Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Όταν το φαγητό γίνεται επιβράβευση, ρουτίνα και τελικά ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Ο Μ. (μαθητής γενικού δημοτικού στο Φάσμα του Αυτισμού) για να πάει σχολείο κάθε πρωί περνάει από το περίπτερο της γειτονιάς του για να αγοράσει ένα σακουλάκι πατατάκια και ένα σακουλάκι ζαχαρωτά. Αλλιώς δεν δέχεται να πάει σχολείο (ξαπλώνει ουρλιάζοντας μπροστά από το περίπτερο και χτυπάει όποιον πάει να τον σηκώσει).

Το μεσημέρι τρώει ένα βουνό τηγανητές πατάτες. Αν του βάλεις άλλο φαγητό το πετάει στον τοίχο και ουρλιάζει χτυπώντας όποιον βρει μπροστά του μέχρι να φάει πατάτες.

Το απόγευμα για να πάει στις συνεδρίες του (ειδική αγωγή, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία) τρώει πρώτα ένα τεράστιο παγωτό από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς του. Αλλιώς δεν δέχεται να πάει (ξαπλώνει ουρλιάζοντας στο δρόμο και δεν μπαίνει στο αμάξι).

Ειδική αγωγή: Πώς θα λειτουργήσουν του χρόνου Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΝΕΕΓΥΛ

Εγκύκλιος: «Ενέργειες προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου των Γυμνασίων Ε.Α.Ε., Λυκείων Ε.Α.Ε., Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.), για το σχολικό έτος 2021-2022»

Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με νέα εγκύκλιο θέτει υπόψη των Στελεχών της Εκπαίδευσης και των Συλλόγων Διδασκόντων θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, προκειμένου οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια Ε.Α.Ε., Λύκεια Ε.Α.Ε., ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. και Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) της χώρας να προγραμματίσουν το εκπαιδευτικό τους έργο για το σχολικό έτος 2021-2022.

Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια

Ρυθμίσεις που αφορούν ζητήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως η καθολική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων και η λήξη τους σχολικού έτους, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που συζητείται στη Βουλή, γνωστοποίησε το ΥΠΑΙΘ.

Ειδικότερα, με τα άρθρα 1-3, που ισχύουν από το σχολικό έτος 2021-2022, εντάσσονται τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας, καθώς και οι δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο, ενώ περιγράφεται αναλυτικά η κατανομή του χρόνου της διδακτικής ενότητας εργαστηρίων δεξιοτήτων στο πρόγραμμα σπουδών στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο.

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Έως 17 Ιουνίου οι αιτήσεις

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, καθώς και στην κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων είναι η Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Πώς υποβάλλει κάποιος αίτηση;

Θεσσαλονίκη: Μαθητές έφτιαξαν πλατφόρμα που απαντά στο ερώτημα «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω»

Οδηγό για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των εφήβων και απάντηση στο ερώτημα «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω», επιχειρούν να δώσουν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της πλατφόρμας που έφτιαξαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού του προγράμματος Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2021 του Junior Achievement Greece.

Οι 24 μαθητές της Α’ λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου, δημιούργησαν τη δική τους εικονική επιχείρηση, την ψηφιακή πλατφόρμα inFORmYOUTH.gr, που έχει σκοπό να καθοδηγήσει τους εφήβους στο ιδανικότερο επαγγελματικό μέλλον για τους ίδιους.

Έρχεται η 9η Ψηφιακή Γιορτή Πολυγλωσσίας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην 9η Ψηφιακή Γιορτή Πολυγλωσσίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος ERASMUS+ YOUTH SLYMS (Κοινωνικοπολιτισμική Μάθηση για τους Νέους σε Κοινωνίες με Κινητικότητα).

F1 in Schools: Δύο ελληνικές ομάδες στο Top10 των καλύτερων ομάδων

Δύο ελληνικές ομάδες βρίσκονται στο Top10 των καλύτερων ομάδων στους 16ους Παγκόσμιους Τελικούς του STEM διαγωνισμού F1 in Schools, ενώ άλλη μια ελληνική ομάδα βρίσκεται στο Top15.

