Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

5 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά με δυσλεξία.

Ακόμα και τα πιο καλοπροαίρετα σχόλια μπορούν να κάνουν ένα παιδί με δυσλεξία να αισθανθεί ανεπαρκές. Μιλήσαμε με τον Ben Foss, συγγραφέα του βιβλίου “The Dyslexia Empowerment Plan”και μας εξήγησε πόσο πολύ μπορεί να πληγώσουν τα λόγια μας ένα παιδί με δυσλεξία.

Διαβάστε τις φράσεις που πρέπει να αποφεύγουμε.

1) «Αν προσπαθήσεις περισσότερο, θα διαβάζεις καλύτερα»: Φανταστείτε να ζητάτε από έναν μαθητή με κινητική αναπηρία (δυσκολία στην κίνηση) να ανεβεί τις σκάλες χωρίς βοήθεια.

Κατερίνα Σαράντη:«Να γίνει ουσιαστική η συμπερίληψη των αναπήρων στον αθλητισμό»

Η πρωταθλήτρια παρατριάθλου Κατερίνα Σαράντη με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατάφερε να αναδείξει με τον αποκλεισμό της από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά την συμπερίληψη των αναπήρων στον Αθλητισμό. 

Μετεξεταστέα στην προσχολική εκπαίδευση η Ελλάδα

Η επένδυση στην προσχολική αγωγή κρίνεται ως μία από τις αποδοτικότερες που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Εως τα 6 τους, δηλαδή πριν περάσουν το κατώφλι του δημοτικού σχολείου, οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη γλώσσα και τη νοημοσύνη τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει έρευνα του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», η επένδυση στην προσχολική αγωγή είναι μία από τις αποδοτικότερες που μπορεί να κάνει ένα κράτος.

Στη σκιά των γονιών μας

Πόσοι από μας δεν θα θέλαμε να έχουμε γεννηθεί σε μια πλούσια οικογένεια με διάσημους γονείς; Να κληρονομήσουμε οικονομικές αυτοκρατορίες και διασυνδέσεις για μια εύκολη ζωή; Κι όμως, τα παιδιά των πλούσιων και διάσημων γονιών όχι μόνο δεν είναι ευτυχισμένα αλλά φαίνεται ότι τα περισσότερα δεν έχουν καλά ξεκινήματα στη ζωή.

Άλλες φορές αγωνίζονται να «χωρέσουν» στη ζωή των πολυάσχολων γονιών τους, κι άλλες φορές «συρρικνώνονται» για να γίνουν αποδεκτά. Υπάρχουν και τα παιδιά που προσπαθούν να συναγωνιστούν τους γονείς τους με αποτέλεσμα να «χάνουν» τον εαυτό τους.

Βλέπουμε: Διπολική Διαταραχή

Οι διαγνώσεις της Διπολικής Διαταραχής αυξήθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι το 5% του πληθυσμού του Ην. Βασιλείου ζει με μια μορφή διπολισμού, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού στο ΗΒ ήταν στο 1% πριν μία εικοσαετία. Αυτή η διαταραχή αφορά όλους, ανεξάρτητα με το υπόβαθρο και τον τρόπο ζωής. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ η ειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια, Φίλιπα Πέρι, θέλει να μάθει πώς είναι να ζεις με τη Διπολική Διαταραχή, συναντώντας ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί διπολικοί. Θα συζητήσει μαζί τους, διερευνώντας τα βιώματά τους και τον αντίκτυπο που έχει η διαταραχή στους ίδιους, στους φίλους και τις οικογένειές τους.

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το διαζύγιο

Όταν ένα ζευγάρι με παιδιά αποφασίζει να πάρει διαζύγιο, χρειάζονται απλές αλλά καθοριστικές κινήσεις για να υπάρχει ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα όλων.

