Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Μια ψέματα μια αλήθεια λένε τα παραμύθια

Από την Φραντζέσκα Κολυβά
Χριστούγεννα! Η αποθέωση της μαγείας του παραμυθιού, του παιδικού μας πλούτου, του θριάμβου μας επί της ζωής. Αυτή η παντοδυναμία που προσφέρει στο παιδί το παραμύθι, δε χωνεύεται αυτούσια, χρειάζεται αποκωδικοποίηση, γιατί οι μύθοι απευθύνονται στο υποσυνείδητο. Τα κλασικά παραμύθια, άλλωστε, είναι πολύ σκληρά, η Φρανσουάζ Ντολτό λέει για τον «Κοντορεβυθούλη», που ο πατέρας του τον εγκατέλειψε στο δάσος, πως ξεπήδησε από την εποχή της πείνας του εκατονταετούς πολέμου στην Ευρώπη, όπου οι γονείς δε φαντάζονταν καλύτερη τύχη για τα παιδιά τους.

Βαθμό κάτω από τη βάση παίρνει το εκπαιδευτικό σύστημα

«Mετεξεταστέο» μένει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στα ευρωπαϊκά τεστ αξιολόγησης. «Πιάνει» μόνο έναν από τους έξι στόχους που έχει θέσει η E.E. με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, ενώ στους υπόλοιπους βαθμολογείται «κάτω από τη βάση». Iδιαίτερα απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σε κρίσιμους δείκτες, όπως είναι η επιτυχής μετάβαση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, η μείωση των ποσοστών αποτυχίας των 15χρονων μαθητών σε βασικές δεξιότητες και η αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου εκπαίδευση.

Γιατί τα Χριστούγεννα προκαλούν ευφορία; Νευρολόγοι απαντούν

Λίγες ημέρες ανάπαυλας στην καρδιά του χειμώνα και μετά επιστροφή στην καθημερινότητα. Οι μέρες των Χριστουγέννων φέρνουν τόση χαρά που αρκούν για να «γεμίσουν» οι μπαταρίες. Μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικη αγορά, λίγο κρασί, χριστουγεννιάτικες μελωδίες προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και συναισθηματικής πληρότητας. 

Παιδιά και υπογλυκαιμία - Τι πρέπει να κάνουμε;

Η υπογλυκαιμία είναι μία αδιαθεσία που δεν κάνει διακρίσεις σε μικρούς και μεγάλους, ούτε «βασανίζει» μόνο τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Τι ακριβώς όμως είναι η υπογλυκαιμία και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπισή της όσον αφορά τα παιδιά;

Η σφαγή στο λύκειο Κόλουμπάιν

Της Αθηνάς Τζίμα στη Μηχανή του Χρόνου

20 Απριλίου 1999. Ώρα 11.14 το πρωί.
Ο 17χρονος Έρικ Χάρις και ο 18χρονος Ντίλαν Κλίμπολντ αποβιβάστηκαν από τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς τη δυτική είσοδο του λυκείου Κόλουμπαϊν.
Μετέφεραν μεγάλα μαύρα σακίδια, που περιείχαν αρκετή εκρηκτική ύλη για να ανατινάξουν όλο το σχολείο.
Τα τοποθέτησαν σε μία γωνία της σχολικής καφετέριας, ρύθμισαν την έκρηξη για τις 11.17 και βγήκαν αμέσως στο προαύλιο.

Στα 1000 ευρώ το πρόστιμο για τη μη γνωστοποίηση των διδάκτρων

Ρύθμιση που αφορά τα ιδιωτικά σχολεία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρµογή αναπτυξιακών παρεµβάσεων για την προγραµµατική περίοδο 2014-2020, Β) Ενσωµάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο, τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α΄297) και άλλες διατάξεις. 

Ιράκ: Το δράμα των παιδιών και οι αγωνίες των μεγάλων

Η πόλη Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν φιλοξενεί εδώ και χρόνια χιλιάδες Σύρους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του εμφυλίου. 
Τους τελευταίους μήνες έγινε καταφύγιο και για 2 εκατομμύρια Ιρακινούς που εκδιώχθηκαν από τους τζιχαντιστές. Σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά.

Σχολική Σύμβουλος απορρίπτει project με θέμα τη σεξουαλική αγωγή!

Είσαι καθηγήτρια αναπληρώτρια φιλόλογος σε ένα ορεινό χωριό ενός ακριτικού νησιού.

Αναγνωρίζεις πως πολλά προβλήματα στην συμπεριφορά των εφήβων μαθητών σου οφείλονται στην αναζήτηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας, την αμηχανία για τις αλλαγές που τους συμβαίνουν σωματικά και ψυχολογικά και την έλλειψη αναγκαίων απαντήσεων και υποστήριξης. Επίσης, στην έλλειψη πληροφόρησης, την έλλειψη θάρρους για να συζητάνε αυτά τα θέματα με την οικογένειά τους, με τους καθηγητές τους ή με ειδικούς.