Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Βοηθήστε τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ να βελτιώσουν την ικανότητα παραγωγής γραπτών κειμένων

Έχουν κάποιοι μαθητές σας δυσκολίες στην έκθεση; Η παραγωγή γραπτών κειμένων φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για το 65% των παιδιών με ΔΕΠ/Υ, τα οποία έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά δυσκολεύονται να τις μεταφέρουν στο χαρτί. Έχουν δυσκολία και στο να αρχίσουν να γράφουν αλλά και στο να συνεχίσουν. Το να συγκρατούν ιδέες στο μυαλό τους και να οργανώνουν τις πληροφορίες είναι μεγάλη πρόκληση. 

Δείτε μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές σας.

Η εκπαίδευση ως εφόδιο ζωής: το βραβευμένο στο Sundance «The Bad Kids» μόνο στο CineDoc (18-01)

Στην απομακρυσμένη έρημο Mojave των ΗΠΑ, βρίσκεται το εναλλακτικό λύκειο Black Rock, οι δάσκαλοι εκεί πιστεύουν ότι η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η κατανόηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι πιο σημαντικά εφόδια για το μέλλον των παιδιών απ’ ότι οι ακαδημαϊκές γνώσεις. Η ταινία παρακολουθεί την μάχη των εκπαιδευτικών ενάντια στις επιπτώσεις που έχει η φτώχια στις ζωές των λεγόμενων «κακών παιδιών».

Η αναγκαιότητα αναμόρφωσης των σχολικών εκδρομών

Στα σχολεία της χώρας μας εδώ και αρκετές δεκαετίες πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και διδακτικές επισκέψεις, οι οποίες προσφέρουν, κατά γενική ομολογία, πολύτιμες εμπειρίες, γνώσεις αλλά και συναισθήματα χαράς σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Το θεσμικό πλαίσιο για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε με σχετικές ρυθμίσεις το 2011, ενώ πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας με σχετική απόφαση προχώρησε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις (π.χ. δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών σε διαγωνισμούς, μαθητικά συνέδρια, ημερίδες, επισκέψεις σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης).

Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την εκπαίδευση

Η ActionAid συντονίζει για 14η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη διεθνή μαθητική εκστρατεία, Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη χρονιά ολόκληρο το μήνα Μάρτιο, με κορύφωση την 31η Μαρτίου 2017, όπου όλα τα σχολεία που συμμετέχουν θα τραγουδήσουν την ίδια ώρα ένα πρωτότυπο τραγούδι για την εκστρατεία. Τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν μόνα τους ποια εβδομάδα μέσα στο μήνα Μάρτιο θα πραγματοποιήσουν τις δράσεις. Η εκστρατεία αφορά τον 4ο Βιώσιμο Στόχο Ανάπτυξης, την καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου. Η φετινή εκστρατεία με τίτλο Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, 1 ΚΟΣΜΟΣ, αφορά την πρόσβαση και την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων. 

"kυψЁЈη": Σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 12 έως 16 ετών στο ΚΕΤ

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεωνξεκινά το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού με εμψυχώτρια τη Μαριέττα Σπηλιοπούλου. Ζούμε- παίζουμε- δημιουργούμε ΜΑΖΙ!

Ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού που θα ενώσει τους διαφορετικούς πολιτισμούς που συμβιώνουν σ΄ αυτή τη γειτονιά- και όχι μόνο- της Αθήνας, μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού, τη φαντασία, τη συνεργασία και την επικοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός «τόπος» ανάμεσα στα παιδιά.

UNICEF: Εκστρατεία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

Η UNICEF ξεκινά μια νέα εκστρατεία με τίτλο «Οι Πρώτες Στιγμές Μετράνε» (#EarlyMomentsMatter) για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των πρώτων 1.000 ημερών της ζωής ενός παιδιού και την επίδραση των πρώιμων εμπειριών στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Οι αριθμοί της φρίκης: Κάθε μέρα πέντε παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Πέντε την ημέρα. Αυτός είναι κατά μέσον όρο ο αριθμός των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Πλέον, μια βάση δεδομένων της Ιντερπόλ επιτρέπει να εντοπίζονται ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας στους αστυνομικούς πρόσβαση σε εκατομμύρια φωτογραφίες που έχουν κατασχεθεί από υπολογιστές ή έχουν βρεθεί στο Ίντερνετ.

Είδος... πολυτελείας οι παροχές του ΕΟΠΥΥ

Οι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους γίνονται ακόμη πιο αποτρεπτικές μετά τις νέες παρεμβάσεις τόσο στο κομμάτι της προμήθειας οπτικών ειδών, όσο και στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής. 

Η ταξική διάσταση του βιώματος να μεγαλώνεις παιδί με αυτισμό

Στη «Λέξη που δε λες», μια τηλεοπτική σειρά που έχει συγκλονίσει όσους την παρακολουθούν, περιγράφεται η ζωή μιας οικογένειας που μεγαλώνει ένα αυτιστικό παιδί: η οδύνη της προσπάθειας να ανταποκριθείς σε μια δύσκολη συνθήκη που αφορά το παιδί σου, οι ανατροπές που βιώνονται στις σχέσεις της οικογένειας, το κοινωνικό στίγμα που υψώνει η άγνοια και ο τρόμος μπροστά στο άγνωστο. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς ακόμη χειρότερη. Αδυσώπητη.

Κακοποιημένο παιδί το 2006 η μάνα που κακοποίησε το γιο της το 2017

Πριν από περίπου μία δεκαετία, μία ανώνυμη καταγγελία έφτασε στα γραφεία του «Χαμόγελο του Παιδιού»: Αφορούσε ένα 11χρονο κορίτσι από περιοχή της Λακωνίας, το οποίο είχε πέσει θύμα κακοποίησης και παραμέλησης από τον ίδιο της τον πατέρα. Παρόλο που οι αρμόδιες αρχές είχαν τότε ενημερωθεί, δεν αποφασίστηκε η απομάκρυνση του κοριτσιού από το «τοξικό» οικογενειακό περιβάλλον.