Κάποτε το διαζύγιο αποτελούσε ένα ζήτημα με ηθικές, κοινωνικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, γεγονός που οδηγούσε πολλά ζευγάρια να παραμένουν σε ένα γάμο παρά τη θέλησή τους. Στις περιπτώσεις που προχωρούσαν στο βήμα του επίσημου χωρισμού, συχνά τα ζευγάρια προσπαθούσαν να αποκρύψουν το γεγονός από το κοινωνικό πλαίσιο, ακόμα και από τα ίδια τους τα παιδιά για όσο μεγαλύτερο διάστημα ήταν εφικτό.

Ένας 7χρονος βιάστηκε υπό το βλέμμα του κράτους — και βασανίζεται από την πρόνοια και την εισαγγελία

Νοσοκομείο Παίδων: «7χρονος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από 14χρονο. Παρόμοια καταγγελία έγινε και από μια 13χρονη. Τα παιδιά δεν νοσηλεύονται εκεί, απλά φιλοξενούνται προσωρινά καθώς προέρχονται από προβληματικές οικογένειες που έχουν χάσει την επιμέλειά τους. Για τα καταγγελλόμενα από την μητέρα του 7χρονου — η οποία έχει χάσει την επιμέλειά του — βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στη ΓΑΔΑ, λαμβάνονται καταθέσεις και έχει δοθεί εντολή να γίνουν ιατροδικαστικές εξετάσεις στα θύματα και να εξεταστούν από ειδικούς παιδοψυχολόγους. Ο υπουργός Υγείας διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης». 

Η είδηση έγινε γνωστή στις 16 Νοεμβρίου και στη σύντομη αυτή περιγραφή συμπυκνώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της παθογένειας του συστήματος που ονομάζεται «σύστημα παιδικής προστασίας» στη χώρα μας. 

ΣΕΕΠΕΑ Δυτικής Ελλάδας: Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής - Αποδοχή-Ισότιμη Συμμετοχή-Συμπερίληψη

Διοργανώνεται Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής από τον ΣΕΕΠΕΑ Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, αλλά και της γεωγραφικής ενότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 09:00 έως 14:00 στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών.

Γαλλία: Το σκάνδαλο με υιοθεσίες «κλεμμένων παιδιών» από το Μαλί συγκλονίζει την κοινή γνώμη

Την περασμένη Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από τον εαυτό της. Μετά από πέντε χρόνια δημοσιογραφικών ερευνών ανά τον κόσμο, που όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επί σειρά ετών γαλλικές οικογένειες υιοθετούσαν παιδιά από το εξωτερικό τα οποία μάλλον είχαν «κλαπεί» από τις οικογένειες τους, η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα. Και αυτό διότι εννέα Γάλλοι πολίτες, με χώρα καταγωγής το Μαλί, μια από τις πτωχότερες χώρες του πλανήτη, κατέθεσαν μήνυση κατά μιας οργάνωσης ονόματι «Ηλιαχτίδα», υποστηρίζοντας πως όταν ήταν παιδιά, δηλαδή περί το 1990, τα έδωσε για υιοθεσία σε γαλλικές οικογένειες, χωρίς να είναι σαφές ότι οι φυσικοί τους γονείς είχαν συναινέσει.

Σοκάρουν νέες καταγγελίες για τη δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη: Διαπιστώθηκαν άλλοι τρεις θάνατοι

Συνεχώς νέες καταγγελίες έρχονται στο φως για το ίδρυμα με παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη. Γονείς καταγγέλλουν θανάτους, βασανισμούς, εικόνες εγκατάλειψης αλλά και συγκάλυψη.

Η εκπομπή του OPEN "Τώρα μαζί" το πρωί της Κυριακής έφερε στο φως νέες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη δομή. Μία μητέρα φιλοξενούμενου κατήγγειλε ότι υπήρξαν ακόμα τρεις θάνατοι ατόμων που διέμεναν εκεί. Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για άτομα που είχαν χρόνια προβλήματα και κανένας δεν τα βοηθούσε μέσα στη δομή "Έφυγαν έτσι", είπε χαρακτηριστικά.