κωφούς

«Είναι σαν να κάθομαι μόνη μου σε ένα παγκάκι στην έρημο, και στα όρια της ερήμου είναι τα άλλα παγκάκια με τους άλλους ανθρώπους». Με αυτή την εικόνα η κ. Ισμήνη Πολίτη προσπαθεί να περιγράψει το πώς αισθάνεται όταν βλέπει άλλους ανθρώπους που φορούν μάσκα να μιλούν μεταξύ τους. Σαν να κάθεται σε ένα παγκάκι στη μέση της ερήμου. Η ίδια δεν μπορεί να επικοινωνήσει εάν ο απέναντί της φοράει μάσκα. Δεν θα τον καταλάβει. Με βαριά βαρηκοΐα, πρακτικά κώφωση, από τη γέννησή της, επικοινωνεί με τον προφορικό λόγο (από 3 ετών ξεκίνησε μαθήματα λογοθεραπείας) και χειλεανάγνωση. «Ελληνική νοηματική γλώσσα έμαθα πολύ αργά, γύρω στην ηλικία των 30», λέει στην «Κ». «Υπάρχουν πολλοί κωφοί που συνεννοούνται με χειλεανάγνωση και δεν γνωρίζουν νοηματική». Πολύ απλά ο κωφός ή βαρήκοος διαβάζει τα χείλη σου όταν του μιλάς. Αρκεί να μπορεί να τα δει.

Κορωνοϊός: Η εποχή που δοκιμάστηκε ο θεσμός της οικογένειας


Στην εποχή της πανδημίας ο θεσμός της οικογένειας μπήκε σε δοκιμασία. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για εβδομάδες και αναζητούν ευκαιρίες για να ανταλλάξουν ιδέες στο διαδίκτυο ή βρίκουν παρηγοριά στη μουσική. 

Η Ιστορία Μιας Τυφλής Μαθήτριας που Έχει Αποκλειστεί Από την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Είναι μεσημέρι και η Μαρία* βρίσκεται στο σπίτι μελετώντας τα μαθήματά της μέσω WhatsApp. Από την άλλη άκρη της οθόνης βρίσκεται η δασκάλα που της κάνει ιδιαίτερα και τη βοηθά καθημερινά να μετατρέπει τη γραφή Braille σε ελληνικούς χαρακτήρες και αντίστροφα. Η ενεργοποίηση των ψηφιακών εργαλείων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει υπόψιν περιπτώσεις όπως της Μαρίας, η οποία είναι αποκλεισμένη από την εκπαιδευτική διαδικασία: Ούτε η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη σε εντυποανάπηρα άτομα, ούτε γίνεται χρήση από τη δασκάλα του σχολείου της. Έτσι, οι γονείς της, οι οποίοι έχουν επίσης προβλήματα όρασης, αναγκάζονται με δικά τους έξοδα να παρέχουν ιδιαίτερα μαθήματα στην κόρη τους για να καλύψουν την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να προσφέρει στους ανάπηρους και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητές, ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση την περίοδο του κορονοϊού.

Προστασία δεδομένων και αναμετάδοση μαθημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ψηφίστηκε το νομοθετικό άρθρο με τίτλο "Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης", ενταγμένο στον νόμο για το άσυλο και την μετανάστευση, επιτρέποντας έτσι την οπτικοακουστική αναμετάδοση διδασκαλίας από τα σχολεία προς τους μαθητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας: διαδικτυακά τα μαθήματα μέχρι 22 Μαΐου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας με την οποία ενημερώνει ότι τα φροντιστήριά να είναι ανοιχτά από τις 11 Μαΐου, τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας, για να συνεχίσουν τη διοικητική τους λειτουργία, ωστόσο τα μαθήματα να πραγματοποιούνται διαδικτυακά τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 22 Μαΐου.

Τι θα γίνει με τα ειδικά μαθήματα στις εξετάσεις;

Ονειρεύονται μία θέση στην Αρχιτεκτονική, τη Σχολή Καλών Τεχνών, την Αστυνομία. Έκαναν χρόνια την προετοιμασία τους και τους τελευταίους μήνες όλα “πάγωσαν” λόγω κοροναϊού.

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων που χρειάζεται να διαγωνιστούν και σε ειδικά μαθήματα, όπως είναι το σχέδιο, οι ξένες γλώσσες, και τα αθλήματα ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και περιμένουν τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας που ακόμα αργούν.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία: Μόνο με ζωντανή μετάδοση και χωρίς καταγραφή και αποθήκευση τα μαθήματα

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία.
Μεταξύ άλλων, στην τροπολογία προβλέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων, χωρίς καταγραφή και αποθήκευση.
Ως Υπεύθυνος επεξεργασίας ορίζεται το Υπουργείο (για τα δημόσια) και τα ίδια σχολεία (για τα ιδιωτικά).
Στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη και για τη διενέργεια εκτίμησης ακτικτύπου για τα προσωπικά δεδομένα.