Οι αγώνες διενεργήθηκαν 4 έως 8 Ιουνίου 2021 στην Αγγλία, με τη συμμετοχή 43 ομάδων απ’ όλο τον κόσμο. Λόγω της πανδημίας, οι αγώνες διοργανώθηκαν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως χωρίς τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η ομάδα Britannia Red από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη 2η θέση αναδείχθηκε η ομάδα Quintolux από την Ιρλανδία και στην 3η η ομάδα Nebula από την Αυστραλία.

Σημαντικά επιβαρυμένη η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών που διαμένουν σε ΚΥΤ

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υπογραμμίζουν ότι η πολιτική αυτή έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση με σημαντικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων και ιδίως των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η οργάνωση σε έκθεσή της με τίτλο «Θεμελιώνοντας την κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα», κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν περισσότερους από 180 ασθενείς που είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν παιδιά, με το νεότερο ασθενή με αυτοκτονικό ιδεασμό να είναι μόλις έξι ετών. Η οργάνωση χαρακτηρίζει «ανησυχητικά υψηλά» τα ποσοστά αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικών πράξεων μεταξύ των παιδιών.

Σημαντική δωρεά μαθητών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης σε δύο Οργανισμούς για παιδιά

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης έδειξαν για άλλη μια φορά την ευαισθησία τους και την αγάπη τους για τα αδύναμα παιδιά, για τα παιδιά που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Αποφάσισαν να δωρίσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό των 410 ευρώ, που συγκέντρωσαν τη δύσκολη φετινή χρονιά για να πραγματοποιήσουν οι μαθητές της Γ’ τάξης την εκδρομή τους, στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και στην “Κιβωτό του Kόσμου στον Βόλο”.

Καμπανάκι Λινού για τον εμβολιασμό παιδιών : Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσει σοβαρά ένα παιδί

Μπορεί η διστακτικότητα που εμφανίζει σημαντικό μέρος του πληθυσμού ως προς τον εμβολισμό να προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς, ωστόσο τα πρώτα τμήματα του τείχους ανοσίας θεμελιώθηκαν και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν το επόμενο χρονικό διάστημα πώς θα συμπεριφερθούν σε συνθήκες «μάχης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η συζήτηση που έχει ανοίξει για τον εμβολιασμό των παιδιών, με τους ειδικούς να στέκονται θετικά απέναντι στον εμβολιασμό αφού τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά.

Χανιά: Μαθήματα κολύμβησης στους Αγίους Αποστόλους για μικρά και μεγάλα παιδιά

Ο Α.Ο. «Κύδων» συνεχίζει και φέτος, για 27ο χρόνο, το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης για μικρά και μεγάλα παιδιά στους Αγίους Αποστόλους από 30 Ιουνίου μέχρι 6 Αυγούστου 2021.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση του παιδιού με τη θάλασσα και η εκμάθηση κολύμβησης. Παράλληλα όμως, το πρόγραμμα απευθύνεται και σε παιδιά που ήδη ξέρουν κολύμπι με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής τους.

Καναδάς: Τα σχολεία της ντροπής

Ο Καναδάς συγκλονίζεται τις τελευταίες εβδομάδες από την αποκάλυψη ότι 215 λείψανα παιδιών βρέθηκαν θαμμένα σε ένα σχολείο αφομοίωσης των Ινδιάνων στην Κάμλουπς της Βρετανικής Κολομβίας. Η Καθολική Εκκλησία κατηγορείται για τη χρήση βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης αυτών των παιδιών.

Τα σχολεία αφομοίωσης (Residential schools) ιδρύθηκαν το 1880 με σκοπό να εκπαιδεύσουν και να εκχριστιανίσουν τα παιδιά των αυτόχθονων Ινδιάνων στις μεγάλες επαρχίες του Καναδά.

Θεσσαλονίκη: Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Άνω Τούμπας καθάρισαν από σκουπίδια το ρέμα της περιοχής

Το σχολείο δεν αποτελεί μονάχα ένα χώρο, όπου οι μαθητές διδάσκονται διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Είναι ένας χώρος, στον οποίο οι μαθητές γαλουχούνται με αξίες και μαθαίνουν πρώτα από όλα να έχουν σωστή κι υπεύθυνη συμπεριφορά και να συμβάλλουν μελλοντικά στη βελτίωση ολόκληρης της κοινωνίας.